Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
LyuboS - напреднал
Здравейте,
Отдавна се каним да си пооправим двора около къщата , която е около 96 м2 застроена площ, денивелацията е такава че отзад целия първи етаж е вкопан, има и голям гараж отстрани. Понеже имах едни подозрения, че предишните собственици не са правили всичко както трябва , например една водосточна тръба пусната отвън , други отиват в земята надолу и завиват незнайно къде, има една уж в земята ама при много проливен дъжд прелива и като я извадих тя просто е на 10 см под повърхността и си тече във пръстта до основата и под пътеката до къщата. В гаража има една ревизионна шахта дълбока към 80 см, която пролетта се беше напълнила с вода до половината, бях я подсушил, но преди няколко седмици след проливни дъждове пак се напълни с 20 см.
Та копнахме тук там , видя се че има някъв измислен дренаж, обикновена тънкостенна ПВЦ тръба дупчена с бургия нарядко тук там освен отгоре и отстрани и почти отдолу . т.е. остава един съвсем минимален улей където да тече водата, под тази тръба има малко ситен чакъл и отдолу си е пръст, някои от водосточните тръби влизат в тази дупчената и т. н.
Какво да ви разправям повече, почна се с якото копане и сега ще правим дренажа на ново, после и останалото ...

Та как е по-добре : водосточните тръби да влизат в дренажните (тези с дупките) според някои нямало проблем особено ако сложим Ф130 щели да си поемат добре , мен не ми се вижда добра идея , или да са си в отделни тръби без дупки ?
Ако са в отделни тръби трябва ли да са ниско до дренажната тръба или може и по-високо под повърхността да ги сложим ?
Какви дренажни тръби да взема , че и там има много разновидности, какво Ф , разположение на дупките и т.н. ? Не разбирам много , но като гледам май добър вариант са тези двойните - гофрирани отвън и гладки вътре, дупки странично (над хоризонталата ) и отгоре т.е. общо на 180 градуса , тук поне май сме на едно мнение с майсторите .

По- нататък ще питам пак , че има много неизвестни .
LyuboS - напреднал
Веднага ме разконспирира :), пуснах и тука , та ако може да събера повече мнения ... ама нещо освен тебе, за което ти благодаря, никой не пише :sad:

Тема "Дренаж около къща,подпорни стени,площадки,стълби и пътеки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: