• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
dimovsport - специалист
Здравейте,от няколко седмици не мога да разбера какви са точно изискванията за парапет. Четох разни наредби и съвсем се обърках. Смята ли се делителя на дограмата за парапет или не? Ако да,на каква височина би се считало за парапет? Става дума за френски прозорци и колкото фирми за дограма минаха толкова и мнения получих.
Благодаря предварително на компетентно отговорилите.(линкове с наредби от по 15 страници не ми вършат работа)
housedoktor - майстор
Няма да ти отговарям с наредби .Функцията на парапета е защитна.Височина 85 -90 см от ниво готов под е приет за стандартен.Растоянието между елементите (шпинделите) трябва да не позволява преминаването на сфера с диаметър 125 мм.-това изискване е заради безопасността на деца
dimovsport - специалист
ок, но аз реално по проект нямам парапет а самата дограма трябва да изпълнява тази роля. Ще бера ли ядове за акт 15? (не знам защо не мога да кача файла за да стане по ясно) прозорец с размери 222см /350см разделен на 5 2 отваряеми 3 неотваряеми хоризонтален делител на каква височина минимум трябва да е от пода за да се счита за парапет и изобщо има ли такава опция?
VLADO66 - майстор
Нама да береш ядове ако фикса е изпълнен с триплексов стъклопакет и делител мин. 105см. от готов под.
dimovsport - специалист
Триплекс само на долните неотваряеми ли? стъклопакета ще е енерджи+бяло+ка бялкото ли се заменя с триплекс или ка-то? Тези 105 см. сигурни ли са,че различните фирми варират от 85 до 105см.
VLADO66 - майстор
Триплекс само на долния ред неотваряеми.Във фирмата за стъклопакети ще ти кажат как може да се комбинира.На 105см. имам приет обект-тази височина е до определена етажност/не ми се рови,но мисля че беше над 8мия./
dimovsport - специалист
Благодаря,за 2-ри етаж става дума а като се замисля всички фирми ми говорят за обков и дограма но за дебелина на самите стъкла не е ставало дума,може ли да ме прецакат ако сложат по тънки от колкото трябва? Дебелината договаря ли се? Колко е нормално да са дебели? Предполагам колкото по-голямо,по- дебело трябва да е но има ли минимум някакъв?
VLADO66 - майстор
Нормално са 4мм. Но ако търсиш шумоизолация може да се направи троен стъклопакет в който за комбинирани 3,4 и 5мм.
miliad - майстор
105 см е делителя от готов под. Поне по кооперациите това са ни изисквали винаги.
Обикновенно стъклата са 4мм , при повече от 2 м2 стъклопакет се минава на по дебели стъкла, но и това е според "зависи от..." :-D
Триплекса ще ти е 4 Енер + 4б + 3.3.1к / Енерджито май не ставаше за триплекс, или по-скоро не се намираше лесно- не помня вече.
А и като си се хванал за троен стъклопакет, що не поискаш една калкулация на свойствата на пакета да сравниш примерно това /4енерджи+4бяло+4ка/ с това /4 Енер + 3.3.1к/
profy - специалист
НАРЕДБА No 5 от 21 май 2001 г.за правила и нормативи за устройство на територията
(обн.,ДВ,бр.51 от 5 юни 2001 г.)
ОТМ. И ЗАМ. С АНАЛОГИЧНА НАРЕДБА No 7 ОТ 2003 Г.,ДВ,БР.3 ОТ 13 ЯНУАРИ 2004
...
Чл.109. Балконите, лоджиите, терасите и външните стълби трябва да имат парапети, изпълнени от здрав материал,
с височина от вътрешната страна не по-малка от 1,05 м, а при високи сгради - не по-малка от 1,20 м за етажите над 20 м височина,
и без хоризонтално поставени ограждащи елементи при ажурните парапети.
....
Чл.122. (1) Отворите на вратите и прозорците на жилищната сграда трябва да осигуряват безпрепятствено осъществяване на функциите на сградата
и на жилищата в нея и да отговарят на хигиенните изисквания и на изискванията за безопасност.
...
Чл.148. Строителните елементи и конструкции не трябва да създават условия за нещастни случаи, причинени от:
1. падане от високи над 1,5 м необезопасени места;
2. падане в необезопасени шахти и други отвори;
...

Отворен отваряем външен френски прозорец, независимо от вида - хармоника, книга, двукрила, трикрила врата и пр., превръща помещението в лоджия,
освен ако помещението не е към лоджия, балкон, тераса или на приземен етаж с височина под 1.50 м.

По казуса на темата - трябва да има парапет, монтиран от вътрешната или от външната страна по изискванията на чл.109, независимо че липсва в проекта.

Перила се поставят и при неотваряемите външни френски прозорци, както и при такива между вътрешни помещения по условията на чл.148.
При остъкляване със стъклопакети на неотваряеми прозорци или крила практиката е противоречива - има приети без парапети,
има и отхвърлени (хотели по Черноморието, офиси - напр. при пожар или бедствие стъклата се чупят и отворите стават необезопасени).
В моята практика препоръчвам да се сложат, по-естетично и завършено е.
Хоризонталните елементи в парапетите се ограничават поради възможност от изкачване, прехвърляне и падане - допустими са при неотваряеми прозорци.
Вертикалните отстояния на парапетите, които в старите наредби бяха точно посочени, неявно са указани в чл.122 - невъзможност от промушване на деца;
същото обаче се отнася и при хоризонтални елементи на неотваряеми прозорци.
  • 1
  • 2

Тема "Изисквания за парапет,побърках се!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: