• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,от доста време се ровя във форума и виждам че има доста компетентни мнения.Бих искал,след като изложа въпросът си за вашия съвет,като предварително се извинявам ако бъркам в някои термини при обясненията. А ето и моят проблем:
Във вилна зона близо до Варна закупих парцел от 660кв.м. и реших да строя.Първоначално направих основи(фундамент) и го запълних с пръст.Вдигнах го малко по-високо,около метър,за да има по-добър изглед към морето.Това са снимки от процеса на правене на основата:
http://media.snimka.bg/2376/011006605-big.jpg
http://media.snimka.bg/2376/011006604-big.jpg
http://media.snimka.bg/2376/011006603-big.jpg
В момента са издигнати стеничките на фундамента и всичко е запълнено с пръст.Плоча не е излята.Смятам да направя желязна конструкция,нещо подобно на тази:
http://www.business.bg/userimages/13332-9.jpg
но тази конструкция все пак е за индустриално хале.При мене ще бъде къща на 1 етаж като идейния ми проект е този:
http://media.snimka.bg/2376/011007069-big.jpg
Мислех си външните стени да бъдат с термо(сандвич панели),вътре гипскартон а отвън след време сайдинг за по естетичен вид.
Какво бихте ме посъветвали?
Проверих че цените на металните профили са доста ниски, а термо панелите са около 30лв. на квадрат.
Това ли е възможно най-евтиния начин за горе-долу стабилна къщичка?
Бих искал да попитам и как мога да захвана металните профили към фундамента,така че да бъдат стабилни и въобще как и какво бихте ме посъветвали?
Искам да уточня че основата ми е 70 кв.м.и нямам док.за строителство,не мисля и да вадя за момента,евентуално по-нататъка за временна постройка.Благодаря предварително.
Matchless - специалист
Според мен малко си избързал с фундамента.Можеше да вдигнеш няколко греди и да ги залееш и тях като лееш.Правих подобна къща само,че без да е повдигната с дървени греди и една метална носеща само за покрива в Боровец.Под "правих" естествено имам предвид ,че участвах в изграждането,не ,че съм я правил сам:)
Matchless - специалист
Аз сега погледнах...много тънки тез основи ми се струват.Колко ги вкопа и преди това трамбова ли :? Това с пръстта и на мен не ми харесва.
Основите са 1 метър под земята и 1 метър над земята и са 20см дебели.Вътре са с железа и всичко каквото е необходимо.Мисля че са станали доста стабилни :?.
tonkata - специалист
Стефан написа:
Моята вила ще е нещо подобно. Но виждам грешка, ако така може да се нарече. Запълването с пръст. Над нея вероятно ще има плоча. Ако разчиташ на пръстта.
Бате Стефчо, тя твойта вила с бомбоубежище отдолу ще бъде. Браво - много ми хареса.

А сега по темата на mayatila:

Кажи колко см. са ти дебели стените на фундамента и надявам се че има арматура. По принцип е трябвало да поставиш планки с мустаци докато ги отливаш в ъглите и там където са предвидени колони, но вече е късно. Има и други начини не се притеснявай.
Миналото лято правихме къщата на бившият ми шеф по този начин. След малко ще постна снимки
Matchless - специалист
Няма да е зле и една колонка поне да излееш.Като лееш плочата остави арматури или шпилки да стърчат за планките по късно.Ако не-пак си има начини.
timo1 - специалист
Matchless написа:
Това с пръстта и на мен не ми харесва.
Тва с пръстта нема да има проблем.Слагаи ако имаш и камъни и Задължително докато пълниш с пръст маркуча да тече вътре!
tonkata - специалист
Не мога в момента да намеря снимките на къщата докато е на скелет но слагам от по късен етап, а другите ако има интерес после.
Разликата е че ти я искаш със саидинг ние я правихме със 2 см стиропор за да може отгоре да правят мазилка.
Съветите които мога да дам натози етап са: Прекарай вик-то преди плочата, за да не къртиш после. Имаше панели на половин цена - дефекта им беше, че като им махаш предпазното фолио и им пада част от боята. При положение че имаш отгоре друго покритие (Саидинг, гипскартон) това не те бърка въобще.
Ако мога да помогна с нещо(акъл или майсторлък) - казвай.

Прикачен файл

DSCF2126_resize.JPG
DSCF2126_resize.JPG (186.62 KиБ) Видяна 21470 пъти

Прикачен файл

DSCF2132_resize.JPG
DSCF2132_resize.JPG (198.32 KиБ) Видяна 21470 пъти

Прикачен файл

DSCF2139_resize.JPG
DSCF2139_resize.JPG (175.19 KиБ) Видяна 21470 пъти

Прикачен файл

DSCF2144_resize.JPG
DSCF2144_resize.JPG (197.75 KиБ) Видяна 21470 пъти

Прикачен файл

DSCF2146_resize.JPG
DSCF2146_resize.JPG (212.03 KиБ) Видяна 21470 пъти
tonkata - специалист
край

Прикачен файл

DSCF2345_resize.JPG
DSCF2345_resize.JPG (113.18 KиБ) Видяна 21465 пъти
Izvinyavam se za latinicata,no neshto mi se precaka kirilicata i se opitvam da ya opravya!!
Blagodarya za snimkite ,mnogo bih iskal da vidya snimki s skeleta na kushtata:)
A,mejdudrugoto sega kato se zamislih i poglednah snimkite se seshtam 4e byahme ostavili po 4 armaturki v uglite na osnovata .sushto taka iskam samo da dooto4nya 4e mina edna godina ot kakto sum zasipal s prust i tya dosta se e slegnala.......mislih si otgore da zasipya s 4akul i da izravnya?kak mislite?I da popitam ot kade se kupuvat tezi termo paneli s defekti,na men biha mi svurshili strahotna rabota :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "Kъща с метална конструкция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: