Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
1115 - специалист
Имам нови съседи, които закупиха къщата зад мен.
Тя имаше нещо като остъклена приземна тераса или зимна градина.
Сега на нейно място построиха конструкция от плоскости и стоманени греди. Изляха бетонна плоча за втория етаж и там строят нещо като покрита тераса.
Не съм конфликтна личност и не ми е проблем това, но смятам че е незаконно, тъй като нарушават отстоянията от моя имот.
Тази предната зимна градина е строена 90_те години и също не е искано разрешение.
До колко е законно според Вас?
Това което ме притеснява, е че ми предстои и на мен разширение и се надявам да ми го дадат, тъй като и аз ще наруша с малко отстоянието към тях.
Възможно ли е без наше съгласие да узаконят тази пристройка?
VLADO66 - майстор
Щом нарушават сервитута не е законно,но щом и ти ше правиш е "ти на мене аз на тебе" :wink:
1115 - специалист
То това е идеята, но все пак те дали го нарушават?
И може ли след 1г. да се окаже, че е имало срок да възразим срещу нарушението?
mmetodiev - специалист
Спорет ЗУТ, ако е на по- малко от 3м от границата и се строи без строителни книжа и документи е незаконно, независимо, дали ти ще протестираш, или не.
ArturDent - Почти Безобиден
За незаконен строеж - давност няма.
А строеж започнат без документи е винаги незаконен. Ако имаха документация трябваше общината да те уведоми преди издаването на разрешителното за строеж...

Предполагам че нямат и удостоверение за търпимост за старата постройка
1115 - специалист
Никога не им е давано каквото и да било.
На мен не ми пречи и не съм конфликтен, но се надявам когато аз се разширя (теоретично не би трябвало да им е проблем моето разширяване ) да са сговорчиви и да подпишат нужното.
Това което ме притеснява е да не ми кажат, че всичко им е законно и това е малак скромен навес с бетонна плоча и 2 етажа, при който не е нужно да се изисква документ за нарушаване на сервитут (или както се нарича).
galin56 - специалист
Абе за сега остави хората на мира(моя съвет). Щом не ти пречи защо само трябва да се заядаме един друг. Е вече ако си го хванат от общината по друга линия те да си му правят сметката. А и щом си намислил и ти да строиш нещо на същия принцип това е само в твой плюс. Ако нещо се оплачат от теб една жалба в общината и ще им бутнат терасата "до къде да видиш". Според мен съседите трябва да си се уважават един друг и да не пускат жалби за щяло и не щяло. Е виж ако ти закриват прозорец или ти правят сянка и т.н. е друга тема, но щом случая не е такъв..
dyaneff - майстор
1115 написа:
Това което ме притеснява, е че ми предстои и на мен разширение и се надявам да ми го дадат, тъй като и аз ще наруша с малко отстоянието към тях.
Възможно ли е без наше съгласие да узаконят тази пристройка?
Тяхната постройка няма как да е законна. За да получат те строително разрешително трябва твой подпис, че си съгласен да не спазват 3 метровата зона. Ти ако ще строиш и искаш да е законно трябва да искаш тяхното писмено съгласие като обикновено е заверено от кмета на общината(почти като нотариална заверка). След време на тях даже и да им напишат предписание за събаряне твоето разрешително си остава валидно и законно, независимо от тяхното мнение в бъдеще време.

Тема "Проблем при ремонта на къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: