• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
emilvtc - специалист
Обмислям вариант за строеж на малка къща и търся евтина и ефективна технология на строителство. От изчетеното по форуми, видяното по панаири и строителни изложения - май ще се придържам към "традиционното" за българия строителство с керамични блокове (тухли).

Относно термоизолацията - прочетох много теми и форуми и стигнах до извода, че трябва да комбинирам вътрешна и външна изолация. Вътрешната ще се поставя само на външни стени (с ТИ отвън) пред които има поставени гардероби или шкафове, които възпрепятстват циркулацията на въздуха зад тях и стената. Целта е превенцията на мухъл-а.

Относно таваните на стаите - мисля да се постави вътрешна изолация, а също и външна такава от минерална вата в подпокривното пространство. До колкото схванах - вътрешната изолация на таваните на стаите трябва да е от фибран. Принципа е влаго/паропропускливостта на слоевете от вътре-на вън да расте. Т.е. вътрешния слой на стената/тавана да е най-малко паропропусклив, а външния да има най-малко съпротивление за водните пари. Така влагата трябва да може да излиза навън безпрепятственно. Правилно ли съм разбрал?

Фибрана е по-малко паро-пропусклив от EPS и за това EPS не трябва да се използва за вътрешна изолация на тавани и стени. Прав ли съм ?

Относно полагането на ТИ - мисля си, че би могло това да става още при изливането на бетона на сградата. Примерно при изливането на плочите - възможно ли е фибрана да се постави върху куфража, върху него да се направи армировката и после да се налее бетона?
На фибрановите плоскости може предварително (преди наливането на бетона) да се поставят дюбелите (а може би и армиращата пластмасова мрежа за замазката). Мисля си, че същото би могло да се направи и с поясите и може би колоните. Така може би би се спестил труд по монтирането на ТИ в последствие, а и закрепването за стената/тавана може би би било по-добро и стабилно. Платната от куфража биха се запазили по-добре тъй като няма да контактуват с бетона, въпреки че това не е водещо при строежа на сградата

Тази идея възможна ли е и някъде практикува ли се?
Какви са и недостатъците?

Относно ТИ на стените - мисля си за вариант Тухла/Термо-Изолация/Тухла.
Във форума се коментираше вариант-саддвич: 25см стена от тухли четворки, ТИ (EPS 5см) и стена Итонг - 10см отвътре.

Мислех си за по-евтин вариант, който да е две стени 12.5см от тухли четворки (легнали на тясната си страна), а помежду им ТИ слой от EPS 5-8см.
Така двете тънки стени общо ще са изградени от същия брой тухли, както ако стената беше една и е с дебелина 25см, а ТИ ще бъде от вътрешната страна и ще е максимално защитена.
Технологията на изграждане е - строят се двете стени паралелно на стъпки по височина 50см (на по 2 реда тухли).
Измазват се вертикалните фуги на тухлите в пространството между стените, после се поставя ТИ (EPS на листове 100х50см) и след това отгоре върху двете стени се поставя заварена мрежа от арматурно желязо 5мм малко по-тясна от дебелината на стената. Мрежата се замазва с хоросан и върху нея се изграждат следващите два реда тухли. Целта на мрежата е да придържа двете стени една за друга.
ТИ може да е и минерална вата, която да се запечати между тухлените стени.

Това възможен вариант ли е ?
Някъде виждали ли сте да се използва такава конструкция на стената (с тухли четворки)?
Какви са недостатъците на такава конструкция? (паропропускливостта може би)

Намерих различни калкулатори за изчисляване на топлинните загуби, но нито един от тях не изчислява точката на конденза на влага в стената.
Някой може ли да ми даде линк/ инфо за калкулатор, който прави подобни изчисления?
Todor - специалист
emilvtc написа:
......май ще се придържам към "традиционното" за българия строителство с керамични блокове (тухли).
Според мен залагането на изолация в кофража няма да се получи. Както безмислено ми се струва и дублирането на зидарията с YTONG. По-добре инвестирай в по качествени тухли и по-дебела изолация.
8180 - майстор
emilvtc,
Като доста четящ любител.
На първо гледане не виждам съществени неточности в принципните ти разсъжденията.
За подходите по изпълнението, най-добре да консултираш с конструктор.
Чувал съм минуси на съвместното полагане на изолация+бетон, но също така съм го веждал по строежи, както и особености при "мешането" на материали в зидовете.
Не съм в час.

Вж. си ЛС.
catpat - специалист
Фибран 3см над плочата преди замазката и поне 7см стиропор на стените, вата 5см над окачените тавани и тази година сме с 2тона въглища и не много изостанал кофраж. :supz:
perko - специалист
В кофража за колони и трегери трудно ще заложиш фибрана, размества се като се излее бетона. Имам не много добър личен опит, с едни пояси. Фибрана се размести, след това си падна с кофража и това което се беше опечатило на бетона, не знам как ще го оправя сега. Ако го наредиш под плочата, не би трябвало да има проблем, само не знам дали има смисъл, по добре под замазката.
rumeniak - специалист
Колко малка е тази къщичка? На какво място се намира (в планина, на полето, между къщи?) От ходенето по панаирите аз лично намерих най малко 10 начина за строеж и не бих строил по стандартния начин не само защото е остарял метод а защото има много по добри варианти. Ето един лесен бърз и евтин начин viewtopic.php?f=47&t=12973
bulhomes2 - майстор
Фибрана при полагането в кофража под плочата няма проблем. Правих го това лято. Строителите се дърпаха в началото, но после видяха и те че няма проблеми. За двоен зид обаче не успях да ги убедя. Това, което си намислил с мрежата всъщност се прави с нещо като куки между двата зида - викат им превръзки. Пак ще дам линк към другия форум, ама какво да правя - до скоро само там четях - http://forum.imoti.net/read.php?17,2348 ... msg-234830
emilvtc - специалист
Къщата ще има малка кухня с трапезария, хол, спалня, детска и малък кабинет. Предполагам около 100-130кв.м. ако е на един етаж. Чудя се дали няма да е по-евтино ако я направя на два етажа ... Вие как мислите?

Парцела е в полско село в близост до Пловдив. Няма да има калкани и други ограничаващи и утежняващи строежа фактори. Подпочвената вода е на 4-8 метра (идеално за термопомпа вода-вода).

Много четох по форуми, гледах и говорих с представители по панаири, видеоклипове на производители относно технологията с термоблокове към които rumeniak ми е дал линк. На пръв поглед технологията много ми хареса, но после установих, че си има доста и сериозни недостатъци. В една друга тема от този форум късаеща този тип строителство "crez" се е опитал доста систематично да ги изложи. Просто няма как да не се съглася с изложените факти от него. Това е причината да изоставя привлекателната на пръв поглед идея на този тип строителство.
Мисля си, че не съм човек със закостеняло мислене, който робува на предразсъдъци и традиции. По скоро имам "изкривено" мислене (професионално изкривяване и склонност към детайлите) породено от инженерното ми образувание (което не е строително). Опитвам се да претегля плюсовете и минусите на различните технологии. Освен това се опитвам да се подпра и на малко статистика - примерно колко къщи има построени по тази технология (с термоблокове) известна в България отдавна и да намеря смислен отговор защо са толкова малко в БГ ?!? Разбира се това до някъде се дължи на закостенялост в мисленето, но едва ли само това е причината ...

"perko" , беше ли заложил дюбели във фибрана преди да налееш бетона ? Каква според теб е причината фибрана да се отлепи? Лошото му полагане, (липсата на дюбели), невнимание от страна на майсторите при изпълнението, наливането/декофрирането ? Моля те сподели опита, впечатленията си и изводите които си си направил.

За колоните - и аз имах съмнения, че може да се положи фибрана преди изливането... За плочите обаче - като че ли не би трябвало да има проблем...
Армиращата мрежа може ли да се постави под фибрана преди изливането на бетона?

Това което не знам е до колко влагата от мокрия бетон ще навлезе във фибрана при контакта му с него при наливането му и дали именно това няма да доведе до някакъв проблем...

"Todor" - мислех за варианта "сандвич" от две тънки стени от тухли четворки с ТИ помежду им. Дадох примера с Итонг-а като обсъждан по форумите и само в подкрепа на идеята ми.

Не съм специалист, но някак си "с корема" си чувствам, че дълговечността на стената+ТИ ще е по-голяма ако ТИ е вградена вътре в самата стена, а не отвън или от вътре. Ще ми се да обсъдим точно този вариант. Плюсовете и минусите му.
Решенията трябва да се взимат на база на факти и претеглянето на предимствата и недостатъците (отново професионално изкривеното ми мислене :-) )

bulhomes2, какви бяха аргументите на майсторите за двойния зид?

А някой ще помогне ли с линк или инфо за калкулатор, който освен топл. загуби смята и точката на конденз?
perko - специалист
emilvtc написа:
"perko" , беше ли заложил дюбели във фибрана преди да налееш бетона ? Каква според теб е причината фибрана да се отлепи? Лошото му полагане, (липсата на дюбели), невнимание от страна на майсторите при изпълнението, наливането/декофрирането ? Моля те сподели опита, впечатленията си и изводите които си си направил.
Не, не бях заложил дюбели. Нямаше да оцелеят след полагане на арматурата. Отлепи се, понеже беше от гладкия и не залепна за бетона. Но чакъла в бетона проникваше между листовете фибран и един път като се размести, не можеш пак да го върнеш обратно. Нищо, че бетона се излива в момента и е течен. Както и да е, при мен това не е голяма драма, се ще го оправя някак това лято. Според мен, на вертикалните елементи по-добре да не се слага фибран при изливането.
То стига един лист да се размести и край с идеята. По-сигурно е по конвенционалния начин.
bulhomes2 - майстор
Оцеляват си дюбелите без проблем. На първата ми плоча бях сложил 5 см XPS на еркерите и EPS в стаите. Хареса ми резултата и на другия етаж (първоначално не мислех да слагам там въобще) сложих 2 см EPS пак с дюбели и пак нямаше проблеми с арматурата. За малко пари получих равани тавани, готови за шпакловака (отпадна ми мазилката), в които и лесно си прекарах кабелите.

За двойния зид ме спря факта, че започнах грубия строеж чак август, апапите не бяха строили така (то кой ли е де) и нямаше да успеят до зимата. Иначе излиза малко по-евтино така в сравнение с обикновен зид и външна изолация. Минуса е известен термомост при контакта на външния зид и долната плоча и по-малката устойчивост на стената при силен вятър (не казвам че не е устойчива, а по-малко устойчива от традиционния зид)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17

Тема ""Вградена" термоизолация по време на строежа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: