Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
vssv - помощник
Здравейте на всички, случи се в семейството ни да се появи нов имот,съвсем близко до морето!Собственост е на брат ми,но както се очертават нещата,аз ще съм лицето с ремонтите. Къщата е около 90 квадрата с маза под едната стая.Стените са около 40 см. дебели с гредоред. Очертава се около март месец да се подменя покрива и гредореда..Идеята е да се направи стоманобетонен пояс за да се разпредели тежестта равномерно,но има пукнатини,които малко ме притесняват.На снимките се виждат няколко,по-малки в областта на прозорците и две по-сериозни на две от стените.Забелязах при огледа,че големите пукнатини са точно на местата,където вътрешните стени се свързват с външните. Преди покупката не бяхме правили оглед на имота защото цената беше смешна за днешно време и всичко стана мн. бързо. Моля за съвет,идея и помощ. Каква може да е причината за тези цепнатини и ще може ли да се реши проблема само със пояс и саниране. Направи ми впечатление,че всички къщи в селото имат подобен проблем.

Прикачен файл

SDC11611.JPG
SDC11611.JPG (89.08 KиБ) Видяна 16068 пъти

Прикачен файл

SDC11513.JPG

Прикачен файл

SDC11512.JPG

Прикачен файл

SDC11511.JPG
tretre - специалист
Там по морето мажат къщите с морски пясък.
На мен не ми приличат на пукнатини от слягане.
Къде е къщата ако не е тайна?
vssv - помощник
Къщата се намира в района на гр. Шабла. Един от съседите,беше сменил своя покрив,но без да прави пояс,а само лек над зид от 2-3 тухли на височина и пукнатините на неговият дом се бяха удължили и през новия тухлен пояс
Tsilkov - майстор
Като я гледам как слиза до мазето пущината сякаш сляга :sad:
vssv - помощник
Пукнатината върху стената без прозорци е от страната на къщата,където няма маза. Ако се изчисти хубаво варта и се стигне до тухла с какъв материал,може да се запълни тази пукнатина?Има ли материал,който може да се справи с бъдещо дори и минимално движение на тази стена? И тази пукнатина дали ще се отрази на бъдещото саниране?
Последна промяна от vssv на нед фев 05, 2012 10:30 pm, променено общо 1 път.
stivemaster - майстор
Колега Tsilkov ти разбра ли всъщност коя страна е с мазата ,че аз не разбрах ,ама ми се струва (от собствен опит говоря) че от страната под която няма маза сляга защото няма фундаменти почти съм сигурен .Щом във Варна направо върху пръстта са строили и в Каварна съм виждал същото ..... Нека провери колегата и да докладва че ако е така ...... зле.
VLADO66 - майстор
В шaблeнско скоро имaшe зeмeтрeсeниe.А и кaкто глeдaм нямa улуци коeто e прeдпостaвкa водaтa от покривa дa влизa в основитe коeто води до слягaнe.
vssv - помощник
stivemaster написа:
Колега Tsilkov ти разбра ли всъщност коя страна е с мазата ,че аз не разбрах ,ама ми се струва (от собствен опит говоря) че от страната под която няма маза сляга защото няма фундаменти почти съм сигурен .Щом във Варна направо върху пръстта са строили и в Каварна съм виждал същото ..... Нека провери колегата и да докладва че ако е така ...... зле.

Съжалявам за объркването,постарах се да поправя грешката. Дори и не искам да си представя,че е възможно да е строено без фундамент! Мислех,че има основи от дялан камък/или какъвто и да е фундамент/.В интерес на истината,сега прегледах снимките и тази част на къщата,където има маза....няма пукнатини. Защо според теб колега най-сериозните пукнатини са на местата,където вътрешните стени правят връзка със външните ?
Фло - специалист
vssv написа:
Защо според теб колега най-сериозните пукнатини са на местата,където вътрешните стени правят връзка със външните ?
Защото там натоварването е 1,5 пъти по-голямо.Принципно има два начина за заздравяване на земната маса около основите.Първия е да разкопаеш през 2 метра пръстта до долу под основите и да лееш бетон като подпорна стена,последователно:копаш -бетонираш, копаш -бетонираш и т.н.Втория начин е по евтин ,но иска познания.Това е инжектиране на двуразтворна циментация в дупки през метър направени с върток за лозарски колове.Двуразтворната циментация представлява два разтвора поотделно на воден разтвор на водностъкло и воден разтвор на калциев хлорид изливани един след друг ,е когато първия попие в пръстта , после се налива втория. Образува се съединението калциев силикат,който прави пръстта по-здрава и водонепропусклива.Примерната концентрация е 5 %-тни разтвори но най-добре това се проверява на място с проби от пръстта и може да се завиши.Това обаче не дава резултат веднага,ами след време дори месец.Тъй че бетона е по-бързата процедура.
Tsilkov - майстор
stivemaster написа:
Колега Tsilkov ти разбра ли всъщност коя страна е с мазата ,
Почти нищо не разбрах освен питането може ли да се оправи проблема :? .За съжаление всички предположения са "хвърляне на боб".Най-вероятния причинител както казваш е калпава конструкция.На второ място ми идва подпочвени води ,или друг проблем с основата.Ама всеки от тия два варианта имат поне 5-10 подварианта :rolleyes: .Докато не отиде някои "врял и кипял" конструктор и поразчепка с лопата и длетото няма да разбереш колко пари евентуално ще заровиш в тая къща да я укрепиш.Ако смяташ да я ползваш за постоянно жилище направо си качи ени 5000 лева(толкова ми идва наум-не съм ги смятал) за бутане и извозване към цената на парцела.

Тема "Къща-как да постъпя с тези пукнатини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: