Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте , другата седмица ще изграждам на ново стария си комин понеже навремето е правен от итонгови тухли които в момента са в окаяно състояние и без комински тела като в момента се държи на "магия" , зимата опитах да го шпакловам но отново се напука :

http://s2.ipicture.ru/uploads/20120916/ZYAuZHlO.jpg

Живея в 12 етажен тухлен блок и съм на първия етаж където и е началото на комина на целия блок . Преди години изрязахме комина който беше до пода чрез малка бетонова плоча с цел освобождаване на място в стаята . Устройството на комина е от 2 димоотвода единия е основния който отива до самия покрив а другия в коЙто се свързва камината ми отива до втория етаж където се свързва с основния (предполагам с цел да не се влияе от външните атм. условия). Като при мен идват и двата като в долния си край са свързани като скачени съдове с цел предлолагам да се почиства по-лесно .

Първо мислех да го зидам с огнеупорни тухли но разбрах че са доста тежички и ме притеснява дали ще издържи бетонната плоча а не ми се зида комина отново пак до пода . Ако сложа комински тела също ще стане много тежък предполагам . Бихте ли дали съвет какви по-леки тухли да използвам или в долния край да използвам лекия итонг а отгоре където е по-висока температурата някакви термо тухли ? И какъв разтвор да използвам за слепването на тухлите ?
stenmark - специалист
Итонга преди бил ли е шпаклован от вътрешната страна?С каквото и да зидаш,задължително от вътре да го измажеш/шпакловаш.Има леки комински тела като тухлите са и вътре са кръгли с идеално гладки стени.
докера - специалист
Най-леко ще стане , ако зидаш с термоизолационни тухли , тези , с които облицоваха преди котлите на парните инсталации и някои пещи. А разтвора може да си е най-обикновен хоросан , с добавен малко цимент. Само не знам дали ще слепват тези тухли с него - тук да се изкажат специалистите .
А и с обикновени единички ще стане - те са достатъчно издържливи на температура - комините на къщите масово са зидани с такива и не съм чувал да имат проблеми.
Не знам дали навремето са шпакловали от вътре комина . Ще обиколя големите магазини за леки комински тела . Благодаря за отговорите !
p-pleven - помощник
За да не спамя излишно и да пускам нови теми, да попитам: това нещо сатва ли за правене на комин? Комина ще отвежда дима на една печка на дърва/въглища, която се ползва само зимата.

Изображение
VLADO66 - майстор
Да,това е коминно тяло и се лепи например с това http://terazid.com/bg/?act=content&rec=75
p-pleven - помощник
VLADO66 написа:
Да,това е коминно тяло и се лепи например с това http://terazid.com/bg/?act=content&rec=75
Благодаря! Това коминно тяло ми е подарено като мостра и е произведено някъде по Софийския край. Някой знае ли къде? Мисля е Нови Искър...
alsted - майстор
То това като да е гръцко :?
В Нови Искър май правят само бетонни такива. Погледни тук.
На мен лично хич не ми харесва това "спечелено пространство под комина". И все ми се струва, че с каквото и да го зидаш, ще продължи да се пука.
stenmark - специалист
На моето барбекю/камина са същите,обаче аз зидах с флекс лепило.Това лепило където е за камини е много особено.Купувах на Боро за 25лв/тва 40лв ми се вижда скъпо/ ,но него съм използвал за огнището.

Тема "Зидане на комин само с тухли ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: