Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
don_dzatara - специалист
Здравейте,
мисля да поставя термопанел на тераса, която е външна. Идеята ми е към къщата да закрепя L образен винкел 50x50 захванат с анкерни болтове към къщата, отгоре да поставя летви и върху тях термопанела. Мисля да са 5 летви през 80-90см разстояние една от друга, за поголяма издръжливост. Летвите от едната страна ще стъпят на винкела, а от другата се чудя кой е по добрия вариант - дали върху изградения итонг 15см или върху самия итонг да поставя някакъв винкел или тръба. Въпросите са ми следните:
1 - Захващането на термопанела може ли да стане от долу на горе, иначе казано през летвите и да хвана 2-3см от самия термопанел, без да го пробивам до край.
2 - Под термопанела ще направя гипсокартон да се скрие конструкцията, удачно ли е да слагам вата за по-добра изолация? Как мога да избегна конденза, който мисля че ще се получи.
3 - Къде е по хубаво да стъпят шипките на итонга или на някакъв винкел или тръба?
4 - Тъй като панела ще е на 5 части, едната част ще трябва да се среже с ъглошлайфа, та има ли проблем за това рязане.

Дължината на терасата е 4,5м x 1,5m. Мисля термопанела да е на части, тъй като цялото парче няма как да го поставя. Спрял съм ссе на термопален от пяна. Терасата няма да се отоплява през зимата, единствената топлина ще идва от газова печка.
lov - майстор
Ако направиш и някоя снимка на мястото както и размери на терасата може някой да ти помогне. Но с това обяснение до тук едва ли.
don_dzatara - специалист
На тази стена ще поставя профила с анкерните болтове http://prikachi.com/images/735/8388735F.jpg

На тази стена която е към улицата се чудя дали е по добре летвите да стъпят на итонга или на някакъв профил http://prikachi.com/images/736/8388736M.jpg

Размерите на терасата са 4,5m х 1,5м. Какъв трябва да е наклона на панела.

http://prikachi.com/images/732/8388732r.jpg
lov - майстор
Панела ли ще ползваш за покривна конструкция или от горе ще има нещо друго за хидроизолация. Питам защото казваш че панела ще го режеш на 5 части а най си е добре да е напълно цял. Ако ползваш и като покривна конструкция колко ще ти надхвърля зад стената . Тоест каква стряха ще правиш като ширина. Но и тала летвите ще са ти малко и бих те посъветвал да ползваш профилна тръба 20х40 с максимално отстояние 60 см. наклона какъвто си го направиш и е без значение дали ще стъпят директно на зида. Но ако имаш стряха предвиди да стигат до края на стряхата.
До тук толкова колкото ми е ясно от конструкцията. За конденза пълниш с вата кухината над гипсокартона и толкова. Остане ли малук процеп да може да се проветрява долната част на панела вероятно няма да имаш проблем с конденз.
don_dzatara - специалист
Панела ще се използва за покрив. До колкото се рових ги продават цели по даден размер от мен и на метър. Ако поръчам цял панел няма как да го поставя, нямам нужното място, за това мисля да са 5 парчета по метър. Терасата е на втория етаж, а пред нея ламаринен покрив и асми, отстрани пак има асми и е почти невъзможно поставянето на целия. Мисля поставянето на летви защото да мога да закрепя челна дъска и на нея скобите за улуците.
lov - майстор
Те и профилните тръби много лесно се захващат с рапидки но са по здрави от дървото. Не знам какво те притеснява. Та куките са най лесното за захващане. За челната дъска набиваш една летва в тръбата и ловиш пак с винтове. Не знам с какви размери са термопанелите като заготовка но рязането на много части ще ти създаде доста главоболия после в уплътнението между тях. Имай в предвид че за да направиш нещата както трябва почти сигурно е че ще ти се наложи и да се разхождаш от горе му. :) Ще ти трябва да сложиш и съединителна Т лайсна. А тя освен с лепило се хваща и с винтове.
И на края вообще за какво ти е този термопанел. Направи си конструкция сложи си една обшивка и кеф ти отгоре цигли кеф ти битумна. Отдолу кухината я пълниш с вата и си става идеално помещение дето може и да го топлиш ако искаш. Може да си намериш малко стари цигли та няма и да се различава от съществуващия покрив като визия. А като цена вероятно ще ти излезе колкото с термопанела.
Вобще за такива кърпежлъци по лесния вариант за мен е да се направи изцяло метална конструкция защото не трябва много инструмент освен един флекс и бормашина.
Чираче - майстор
Така със снимки е по-добре. Аз бих го направил по следния начин:
1. Повдигам итонга колкото е възможно повече
2. Закрепям с анкерни болтове Г образев винкел, но поне 63/63мм
3. Обкантвам итонга от външната и вътрешната страна с Г образен винкел 25/25 мм, и двата прихванати с шина на няколко места
4. Върху шината се заварява квадратна тръба 40/40/3 мм
5. Купуват се 5 броя покривни термопанели /или още по-добре метални керемиди/ с дължина поне 2,10 м, и се прихващат за винкела и квадратната тръба със самонарезни винтове.
6. Купува се шина от неръждавейка с дебелина 1 мм, огъва се на абкатн на 17 градуса, и се захваща за стената с анкери
7. Поръчваш и монтираш алуминиева дограва с плъзгащи крила за цялата дължина
7. Правиш окачен таван, и стени с гипскартон с изолация от минерална вата, шпакловаш и боядисваш

И си готов :lol: Ако не можеш да се справиш, мога да ти го направя. Ако си ми наблизо, де.
Последна промяна от Чираче на вт окт 06, 2015 8:08 am, променено общо 1 път.
don_dzatara - специалист
Какъв е проблема ако летвите стъпят върху итонга, а не върху квадратния профил?
Чираче - майстор
Прочети отново внимателно какво съм написал. Никъде не споменавам да има летви, нали?
Вадим Владимиров - специалист
Чираче написа:
Така със снимки е по-добре. Аз бих го направил по следния начин:
1. Повдигам итонга колкото е възможно повече
2. Закрепям с анкерни болтове Г образев винкел, но поне 63/63мм
3. Обкантвам итонга от външната и вътрешната страна с Г образен винкел 25/25 мм, и двата прихванати с шина на няколко места
4. Върху шината се заварява квадратна тръба 40/40/3 мм
5. Купуват се 5 броя покривни термопанели /или още по-добре метални керемиди/ с дължина поне 2,10 м, и се прихващат за винкела и квадратната тръба със самонарезни винтове.
6. Купува се шина от неръждавейка с дебелина 1 мм, огъва се на абкатн на 17 градуса, и се захваща за стената с анкери
7. Поръчваш и монтираш алуминие8а дограва с плъзгащи крила за цялата дължина
7. Правиш окачен таван, и стени с гипскартон с изолация от минерална вата, шпакловаш и боядисваш

И си готов :lol: Ако не можеш да се справиш, мога да ти го направя. Ако си ми наблизо, де.
ИСКАМ ДА ВИДЯ ТОВА ИЗПЪЛНЕНИЕ С МЕТАЛНИТЕ КЕРЕМИДИ! :lol:
Иначе "lov" е прав относно битума или старите керемиди. И сам може да си го направиш!

Тема "Поставяне на термопанел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: