• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
dr_slavov - напреднал
Вече имам постове в няколко други теми, но да направя кратко въведение. Става въпрос за дървена къща от OSB панели с вата. Една от големите ми въпросителни е дали да правя хидроизолация(мазана) на OSB-то преди да сложа топлоизолацията (EPS 15см). Ако има притеснения от това, че къщата ще се херметизира да кажа, че е планувана с вентилация.

Да правя ли някакво специално закрепване/залепване на EPS-а?
Имам и малко еркери. Там същата изолация като дебелина и закрепване ли да сложа?
VLADO66 - майстор
Ето едно интересно четиво,за някои от нещата вътре не бях се замислял http://krasivdom.com/2010/01/05/дървени ... еалност-2/
dr_slavov - напреднал
Част от въпросите ми са инспирирани точно от тази статия. Аз няма да си сложа вата външно поради ред обективни и субективни (за мен) причинни. Автора на блога ми се струва повлиян от американската култура на строителство и обзавеждане (вижте и останатите статии) което за мен води доста въпроси относно обективността му.
Tsilkov - майстор
Нямах време да изчета цялата статия, но по принцип идеята на дървените къщи е да са със вата и изцяло дишащи с вентилируема фасада. Слагането на ЕПС от гледна точка на сградостроителството е малко да "акаш на пометеното". Най-често обаче лесната технология и ниската цена (казвам го в добрия а не в лошия смисъл) са пред "архитектурно-технологичната ошлайфаност" за която от беглия ми поглед става въпрос в статията.

По темата - никаква хидроизолация не рпави между ОСБ и ЕПС - не знам от къде ти хрумна това? От вътре обаче (щом отвън ще е ЕПС) онова което ти бях писал за покрива - пароизолация! Това филмче мисля ще ти е полезно - това се води "Мерцедеса" на пароизолациите - http://www.youtube.com/watch?v=4u2IJv9X_UI
dr_slavov - напреднал
Tsilkov написа:
Нямах време да изчета цялата статия, но по принцип идеята на дървените къщи е да са със вата и изцяло дишащи с вентилируема фасада. Слагането на ЕПС от гледна точка на сградостроителството е малко да "акаш на пометеното".
Какъв е правилния начин?

По темата - никаква хидроизолация не рпави между ОСБ и ЕПС - не знам от къде ти хрумна това?
Аз съм лаик по темата. Споменава се, че се получава конденз между ЕПС и ОСБ, при което има опасност ОСБ-то да започне да гние и аз реших, че мога да му направя хидроизолация. Общо взето това беше пътя на мислене. Какъв би бил проблема ако има такава?
От вътре обаче (щом отвън ще е ЕПС) онова което ти бях писал за покрива - пароизолация!
Къде отвътре трябва да бъде? Аз мислех между гипсокартона и вътрешната вата.

Прикачен файл

Stena.jpg
Stena.jpg (31.64 KиБ) Видяна 10196 пъти
VLADO66 - майстор
Пароизолацията се слага неподсредствено под гипсокартона.Хидроизолацията върху OSB-то е паробариера и спира парата в него.Хидроизолациите на водна основа ги дават пародифузни,ама не бих лежал на тази кълка.
FMaster - специалист
Колега Славов, всички по-горни мнения и съвети на съфорумци са абсолютно безмислени, ако основата под
всичките 1,2 ... 7 пласта, не е бетон и то влагозащитен от капилярната влага на първо място !!!
Каквото и да сложиш по вертикала, не си ли защитил хоризонтала си АУТ след време, ако ще да си използвал и най-скъпите и качествени материали и дървесина. Успех!
Tsilkov - майстор
dr_slavov написа:
Аз съм лаик по темата. Споменава се, че се получава конденз между ЕПС и ОСБ, при което има опасност ОСБ-то да започне да гние и аз реших, че мога да му направя хидроизолация.
С това което си намислил само ще влошиш нещата защото направо ще набиеш въпросната влага на това място. Слага си се пароизолация във вътрешния топъл пласт преди минералната вата (това което е писал Владо). По правило паробариерата трябва да е между слой 1 и 2 на твоята схема, но понеже обикновенно в слой две минават кабелите и инасталациите които ще надупчат фолиото по практично е да се сложи между двете вати (твои позиции 2 и 4). ОСБ-то на позиция 3 ми се вижда безмислено (освен ако няма някаква укрепваща функция) - за какво го слагаш?
FMaster написа:
не е бетон
От какво друго може да е на практика освен бетон? Аз от одавна не съм виждал някои да слага каменни основи ,или наколни жилища :?
FMaster написа:
и то влагозащитен от капилярната влага на първо място !!!
Методи за хидроизолация от капилярна влага има доста. Тук е едно от най-големите предимства на дървената къща за разлика от монолитната - като е готова бетонната основа полагаш една рулонна битумна хидроизолация по равната плоча и почваш нагоре да строиш. Няма дилеми от типа: добавки за водоплътност ли да слагаш или да въртиш изолации по оснвоите със всичките им чупки, битумна или рулонна, как да съчетаеш хидро с топлоизолацията, да разчиташ ли на баластрата под първата плоча.......................
dr_slavov - напреднал
Tsilkov написа:
ОСБ-то на позиция 3 ми се вижда безмислено (освен ако няма някаква укрепваща функция) - за какво го слагаш?
Позиции 3,4 и 5 всъщност са готови панели и само ще се монтират не место.
FMaster написа:
Колега Славов, всички по-горни мнения и съвети на съфорумци са абсолютно безмислени, ако основата под
всичките 1,2 ... 7 пласта, не е бетон и то влагозащитен от капилярната влага на първо място !!!
Каквото и да сложиш по вертикала, не си ли защитил хоризонтала си АУТ след време, ако ще да си използвал и най-скъпите и качествени материали и дървесина. Успех!
Имахме коментари и по тази тема, но е в раздел изолация на основите. тук

Никой не каза са какво се прави външната изолация на дървена къща при положение, че ЕПС не е добър вариянт.
Tsilkov - майстор
dr_slavov написа:
Никой не каза са какво се прави външната изолация на дървена къща при положение, че ЕПС не е добър вариянт.
Отново с вата между дървени бичмета на вентилируема фасада. За крайно покритие може да е винилов / фиброциментов сайдинг, дървена ламперия, етернит, ОСБ с мазилка, ............
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Изолациа с EPS върху дървена къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: