Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
themask - специалист
Здравейте съфорумци,

Ситуацията е следната - имам открита тераса, която трябва да се отводнява по някакъв начин. Завършена е с тези плочки по края:
Изображение

Въпреки че имат водокап, водата при по-силен дъжд подлизва.
Има наклон към единия й край, където мисля да сложа улук (от безшевните).
Въпросът ми е как да закрепя улука за стената? Тя е бетонна и облечена отгоре с 2см фибран. Страхувам се, че за дължина 10м ми трябва по сериозно закрепване. Също така ще е необходим и някакъв профил, който да се подпъхне под стърчащите плочки и да влиза в улука.
Помагайте, моля :prayer:
alsted - майстор
themask написа:
... ще е необходим и някакъв профил, който да се подпъхне под стърчащите плочки и да влиза в улука.
Е то улука трябва направо да си се подпъхне :? Дай снимка на конкретната ситуация. Ако ти подлизва при силен дъжд, значи борда се авява малък и се съмнявам, че ще се оправи положението като сложиш улук. Дали проблема не са ти фугите :idea: Поне при мен е така. Обикновено "обущаря ходи бос" :-D Та и аз моите ги заебах нефугирани забързан ... в живота :wink: Резултата - подкужурена мазилка още след първата зима. Огледай за следи точно на фугите дали пък точно там не е се е случвало подлизването :?: Захващането на скобите - какъв е проблема да е с дюбели в бетона? Това, че има изолация? Има разни решения. Тук някой сигурно ще ти посдкаже нещо конкретно, но и във всеки магазин би трябвало да те упътят. Най-елементарното решение тип "направи сам" е максимално дълги дюбели и някаква дистанционна тръбичка (според дебелината на ТЕ). Улука няма кой-знае каква тежест дори и при дъжд.
themask - специалист
Само с подпъхване на улука няма да стане, защото на дължина 10.5 метра наклонът ще е някъде 4-5см и в ниския край ще излиза извън плочките. Ето няколко снимки:

Тук трябва да е улука:
https://www.dropbox.com/s/c3a6i0lhpnahh ... 095125.jpg

Това е от другата страна на терасата, към която няма наклон, но при по обилен дъжд си тече.
https://www.dropbox.com/s/lhow28ueak59f ... 095142.jpg
https://www.dropbox.com/s/fbftkwnqrsqan ... 095147.jpg

Основният проблем идва от това, че майсторите не са си почистили лепилото, докато са лепили плочките и по него подлизва... както и при някои от фугите.
Успях да почистя по-голямата част от него, за да мога да сложа улука и се надявам да се подобри положението.
alsted - майстор
themask написа:
Само с подпъхване на улука няма да стане, защото на дължина 10.5 метра наклонът ще е някъде 4-5см и в ниския край ще излиза извън плочките.
И във високия край няма да е херметизиран към плочата (освен ако не мислиш да правиш със силикон). Водата капе/тече в улука и това колко той ще е по-ниско, не е от особено значение. Основният ти проблем наистина е непочистения материал и това трябва да го оправиш на всяка цена. С изчукване рискуваш да свалиш някоя плочка, затова ти препоръчвам флекс. Акуратно зад плочките теглиш с него едно каналче и после по-спокойно изчукваш излишния материал. Не е задължително да режеш съвсем плътно до плочка - и да остава по малко лепило към нея не е проблем. Важното е да има рязкък праг нагоре. Ако не ти е работа да го правиш сам, потърси някого, но не мисля, че ще си решиш проблема ако не направи това почистване. Улука не привлича водата :wink: Дори и някаква престилка да сложиш между улука и бетона като не е херметизирано подлизването ще си се случва.
И фугите наистина ми изглеждат доста зле. Ако трябва някой да сипва с кофа вода от горе а друг да гледа точно къде става подлизването. Така може да си поограничите работата.
Успех!
themask - специалист
Теглих едно изпилване по цялата дължина с Флекс, но след дъждовете гледам, че пак подлизва. Старах се да направя възможно най-дълбок и широк прорез... Къде бъркаме колеги? :?
chapara - майстор
themask написа:
Теглих едно изпилване по цялата дължина с Флекс, но след дъждовете гледам, че пак подлизва. Старах се да направя възможно най-дълбок и широк прорез... Къде бъркаме колеги? :?
Много близо е капката до стената. Ако не се лъжа това са стъпални (за стъпала) плочи. Тяхната функция е друга. Гледам че за сега си на шпакловка с мрежа и на стената има положен водокап. Ако поставиш добра мазилка, няма да имаш проблем с лекото овлажняване. Нека там се положи старание мазилката да отиде максимално нагоре. Също така можеш преди мазилката да положиш и течна хидроизолация на стените, за да вържеш шортите :wink:

ПП. Дано и под настилките и бордовете има хидроизолация :roll:
themask - специалист
Прав си, че са близо. Водят се за первази на прозорци - единствената разлика е, че хоризонталната им част е по-плитка. Водокап си имат.

Хидроизолация има по цялата тераса, но защо не я намазаха и по стените надолу... :evil:

Ще намажа с хидрото и по отвесната част докъдето може, после мазилка и един улук.
Все още се чудя за профила, който мислех да пъхна под плочките, и който да влиза после в улука. А луфта между плочката и този профил да запълня с полиуретанов фугопълнител.
Какво ще кажете? :?:
themask - специалист
Да дам кратък видеоотчет по темата, в случай, че ще е полезно на някого:

https://www.dropbox.com/s/9v551tv2udpdd ... 115839.mp4

1. Минах старателно няколко пъти в процепа между плочката и стената с ъглошлайф и диск за бетон, за да изчистя оклепаното лепило.
2. Сложих същата силикатната мазилка, каквато е ползвана и на останалата част на къщата (вебер).
3. Сложих улук, който да събира водата от цялата тераса.

Остава ми да дооправя някои неща (като края на улука, който подлизва, виден в началото на видеото :roll: ) и мисля, че мога да дам "свободно" по този проблем.
jekasus - майстор
Доста качествено видео и звук също - с каква машинка записа?
themask - специалист
jekasus написа:
Доста качествено видео и звук също - с каква машинка записа?
С "опакото на телефона" - Samsung Galaxy S4 :)

Тема "Отводняване на открита тераса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: