• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
tonkata - специалист
Родителите ми имат къща която според мен е започнала да се уляга.Как бих моъл да спра процеса. Къщата е тухлена, тавана е гредоред, пода е бетон, но незнам дали е само замазка вътре или е цяла бетонна плоча с основи. Отзад към къщата пристроиката е тоалетна и навес за дърва(и др.боклуци).Мисля, че заради ямата на тоалетната пръстта уляга. Пристроиката се е килнала видимо(около една педя зяпа оторе)но и къщата мърда. Решил съм да съборя пристроиката и да запълня ямата с пръст и строителни отпадъци.После отгоре да излея плоча и да построя отгоре още една стая.Въпросът ми е как бих моъл да изпълня основи и колони за да е стабилно и същевременно да укрепи старата къща. Парцела има лека денивелациа назад към пристройката.

Прикачен файл

15.jpg
15.jpg (67.06 KиБ) Видяна 6089 пъти

Прикачен файл

14.jpg
14.jpg (72.46 KиБ) Видяна 6089 пъти

Прикачен файл

13.jpg
13.jpg (54.54 KиБ) Видяна 6089 пъти

Прикачен файл

12.jpg

Прикачен файл

11.jpg
torbalan - Дървен философ
Кат гледам - май най-добре да бутнеш, да направиш основи като хората и да я изградиш наново...

Ако пък се живее вътре... Само разни идеи с много железобетон в основата на къщата... примерно подкопана, надупчена с арматура и т.н.

Може би най-смисленото нещо е да викнеш строителен инженер на място да огледа и да ти предложи решение...
VLADO66 - майстор
Изгребваш ямата и я пълниш с едра баластра(т.нар.дренаж) или едър трошен камък и нищо друго, отгоре си изливай каквото искаш.
l_bonev - специалист
Къщата отдавна е улегнала,това според мен е пропадане.Улегат новите сгради, а тази не е от тях.Както се вижда от снимките няма колони ,няма плочи и най-вероятно и хубави основи.Това са имали възможност хората ,това са построили.Ако нямаш възможност да я буташ и да я правиш наново( най удачния вариант) първото което трябва да направиш, е да бутнеш пристройката,да отведеш водата от къщата включително и от водостоците.Ще решиш частично проблема но за твое успокоение си викни един стр. инж.
ijs - специалист
Нова къща с по-високи основи с плоча поне 0,50 метра над земята! Ако живеете... в такава къща ще получите рахит на долните крайници!
tonkata - специалист
Благодаря за мненията. Пари за нова къща няма и затова търся акъл тук. Ямата ще я запълня с камънак, но някакви подпорни стени или колони на съществуващата да правя ли? В краен случай ще търся съвет от някои инженер, но не съм сигурен дали ще каже нещо по добро от вас.
Бат Иво - специалист
ijs написа:
Нова къща с по-високи основи с плоча поне 0,50 метра над земята! Ако живеете... в такава къща ще получите рахит на долните крайници!
Ха-Ха Веднага в бисери на форума!
dolli - специалист
Верно само бисери тук.Разбираемо е - криза, строителите останаха без работа и се мъчат да зарибяват. Сигурна съм, че в момента когато кажеш, че ще буташ и строиш ново, доста от тези същите, които така усилено препоръчват бутане ще ти пратят подходящите оферти на ЛС - проект, архитекрурен, конструктивен, надзор, контрол и всичко на ефтиния само около 5-6 бона за хартийки.
На къщата й няма нищо. Тук по нашия край в селата всички къщи са напукани от десетилетия пък още няма никой убит от паднала къща!
Ако слушаме спецовете у форума досега половината къщи в България да сме съборили.
Постройката е заминала - тук вече няма начин - буташ и пълниш с трошен къмък, не със земя. После водоплътен тротар около цялата къща на поне 1 м. ширина, читави улуци и отвеждане на водата от водостока по-далеч от основите.
Тая вертикалната пукнатина до прозореца, дето явно те притеснява - загледай и ще видиш че точно на това място няма превръзка между тухлите - тук нещо е било зазидвано, подпълвано, затова и се пукнало.
tonkata - специалист
dolli абсолютно вярно е че е зазидвано нещо там. На първия оглед не бях обърнал внимание. Имало е врата може би. Но факта, че къщата е мръднала малко, си остава. Позамазал съм малко на тънко, да видя дали ще се нацепи мазаното и да разбера дали продължава да мърда.
N.Georgiev - специалист
Къщата има нужда от стъпки и от колони ,и всичко това трябва да се върже с един пояс .
за целта Покрива трябва да го няма
  • 1
  • 2

Тема "Улягане на къща.Как да го прекъсна?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: