• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
По-рано тази година писах тук, че ще започвам строеж на малък хотел в Пловдивско. Фирмата е избрана и тя ще изпълнява грубото строителство с труд и материали. Изникна, обаче един въпрос. Кой ще плаща промишления ток на обекта докато се строи? В моите виждания, би трябвало да го плаща фирмата и да го е калкулирала в цените си, понеже те ще ползват тока. Те от своя страна твърдят, че тока го плаща инвеститора. Каква е практиката в този случай?
kukuchev63 - специалист
[quote="Miroslav_bojkov1"]По-рано тази година писах тук, че ще започвам строеж на малък хотел в Пловдивско. Фирмата е избрана и тя ще изпълнява грубото строителство с труд и материали. Изникна, обаче един въпрос. Кой ще плаща промишления ток на обекта докато се строи? В моите виждания, би трябвало да го плаща фирмата и да го е калкулирала в цените си, понеже те ще ползват тока. Те от своя страна твърдят, че тока го плаща инвеститора. Каква е практиката в този случай?[/quotp
Здравей практиката е че винаги тези неща договарят предварително
и няма точно определен начин всичко е договорка с фирмата
marmoz - специалист
По логично е да се плаща от инвеститора,аз поне незнам как бих могъл да ти калколирам тока /тоест знам ама ще ми кажеш после,че много съм ти го завишил/ :)
Tsilkov - майстор
За добро или лошо партидата е на името на собственика на парцела. Пък какво сте се договорили допълнително си е ваша работа.
marmoz - специалист
Tsilkov написа:
За добро или лошо партидата е на името на собственика на парцела. Пък какво сте се договорили допълнително си е ваша работа.
Е то друг начин няма,ако партидата е на изпълнителя и инвеститора реши да го смени,и нов,стар изпълнител ......то става една ....

П.П.И аз мисля че е нечестно аз да си плащам тока вместо съседите да ми го плащата ама.... :-D
ribnikolaevi - майстор
Ако не сте уговорили друго (питай бе човек), ще плащаш ти. Можеш обаче да водиш разтовори за да не се пилее ток. Може даже да се подпише някакъв документ (анекс), че например няма да се включват консуматори на ел.енергия, които не допринасят пряко за извършването на СМР-тата. Смешно звучи, но включването на джи-ес-ем да се зарежда е нарушение на това правило. Ще си измислиш дефиницията сам, но я измииисли добре. Например силно осветление при шпакловка, докато си пият бирата на обед си е разхищение. Или пускане на отоплителни уреди, без да е наложително това (а защо не поставиш въпроса с алкохола на обекта, аз лично бих!). Има евтини дрегери.
Отиваш изненадващо на обекта. Ако си недоволен от работата им по принцип, може да ги натискаш и с тази клауза ако се стигне до спор за парите. Ако си доволен обаче, трайкай си и ги търпи. Няколкостотин лева повече за ток не са нищо на фона на цялата сметка.
Друго важно условие е плащането на етапи. Хем те да са спокойни, че няма да ги вътриш, хем и ти да платиш до определен момен,в до който ти харесва работата им. По принцип се оглеждай още сега за вариант Б. При бизнес начинание като твоето е много важно. Няма гаранция, че са добри или ще се отнесат отговорно към твоя обект, че ще пратят добрите си бригади, че ще ги контролират добре и т.н. и т.н. Затова - сериозен контрол от твоя страна.
При най-малкия проблем, постави го. Ако се отнесат несериозно, включвай план Б. Или поне им покажи, че имаш такъв, в последен опит да ги стегнеш.
stivemaster - майстор
При учредаването на суперфиция http://forum.sobstvenik.com/index.php?topic=153.0 задължението за плащане на партидата е на строителя ,така че той трябва да си е направил сметката затова и да е договорил "тока" заедно със суперфицията. Ако отказва ,това е лош признак "да не го обиждам сега" ,но ако отказва това ,добро няма да видиш от неговата работа.
ribnikolaevi - майстор
stivemaster написа:
При учредаването на суперфиция http://forum.sobstvenik.com/index.php?topic=153.0 задължението за плащане на партидата е на строителя ,така че той трябва да си е направил сметката затова и да е договорил "тока" заедно със суперфицията. Ако отказва ,това е лош признак "да не го обиждам сега" ,но ако отказва това ,добро няма да видиш от неговата работа.
Суперфиция? Знаеш ли какво значи това? Това е когато някой има парцел, а ДРУГ Инвеститор строи върху него. В тази тема човекът сам строи (с наето от него бригада/фирма, но той е Инвеститора). Май много взехме да се излагаме вече, само с цел писане на мнения!

Явно не е трябвало да те взимам насериозно и в другата тема, напразно се пенех там!
Аз нямам нищо против и аз да плащам тока, стига наистина да е мой ангажимент. Разбирам от написаното до тук, че е въпрос на уговорка и че няма някакви неписани правилa кой точно да плаща тока. До колкото знам при ремонтите там си плаща собственика на апартамента, а не фирмата или майсторите, но при нова сграда ми е малко трудно да преценя точно на кого се пада честта :)
stivemaster - майстор
Добре де ,ако тази фирма е само бригада и питащия си е инвеститор и в крайна сметка строител ,какво пита в крайна сметка .Аз мислех че е възложил строителството и затова не знае какво се прави в крайна сметка ,що трябва да се заяждаш ?
И понеже го споменаваш ,дай да питаме човека каква е ситуацията ,щото питащия не може да изпълни строежа ,тъй като той би трябвало да е трета категория .Тогава строител се явява фирмата (ако има категория) и не може да не и е прехвърлил право на строеж. Греша ли ?
  • 1
  • 2

Тема "Промишлен ток на новострояща се сграда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: