Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
radius - майстор
Нещо изпаднах в творчески задръс(т), че да взема да попитам и за това. Шахтата за вода ми е в гаража, точно през средата и ще минава колата. Отвора не е малък -105х105 см рамкиран е с ъглов винкел и дотам. Изискванията ми са капака да няма стърчащи елементи, да е от една част ( за да го направя по-лесно) и да може да се вдига. Погледнах рифеловите ламарини - 4мм ще тежи около 40кг, 5мм около 55 кг. Макар, че ще се вдига само от едната страна ( нали ще има панти от другата), пак ми се вижда тежко. А и нямам представа дали 4 мм , при този отвор ще издържи колата. Може да заваря някакви ребра от ъглов профил, но ако са само наджлъжни дали ще има ефект. Може и напречни да сложа, но трябва да се прекъсват, там където пресичат надлъжните и става едно сложно. Мисля, че по-добре по-тънка ламарина с ребра, отколкото дебела без ребра. Някакви съвети ?
Друг вариант е с остатъци от ребрата от покрива, но може и да изглежда грозно. Вертикалните стени на шахтата са бетон. Обрамчвам го с ребра с анкери към стената и отгоре капак от ребра. Ако са легнали т.е. 5.5см дебели дали е достатъчно?
dyaneff - майстор
Върху едната ми шахта се минава дори с камиони понякога. Рамката е кух профил 40/40 с дебелина 2 мм, и върху него рифел 4 мм. Размера на капака е 80/120 см. а в бетона е винкелна рамка 45/45 така монтирана, че при затворено състояние всичко е наравно. Много е здраво, но инкасаторката от ВиК не може да я вдига.
torbalan - Дървен философ
С общодостъпните материали по железариите според мен е неизпълнимо...

Моята шахта е с капак от жезобетон и е още по-тежко, отколкото ако беше от метал.
radius - майстор
Торбалане, не мисля че е неизпълнимо, не е чак толкова голямо натоварването. Хората какви ферми правят, аз тук за едни макс.500кг се чудя.
Дянев, и при мен в бетона е винкелна рамка 45х45мм. Не знам обаче какъв е смисъла да обрамча рифела с квадратния профил. При затворено положение ламарината така или иначе ляга на винкелите, какъв е смисъла от рамка, която е в края, до винкелите. Всъщност ако е заварена ламарината за профила, той ще и пречи да се изкоруби навътре. Нещо като опънат таван :wink: .
VLADO66 - майстор
Мислил ли си за хидрофобен шперплат-намазваш го със силикон по борда да не гние и му слагаш 2-3 ребра от винкел отдолу хванати с коларски болтове за шперплата.
dadko - майстор
torbalan написа:
С общодостъпните материали по железариите според мен е неизпълнимо...

Моята шахта е с капак от жезобетон и е още по-тежко, отколкото ако беше от метал.
И аз не съм съгласен, че е неизпълимо. Няма ламарина, електрозаварени квадратни профили или пък винкел ?
Спокойно може да се спретне ефна 4 мм ламарина, оребрена отдолу по подходящ начин- с квадратни профили или пък с винкел. с рамка по края или пък без.
и ще тежи 34-35 кг.

Прикачен файл

shahtaNS1.png

Прикачен файл

ShahtaNS2.png

Прикачен файл

kapak_shahta_rebra.JPG
schuldiner - майстор
На 5 см под ръба на винкела анкерирани две ребра. Над тях наредени 9-10 бр. 5х10. Най-отгоре кват си искаш рифелова за пригледност и по-плътно затваряне, но да стъпва равномерно върху дървото, за да не се деформира. Все пак някаква дупчица за вентилация трябва да има, щото всичко жабясва в тия шахти...
Аз бих оставил само на талпи, т.е легнали ребра.
dyaneff - майстор
radius написа:
Т.... Всъщност ако е заварена ламарината за профила, той ще и пречи да се изкоруби навътре. Нещо като опънат таван :wink: .
Това беше и моята идея. Засега работи без забележки.
torbalan - Дървен философ
105х105 см. натоварено с над осемстотин кила (допускам, че няма да превишава това, което е разрешено по закон) по средата...
Оптимисти сте...
dadko - майстор
Според мен- няма проблеми. С метален капак от 4мм ламарина- провисването ще е 3 мм- оребрено според картинката с електрозаварен квадратен профил 20х20х2.
(деформациите са скалирани 32 пъти- заради визуализацията.На практика не са чак толкова големи)
Ако се оребри още- провисването ще е още по- малко. Или пък ако се използва по- голям квадратен профил или винкел

Прикачен файл

kapak_premestv.jpg
kapak_premestv.jpg (111.67 KиБ) Видяна 7918 пъти

Тема "Здрав капак за ВиК шахта - как" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: