Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Scarface - помощник
Здравейте.
Знам, че системата не е новост за повечето от вас, но за тези които не са запознати ще напиша кои са предимствата:
ЦЕНАТА. На първо място е понеже българина гледа първо това и за него е определящо. За много от вас може да е изненада, че слагам цената като предимство, понеже сте запознати с цените на въпросната система и те не са никак ниски.
Тук ще вмъкна скоба и ще разкажа как се роди идеята. Всичко започна преди няколко години, когато си седях пред компа и до мен беше пуснат телевизора. Няколко дена преди това ми се беше зародила идеята как да направя тухли които да съчетават в себе си, ем изолация, ем здравина. И Както си седях пред компа и по БТВ пуснаха клип как в Търговище се строи по нов революционен тип строителство. Изгледах го и си казах-„Това е „ . Реших след някои ден да ида до Търговище и да я видя. Бях изненадан от простотата с която се строй. Строителя беше и дистрибутор на тухлите и ми ги обясни подробно. Даде ми няколко остатъчни парчета от блоковете и аз си тръгнах. Само че не ми даваше мира. Трябва да се видя с този човек и да почна да строя по тази система. И известно време след това с мои познат, който също като мен си пада експериментатор, отидохме до Русе да се видим с същия този човек. Срещата протече с дълга лекция колко е хубава система и как се строи с нея, но при най-важния въпрос- „Колко струва” ми отговориха по стандартния начин- „ По евтино от стандартното строителство”. Викам си- „Тез ме имат за малоумен, да ми кажат цената на квадрат и аз ще си изчисля дали е по евтино”. След доста напиране от наша страна се съгласиха да идем до базата им, където ми дадоха цена от 22 лв на блок, които е с размери 120/25/25/. Така много озадачено от „ниската” цена си тръгнахме и повече не се чухме. Тези наши дистрибутори няма ли най-накрая да се научат как да продават и да направят една система известна и предпочитана? То първо се иска да „зарибиш” хората. Ако трябва продавай без печалба.Много добър пример за това са пласьорите. Първо е безплатно и след това като ти хареса и почваш да си купуваш.
Аз не се бях отказал от системата и търсих начини как да ги направя по евтини, за да бъдат достъпни за всички. След много опити най-накрая успях да го постигна.Блоковете който правя са с размери от 40/25/200 см. Стиропорните връзки са 5 на 8 см . Размера е избран такъв понеже, нормалната височина на етажа е към 274 см конструктивно- от горната страна на плоча до горната страна на следващата. В случея се получава 280 сантиметра височина на външната част. Като отнемеш 1-2 см за последна нивелация и още 12-14 за вътрешното падане заради плочата и се получава перфектно. Отворите на вратите са 200 смм т.е. 5 блока, отворите на прозорците почват на 80 см(2 блока) и са високи стандартно 150 см (4 блока са 160 см и като се сложи елемента за трегер и се намаля с 10 см и става150 см-перфектно) така че системата е с много малко фира. Да не забравяме че и арматурата се намаля значително.

Блоковете много наподобяват на тази система- http://www.youtube.com/watch?v=VjrnP9yb_2w

На мен лично направата на такива блокове ми излиза 10-13 лв което е повече от 4 пъти по ниска цена от тези който се продават. Освен цената, предимство е че мога да си ги правя с произволни размери. Искаш отвън да е 5.6 см а от вътре 4.2 см, бетона вътре да е 16 см, да са високи 55.4 см и да са с извивка с радиус 150 см-няма проблем . Както ви трябват могат да се направят. Машината се настройва и готово.
Но да направим една калкулация и да видим какво се получава:
Форми от стиропор -13 лв*(тук ако някой иска да си купи само панели ще трябва да добавя някои лев за дето си играя да ги правя)
Бетон 13 лв, ако кубика е 100 лв, ако го правиш на ръка може и да излиза по малко. Нямам идея.
За желязо съм предвидил 4 лв, понеже системата не иска много желязо
За труд съм предвидил 3 лв, понеже един етаж става за 2 дена. Все пак един блок е 0.8 м2.
От вътре съм предвидил да се лепи на лепило с гребен гипс картон - 5 лв. Ако се ползва шпакловане с мрежа и лепило разходите са почти същите, а здравината е по голяма и по права
С гипс картона се избягва биенето на кухо, като чукнеш по стената, а тука пазара е от руснаци и те се мръщят като бие на кухо. После по този начин се избягва проблема с закачането на картините. Плочките в банята се редят перфектно и да не си майстор, кухнята се закача с няколко дюбела , като се отваря отвор през гипскартона и се слага плътна подложка , било то итонг или дърво, пък и ще хване в бетон и няма шанс да се падне кухнята както си готвиш. Монтажа обикновено си е от тези дето ти правят кухнята , така че, нямаш грижи там. Полагането на ВиК е супер лесно. С поялник се изрязват каналите и се полагат тръбите. На тези които мисля,т че ще се стопи стиропора мога да им кажа че много бъркат.Стиропора почва да се разширява при 100-110 градуса и чак при 180 някъде се топи, така че, нито температурата на ВиК-то е проблем нито на парното. Ел инсталацията се полага в тръби, което отнема време , но и копането в тухлени стени за каналите на отнема време. Конзолните кутийките за захващат за гипскартона. Дори да не сложиш тръба не е толкова страшно. Знаете че, стиропора почва да се топи и отдръпва от нагорещения метал и не може да се запали зад гипс картона , понеже му трябва и кислород, така че нека да не правим голям проблем от това.

Получава се 38 лв

При стандартно стройтелство цените са:
20 лв тухли. Тук влиза цената на тухлите към момента, транспорта им до обекта, както и пренасянето им в близост до стените.
5 лв труд за зидане
2 лв вар и тук влиза доставка разбъркване и пренасяне в близост до стените, даже идва малко повече.
6 лв труд за кофриране на колони греди и окрайчване на плочата, който не са нужни при системата оставащ кофраж
12 лв външна изолация(5 лв стиропор 5 см хубав,2 лв лепило и 5 лв труд)
5 лв труд вътрешна мазилка
2 лв вар за мазилката
И се получава 52 лв срещу 38 за системата с оставащ кофраж. Аз естествено няма да ги правя подарък, и ще искам някои лев за направата, но разликата до тук е 14 лв ,а аз ще искма по малко, а да не говорим че и получавате и 5 см вътрешна изолация.
Беше повдигнат въпроса за задържането на влага, но както каза в друга тема „Ани69” при нея няма никакви проблеми.То няма и как да се получи. Сравнете колко вода може да поеме, с каква трудност и колко да задържи стиропора. В сравнение една мазилка направо я „пие” водата, така че нека това да не е проблем. Конденз се получава когато 2-те повърхности имат разлика от 15 градуса. Аиде сега кажете ми как да се получи тоз конденз като имате два пъти по 5 см стиропор.Стиропора и бетона също така са паропропускливи и стените могат да си съхнат спокойно.
Някой беше писал че можеш с арматура да пробиеш стената. Не че не можеш, ама какво ще постигнеш с това ,пък и тя и тухлената се пробива с арматура.И колко надупчени сгради сте виждали. Пък и ако някои вземе и ти надупчи сградата то ще има за какво.
Друг аргумент беше че като преместваш мебели и удариш стената ще се отвори дупка. Така е ама в гипскартонадупките не са много по големи от тези на стена с мазилка. И при двете трябва после да шпакловаш и да боядисваш.
„Материала се атакува от гризачи, ребрата му са прекрасно място за размножаване.” По принцип се слагат по закон в стиропора добавки против гризачи и за самозагасяне. Ами защо да не си направят гнезда зад мебелите, ами в стените. Нали вътре е по топло.Все пак това ще го отбележа като минус при тази система.
При пожар отвътре и отвън щетите не са по различни от на нормална сграда. Стиропора зад гипскартона или мазилката ще се стопи, но няма да се запали.
Цената за отопление на такава къща е много ниска и се приближава до тези на пасивната. Както каза „Ани69”- „Навън е -10 градуса ,а вътре без отопление е 17 в момента” и на друго , че с една духалка се стоплят за нула време. Ами как няма, нали стените не „изсмукват” цялата топлина.
Също така не е никакъв проблем да си взаимства с друг тип строителство. Аз лично малките преградни стени, като тези за банята предпочитам да ги правя с итонг. После само се шпакловат от 2-те страни и не се губи място
Също така и втория отстъп (този който е над земята)на фундамента може да се направи от тези блокове. Аз си го правя малко по широк, макар че плочата всъщност се носи от земята , а не от стените. Така се спестява от времето за работа както и това че , ще трябва да купите няколко кубика дървен материал за кофраж, от който една част при заливане ще се изметне, една част е фира понеже не всички стени са 4 м, а трябват и кушаци са страниците. После някой трябва да декофрира, да разкове дъските и гредите и да ги изчисти от бетона за да могат да се слагат на покрива.
Тук за пореден път ще цитирам „Ани69” :

„Никого насила не карам да строи с тези блокове.Аз съм доволна изключително много и ако пак трябваше да строя пак щях да се спра на тях”

Като заключение - нека оставим нашенския негативизъм и опитаме нещо ново и различно.
Тези от вас които се интересуват от повече информация могат да пишат и на лични.
Последна промяна от Scarface на нед дек 02, 2012 9:50 am, променено общо 1 път.
gechev - специалист
Като си построиш заветната къщичка, се огледай и за малоумен пожарникар, който да ти я приеме и подпише. Редовно проследявай и здравния статус на децата си и сложи 5-6 ката гипскартон, че наистина да не бие на кухо.
Scarface - помощник
Къща от този тип съм построил и хората са много доволни. Пожарникарите идват като е готова къщата и нищо не се гледа и си подписват. Относно здравния статус предполагам, че говориш за пентана в стиропора които при раздуването се освобождава и после остава много малко които също така излиза. А колкото до разпадането на самия стиропор за това е нужно стиропора да е на слънце, а той не е. И надали е по вреден отколкото това че всички храни които ядем контактуват с пластмаса. А като не си лепил гипс картон на стиропор по добре не говори. Като толкова разбираш нещата що не измислиш ти нещо по добро?

Спомням си лаф от един филм- "Ако не можеш да кажеш нещо положително, то по добре не казвай нищо"
vladtod - специалист
Винаги ще се намери някой който да се :furz: на неподходящото място. Иначе към автора и аз смятам да строя по този начин след време, но с по дебела изолация от вън. :supz:
gechev - специалист
Добре е да си имаш малоумен и гладен пожарникар който САМО да поогледа, когато всичко е готово. Аз по цял ден от сутрин до вечер работя със стиропор и съм много наясно с деструкция и пентан, ама как ще живеят децата ти в статично електричество .Стиропора е мощен диелектрик. Е из....ах се Вие си мислете.

Тема "Ситемата "оставащ кофраж" ICF вече и на поносими цени" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: