Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
radius - майстор
Здравейте,
Искам да се посъветвам за направата на пътеки около къщата. По принцип нямам изби и няма подпочвени води. Терена е каменисто-скалист, дренаж не предвиждам. Особеното е, че терена е "остърган" до долното ниво на основите и сега ще се запълва. Ето една снимка и схема на ситуацията
Прикачен файл:
pyteki0.jpg
Прикачен файл:
pyteki.jpg
pyteki.jpg (62.12 KиБ) Видяна 13181 пъти
Върху основите е залепена газопламъчно 1 слой хубава битумна изолация и отгоре има 6см XPS, шпаклован с мрежа. Всичко това до ниво 25 см над плочата. Самата плоча ще е на около 25-40 см над бъдещите пътеки.
За целта ще сe направят подпорни стени за бъдещите пътеки и обема ще се запълни с трошен камък и ще се трамбова. Материала бил някакви камъчета с пепел и се трамбовал добре. Преди това, ще се сложи от дренажната мембрана върху XPS-a да не се нарани при трамбоването. Отгоре, върху трамбования камък ще се сложи найлон и армировка и ще се излеят 8-10 см бетон, широк 90-100см. Отсега да кажа, че ако има и друг начин, да не е с бетон бих се замислил, тъй като не съм голям фен на бетона. Просто ми се струва, че ако е плътно ще отвежда добре водата по-далеч от къщата. Ако е нещо редено върху пясък, няма да имам нерви да се боря с мравките.

Според майстора има 3 варианта за направа на горните неща:
1. Най –добър според него е този от долната схема
Прикачен файл:
pyteki1.jpg
pyteki1.jpg (73.81 KиБ) Видяна 13181 пъти
Особеното е, че иска да набие арматурни железа от ф12 около 20 см навътре в бетона на основите, за да не пропадне пътеката откъм къщата. Това означава да надупчи битума в някакво ниско ниво и да го компрометира, макар и да запълваме дупките с разни уплътнители. Хич не ми се нрави тази работа.
2. Най-скъп вариант е да има и подпорна стена откъм основите, тогава няма да има дупчене, но това е двойна работа за направа на подпорните стенички, а цената е 20лв/м за труд.
3. Най-лесен вариант е да има подпорна стена само отвън, т.е. същото като схемата, но без да се дупчат основите. Тогава остава риска да слегнат пътеките.

Имам и други въпроси, но нека уточним глобалните неща първо. Какво мислите за горните начини, може да предложите и по-добри.
Мерси на включилите се.
VLADO66 - майстор
Няма да дупчиш нищо.Направи си външните подпорни стенички, насипи материала,вземи една пета http://www.kol-bg.com/%D0%B3%D1%80%D0%B ... -460-1.htm и прави бетона.
radius - майстор
То и аз се чудя от едната страна като е стеничката, от другата основите, къде ще се сляга материала, но... Всъщност майстора го нарича "минералбетон" и ми обясни че е по-евтин от пясъка например и били някакви камъчета с пепел измежду тях. С какъв материал се трамбова качественои ? Т.е. да не сляга впоследствие и да не е много скъп? Трамбовката ще е такава (с ДВГ), така че не знам защо иска да се застрахова като дупчи и основите ( не че ще се съглася).
Даже мисля над трамбованото, под бетона хоризонтално да сложа 2-3см фибран, да се застраховам ако останат накъде по-плитки основите. Нали се гледа да са под точката на замръзване ( или нещо такова беше).
Добре дошъл и в тази тема :) .
VLADO66 - майстор
Е та нали си изолирал основите с фибран тоя под бетона е излишен ,трамбовката набива надолу,обаче стеничките трябва да са солидни защото трамбовката е яка и може да ги разкикерчи/баси думата използвах/.Трамбова се на пластове максимум 30см. дебели.
radius - майстор
Еми 20см ще са дебели. Използва точния термин :)
radius - майстор
А дали не може някакъв междинен вариант - до фибрана, през 1.5 - 2м наредени една върху друга единички - като колона, на която да легне пътеката откъм къщата?

И друго питане - на северната стена е най-дългата пътека - 15м. Наклона и е 5%. Иска ми се да е без стъпала, а с наклона на терена - да мога да бутам колички и др.под.
Как е по-добре?
Ако е с наклон, ще текат води при обилен дъжд, но може да се сложат 2 сифона през 5м.
VLADO66 - майстор
Няма смисъл от единички ако ти е здрава основата под трошлака и трамбоваш хубаво.Наклона на пътеките/със или без стъпало както си го решиш/, само че трябва да е комбиниран-да има наклон от къщата навън и по релефа.
radius - майстор
Ето една снимка, на която съм нанесъл предполагаемото ниво на пътеките. Притеснява ме, че на места остават плитко основите - някакви дълбочини на замръзване ми се въртят в главата. Има добре залепена битумна изолация по основите ( рандбалките), но все пак да попитам.
Прикачен файл:
IMG2180.jpg
Ако е плитко може да сложа, над трамбования пласт преди изливането на пътеките, хоризонтално 2 см XPS да подобря изолацията на основите.
VLADO66 - майстор
Няма им нищо на основите при тази дълбочина,не слагай фибран.
radius - майстор
Само да поясня, че пътеките ще останат над терена. Т.е. извън тоя 1 метър ( ширината на пътеките), терена ще е на нивото или 10-15 см над стъпките. Това е само в западната част, на останалите места ще е повече засипано.

Тема "Направа на пътеки около къщата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: