Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
iizi - помощник
Здравейте,
от доста време съм регистриран ,но не съм писал досега.Дойде и това време.Става дума за къща с която се сдобихме миналото лято.От предните собственици знам, че в нея не е живяно последните 4-5 години,а по думите на разни съседи - и повече.Има доста проблеми за решаване - запуснат двор,покрив за подмяна,дограми,вътрешни ремонти,канализации и т.н.За някои сме луди,но ние си сбъднахме мечтата за къща и място където да релаксираме,а защо не и да заживеем постоянно.Миналата година се заехме единствено със леко разчистване на терена от безбройните храсти и дървета,израсли през годините, а тази започваме малко по-сериозно.
Накратко да опиша терена.Планински,с денивелация,като самото място е последното преди гората,като буквално тя започва от двора ни.Той самия е "смесен" - на ширина, около десетина метра е равен ,а после започва доста стръмен склон,който смятаме да терасираме.За къщата - двуетажна като първия етаж е всъщност мазето.Този етаж е изграден от камък,а стените са дебели около 50 - 60 см.Следва плоча,а горния етаж е тухла и е без колони, втора плоча и покрив.Нямам идея кога е строена,но е някакъв типов строеж,защото в селото има доста подобни къщи,но повечето са с гредореди.
Моето мнение е, че къщата (като не броим покрива,разбира се) е в прилично състояние.Единствените забележки са в горната част от къщата - откъм склона.Има няколко пукнатини, които ни притесняваха естествено.В тази част,всъщност няма долен етаж ,заради денивелацията там първата плоча излиза на нула с терена.Предполагам ,че около един метър основите са стени от камък и обикновен насип, отгоре залят с бетон.Точно там са и въпросните пукнатини по стените.Не съм проверявал още, колко дъблоко са вкопани основите в земята.Незнам дали пукнатините са от слягане ,дали от липсата на дренаж или от нещо друго,но мисля че от миналото лято до сега няма никакво движение и разширение на пукнатините.Тогава направих снимки ,а преди няколко дена ги повторих и мисля че няма разлика.
Молбата ми е към всички които имат желание да дадат мнение и идеи за укрепването на тази част от къщата.Имам уговорка с конструктор,да дойде и да направи оглед и да обсъдим какво мисли,какво трябва да се предприеме,какви идеи имаме със съпругата ми и дали може да ги реализираме.Надявам се да събера доста полезни мнения и съвети,за да мога взема най-правилните решения.Благодаря предварително.
Ето и снимките:

Прикачен файл

IMG_20140128_162551.jpg Лицето на къщата.

Прикачен файл

SAM_4712.jpg Гърбът.

Прикачен файл

SAM_4738.jpg
Прозореца със пукнатините
SAM_4738.jpg (109.78 KиБ) Видяна 2030 пъти

Прикачен файл

Clipboard 1.jpg От ляво е 2013,а отдясно - преди няколко дни.

Прикачен файл

Clipboard 2.jpg
iizi - помощник
И още една снимка на пукнатина

Прикачен файл

Clipboard 3.jpg
goshob - специалист
Здравей колега,
Това, което си показал е подобно на моята къща, но с една идея по-добро. Планината си е планина, а както казват хората в моето село, тя си иска своето...
Аз лично бих започнал с покрива. Майсторите твърдят, че нова къща се започва от основите, а старата от покрива. То си има своята логика. Ремонтирай покрива, слагай стабилни улуци и отвеждай водата колкото се може по-далеч. Другото задължително е да се отървете от всичките тези треволяци, които обграждат къщата. Всичко това задържа сняг през зимата и вкарва водата в основите. Ще се наложи да се откопае околовръст, особено от задната страна, да се положи някаква хидроизолация на основите и циментови пътеки поне 1 метър широки околовръст. Наклони и всичко останало са неща по подразбиране.
Не зная с какви средства разполагате, но аз бих направил тези двете неща през идващото лято. Базирам се на опита си с моята къща.
Ами това мисля аз. Тук има и големи професионалисти, които може да те посъветват повече.
Успех!
iizi - помощник
Благодаря ти goshob,
всичко което си написал е вярно и такива са и нашите цели за тази година.Вероятно ще трябва да наблегна наистина повече на дренирането.Доста влага се натрупва в почвата в горната част на къщата.Точно там има и един орех,на около 1.20м. - 1.30м. от къщата (вижда се на снимката),който колкото и да не искам,но съм решил да го махна тези дни.Единия му клон е натиснал доста покрива и е изкривил улуците.

Тема "Въпроси за стара къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: