Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
treger - помощник
Здравейте! Ще се опитам максимално ясно да обясня каква е ситуацията с моята къща. Въпреки, че предполагам какви ще са отговорите, ще ми е полезно да чуя мнението ви. Става въпрос за двуетажна къща, при която втория етаж е недовършен. По недовършен имам предвид че вътрешно е на тухла. Отгоре е гредоред, като се виждат дъските, върху които са наредени керемидите. В двата края на къщата, стаите са леко скосени от покрива. Какво искам да направя? Искам да разпокрия къщата и да надстроя с около 30 см. така, че да няма скосения в стаите. Майсторите, които ще правят целия ремонт, ми предложиха да изградят тавана на етажа с гипсокартон, захванат за гредореда. Аз обаче искам вместо гредорен и гипсокартон да излея плоча, като по този начин да завърша етажа. След това върху плочата се изгражда нов покрив със същите размери и форма, като стария. Най- важния въпрос, който ме вълнува е дали за всичко това ще ми е необходимо разрешение за строеж, проект и т.н. ? Въобще каква документация ще ми е необходима? Със съседите нямам проблеми, но искам да се предпазя от потенциални неприятности от страна на държавните институции.
Другото, което ме притеснява, е мнението на баш- майстора, че не е необходимо да се правят колони на етажа, защото етажа бил последен. Честно казано ми се струва малко абсурдно да се излее плоча, която да лежи само на тухлите. Може ли някой, мотивирано да потвърди или отхвърли това твърдение?
Благодаря!
VLADO66 - майстор
А в плана на къщата какъв покрив е предвиден?Питам защото примерно 10 тона бетон може да не са предвидени конструктивно.Причината да искаш да лееш е предполагам че мислиш че ГК ще се напука.Скоро ходих на един обект-плосък покрив с 10см. XPS отгоре за топлоизолация и въпреки това шпакловката на всички тавани отдолу беше на паяжина от топлинните разширения на бетона.Изливането на бетон ще ти оскъпи толкова покрива че за тези пари ще си направиш дървен покрив от слепени греди които няма да мръднат.Гипсокартона на дървени конструкции се прави на двойна скара.Задигането с 30см. при полжение че комшиите ти не се разхождат с рулетка в ръка не е плоблем без разрешение.Плоча без колони отдавна не е разрешено да се прави.
treger - помощник
До колкото мога да разчета чертежите (не съм специалист) е зададено гредоред. Дали построеното досега може да понесе тежестта на плоча, не знам. За това може да направя консултация с архитект. Искам да направя плоча за да си е завършен етаж, според мен ще е по-стабилно, по- топло, няма течове или поне няма да има течове директно на етажа а и подпокривното пространство ще може да се ползва за склад на багаж примерно.
Относно колоните... майстора ми обясни, че за да се продължи старата колона, от нея трябва да стърчи най- малко 40 см. от арматурата. Това било с цел за да може да се захване новата надстройка на колоната.

PS: Какво е ГК?
ArturDent - Почти Безобиден
Хайде да посмятаме първо.
Искаш да вдигнеш 30 см втория етаж + 15~20 см плоча (тия 10 които си ги мислиш забрави) + надзид минимум 30~40 см = ето стана към метър по-висока. По принцип това е проблем от към разрешение за ползване (акт. 16). Едно от нещата на които много се държи е отстоянията от съседи и кота било (в твоя случай към метър нагоре). На акт 12 (груб строеж) се прави геодезическо заснемане на къщата. Тук по принцип трябва да си намериш геодезист който да каже че всичко е ок. Никой няма да му проверява мерките.

Майстора правилно ти е казал - при прекъсване на леенето на колони трябва долната и горната арматура да се застъпват най-малко 50 см. Тухлите евентуално биха издържали ако са плътни единички. Архитект, по точно конструктор, няма смисъл да питаш - знаеш какъв ще е отговора. А какво ще стане при земетресение ?
Колегата ти даже е подценил тежината на бетона. Ако си 8х8 метра на 15 см дебела плоча - отиват към 23 тона + теглото на надзида.

Финансово - махане на покрив, кофражи, желязо, бетон,... нов покрив... тези 30 см ще ти излязат ужасно скъпо. - икономически е оправдано само ако покрива ти е за смяна.
VLADO66 - майстор
ГК е гипсокартон,а това са слепени греди http://petprom.bg/slepeni-gredi/ Няма проблем таванското да се използва за склад при гредоред даже е по-добре защото топлоизолацията на таванския етаж се вмъква между гредите и няма нужда да се прави двоен под.А още по евтино и здраво може да направиш конструкцията с употребявани трегери Пери.
treger - помощник
ArturDent написа:
Хайде да посмятаме първо.
Искаш да вдигнеш 30 см втория етаж + 15~20 см плоча (тия 10 които си ги мислиш забрави) + надзид минимум 30~40 см = ето стана към метър по-висока. По принцип това е проблем от към разрешение за ползване (акт. 16). Едно от нещата на които много се държи е отстоянията от съседи и кота било (в твоя случай към метър нагоре). На акт 12 (груб строеж) се прави геодезическо заснемане на къщата. Тук по принцип трябва да си намериш геодезист който да каже че всичко е ок. Никой няма да му проверява мерките.
Тоест за да направя това преустройство ще се води, като нов строеж и ще трябва да вадя всички документи, като за нова постройка?

ArturDent написа:
Майстора правилно ти е казал - при прекъсване на леенето на колони трябва долната и горната арматура да се застъпват най-малко 50 см. Тухлите евентуално биха издържали ако са плътни единички. Архитект, по точно конструктор, няма смисъл да питаш - знаеш какъв ще е отговора. А какво ще стане при земетресение ?
Колегата ти даже е подценил тежината на бетона. Ако си 8х8 метра на 15 см дебела плоча - отиват към 23 тона + теглото на надзида.
При условие, че арматурата от долната колона не стърси, това означава ли, че няма начин да се продължи колоната?
Тухлите са плътни единични.
ArturDent написа:
Финансово - махане на покрив, кофражи, желязо, бетон,... нов покрив... тези 30 см ще ти излязат ужасно скъпо. - икономически е оправдано само ако покрива ти е за смяна.
Покрива е за смяна и точно за това искам да го направя стабилно. Ясно ми е, че ще излезе по- скъпо, но все пак, веднъж го правя.
VLADO66 написа:
А още по евтино и здраво може да направиш конструкцията с употребявани трегери Пери.
Разгледах сайта на Пери и видях само два вида трегери, предназначени за кофраж. Допустимо ли е да се използват за гредоред на покрив? Като казваш, че ще е по- евтино, горе долу за какви пари говорим?
VLADO66 - майстор
Около 4-5лв. на линеен метър 20/8см двойно Т,втора употреба.Слепените греди със същите характеристики ще ти излезнат около 14 лв/л.м.Гредоред е допустимо да се направи,но не се прави заради цената.При теб ще бъдат подходяща алтернатива на традиционните греди защото между гредите можеш да заложиш 20 см.вата което е напълно достатъчно и би ти изплатило Пери-то още първата зима.Хамериканците масово ползват такъв тип гредоред.На клипа пълнежа е ОСБ и са по-слаби от Пери
http://www.youtube.com/watch?v=P8MR7_Kt ... ata_player
ArturDent - Почти Безобиден
treger написа:
Тоест за да направя това преустройство ще се води, като нов строеж и ще трябва да вадя всички документи, като за нова постройка?

Покрива е за смяна и точно за това искам да го направя стабилно. Ясно ми е, че ще излезе по- скъпо, но все пак, веднъж го правя.
Сега... къщата е недовършена, а има акт 16 (разрешение за ползване) и/или нотариален акт ?
kozl - майстор
treger написа:
Другото, което ме притеснява, е мнението на баш- майстора, че не е необходимо да се правят колони на етажа, защото етажа бил последен. Честно казано ми се струва малко абсурдно да се излее плоча, която да лежи само на тухлите. Може ли някой, мотивирано да потвърди или отхвърли това твърдение?
Не съм виждал вече проект без колони. Пък и като се замисля какво е качеството на срещаните тухли най-добре да не се разчита на тях да са носещи. Иначе съм виждал циганска къща на два етажа, направена с тухла четворка и плочи без пояс и все още я има, въпреки че едва ли е законна. Видял съм достатъчно постройки без колони с тухлени стени от плътни тухли, пояс и плоча. Едно време масово така са строили. Сега щом ще променяш конструкция - задължително ти трябва разрешение за строеж. За да получиш такова пък е необходим проект, с който да си поискаш разрешението за строеж. Така че по законния ред по-добре си потърси проектанти. Те ще ти отговорят какво могат да проектират, за което вероятно ще поискат заплащане. Ако това не те устройва питай "трънския" майстор - он си знае.
Но май не ти е ясно какво точно искаш. В общи линии искаш по-голяма височина в "двата края на покрива", което ме подсеща, че покрива е дву-скатен. По-голяма височина при стрехите на покрива и плоча! Ами нормалната етажна СВЕТЛА височина е 255 см. Ако твоята височина при стрехите е 180 см и задигнеш с 30 ще получиш 210 и като си представя равна плоча и ето цял етаж с ненормална височина 210 см.

Тема "Разрешително за преустройство на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: