Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте, аз имам много стара над 100 годишна керпичена къща построена с тухли от слама и глина (кал или нещо друго не знам точно какво е прилича малко на жълтопръстница).
Та проблема ми е, че трябва да укрепя стените и ъглите които са започнали да се отделят и полягат.
Трябва ми съвет. Надявам се ще ми помогнете.
Благодаря предварително.
Скоро ще я снимам за да кача снимки.
gogitko - специалист
Ние имаме такава на село.Набиваш шишове по стените и опъваш рабица от ситната като я ловиш за шишовете и не трябва да е легнала плътно до стената ,а на 10-15 мм.Така опаковаш всички стени.За ъглите можеш да усилиш с армировка , например с тези готовите армировки за плоча си изрязваш ивици около 50 см и ги згъваш на средата под прав ъгъл и това го слагаш на ъглите и закрепваш за шишовете.После теглиш една варо-циментова замазка и си готов.После си го боядисвай ако искаш.
благодаря ти, а пояс на всяка стена да слагам ли?
gogitko - специалист
Да за да спреш пропукването.Виж и основите.Обикновено керпича се реди върху основа от камъни и обикновено ,ако се спукват стените значи подават основите и трябва усилване и там-обикаляш отвън с един пояс до камъните.Дай снимки да видим типа на изграждане.
Последна промяна от gogitko на пон сеп 23, 2013 8:03 pm, променено общо 2 пъти.
PCL82 - майстор
Нещата не са толкова прости! Ако става дума за мазилка, рабица да, но не и за нешо носещо. Вярно, че мазилката укрепва стените, но и разяжда стоманата при наличие на влага.

Тези къщи имат носещ дървен скелет, тухлите са пълнеж. Трябва да се подсили скелета. Ако има гнили греди да се подменят или дублират с други дървени или метални. След като кострукцията се импрегнира може да се маже и финосва.

Керпичите трябва да са плътно заклещени, иначе при земетресение могат да се изсипят.
gogitko - специалист
Зависи в кой край на България е .Има и къщи без дървен скелет с по-дебели стени.
Моята е без дървен скелет, а основи няма на места преди години е изливан пояс, но като кача снимки ще се види по детайлно
От северозападна България стените са дебели
bulforce - помощник
Мисля, че над всяка стена има дървени греди които са заковани една към друга.. нещо като пояс играят, тези трябва да се види дали са наред. Отделно на първо време погледни къщата от вън, от всички ъгли и се опитай да разбереш дали не е тръгнала на една страна, ако е тръгнала по-добре събаряй всичко и наново. Най-важното нещо при керпича е покрива, ако има теч дори и малък за една зима стената се напуква на мястото където тече водата. Отвътре старите къщи обикновенно са мазани с кал лайна и слама което не съм сигурен дали ще държи мазилката и трябва да се премахне първо, армирането е добра идея.

Тема "Помощ за ремонт на стара керпичена къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: