Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
tipi - помощник
Здравейте. Чета ви редовно, но не намирам отговор на въпроса ми и за това правя нова тема. Моля за извинение, ако има такава.
Имаме парцел и започваме да правим проект за къща. Идеята ни е за двуетажна, но слушайки хората покрай нас за цени и цифри, започнах да се притеснявам, че няма да ни стигнат силите (финансовите) да построим, че и да влезем. Та въпроса ми е , може ли да построим първия етаж, да го оправим и да влезем да живеем, а втория примерно да се направи след време. Време ще рече, не знам колко. Може година, може две, а може и повече. Всъщност ме интересува както технологично, така и документално. Доколкото чух нямаме право, че и глоба има. Всъщност живеем на квартира и искаме възможно най-скоро да се отървем от наема.
Благодаря предварително и успешна седмица на всички.
Tsilkov - майстор
Ако проекта още не е внесен за строително разрешение просто го направи на един етаж.
Ако вече имаш строително разрешение за два етажа трябва да се разбереш с проектанта да ти направят преработка на проекта която да се одобри в общината. След време като решиш (ако изобщо решиш) да си дострояваш пак внасяш документи.
ZMeyGorianin - майстор
Tsilkov написа:
Ако вече имаш строително разрешение за два етажа трябва да се разбереш с проектанта да ти направят преработка на проекта която да се одобри в общината. След време като решиш (ако изобщо решиш) да си дострояваш пак внасяш документи.
:x :evil: :проба: :butthead: бахти ужаса, бахти бюрокрацията, бахти тормоза и рекета :rolleyes: :axe: :finga:
Tsilkov - майстор
ZMeyGorianin написа:
Tsilkov написа:
:x :evil: :проба: :butthead: бахти ужаса, бахти бюрокрацията, бахти тормоза и рекета :rolleyes: :axe: :finga:
Кой - както си го направи. Като ти е рационален и читав проекта - изкарваш РС, строиш и получаваш разрешение за ползване без безсмислени драми (психически, административни и финансови). Тя че бюрокрацията е прекалена на всички е ясно, ама в случея tipi зорлем "ръчка кошера с осите". Ти какво очакваш - изкарваш едно строително разрешение за парцела и от тук нататък го ползваш за 100 години за каквото ти скимне- едноетажно,двуетажно,подземно,триетажно, за къща, за цехче, за краварник............. В крайна сметка като не ти изнася винаги можеш да построиш нещо без документи, или с документи за нещо друго - до сега никой не са вкарали в затвора за незаконно строителство. Доста често и това е решение.
tipi - помощник
Tsilkov написа:
Ако проекта още не е внесен за строително разрешение просто го направи на един етаж.
Нямам проект, но започвам да го правя. Затова и питам предварително. Благодаря за отговора. Разбрах идеално, особено частта с "ръчка кошера с осите". Трябва да обмислим. Всъщност не споменах (не знам дали е важно), че втория етаж мислим да е мансарден, но достатъчно висок за живеене. И днес обмисляйки и четейки тук таме, може би най-добрия вариант е да се построи, а да се оправя само първия етаж за да се влезе да се живее. Втория докъдето ни стигната парите
ZMeyGorianin написа:
Бахти държавата :|
VLADO66 - майстор
[/quote]
... най-добрия вариант е да се построи, а да се оправя само първия етаж за да се влезе да се живее. Втория докъдето ни стигната парите[/quote]
Така е най-добре и с най малко главоболия :wink:
Tsilkov - майстор
tipi написа:
Трябва да обмислим.
Именно това е решението :thumbs: Щом още нямаш РС няма да се буташ в общината няколко пъти да хабиш нерви и пари. Съветат ми обаче е да гледаш "по надалеч" и да си предвидиш строителството (включително като цена), защото при него за разлика от "играта с Лего" при всяка промяна изхвърчат пари от джоба ти #-o
При всяко недовършено нещо пък слагаш само половината пари, ама те пък почват да "отлежават" с десетилетия и накрая излиза че са безвъзвратно изгубени. Така че щом си притеснен с бюджета свивай обема /квадратурата(разбира се без "ексцесии") до това което наистина ти трябва-строиш по-малко, топлиш по-малко, чистиш по-малко.... В противен случей резултатите можеш да ги видиш във всички населени места - големи неизмазани къщи с обитатели (над средната възраст) живеещи в една-две стаи в приземния етаж..... :sad:
dobcho_vn - специалист
Не съм запознат, просто предложение, не може ли да се маневрира по следния начин:
В проекта всичко да е заложено като за двуетажна сграда, а на практика да си е едноетажна сграда?
И след време, като поиска да вдига и друг етаж, да е спокоен, че няма да налива нови пари за нов проект и прочие, а само не знам как е, мнение да речем от конструктор, че сградата може да издържи втори етаж без проблеми и да си извади ново разрешително за строеж.
Tsilkov - майстор
dobcho_vn написа:
В проекта всичко да е заложено като .....
Не е проблема в самия проект - там нещата могат да се заложат поетапно (дори и закона го позволява) и за големите сгради това се прави доста често. После обаче си имаш актувания(с всичката им галимация която постоянно се затяга) за въвеждане в експлоатация и давност на самото строително разрешение (5 години). Не че те са непреодолима пречка - начини има стига да има ясен смисъл от тях. Щом мислиш обаче за тях при малко жилище в 90% от случеите значи нещо не е наред в цялото ти строително начинание [-X . Общо взето се получават приказките за "Нероден Петко" и "Рибата още в реката, ама олиото вече е в тигана".
tipi - помощник
Tsilkov написа:
tipi написа:
Трябва да обмислим.
Именно това е решението :thumbs: Щом още нямаш РС няма да се буташ в общината няколко пъти да хабиш нерви и пари. Съветат ми обаче е да гледаш "по надалеч" и да си предвидиш строителството (включително като цена), защото при него за разлика от "играта с Лего" при всяка промяна изхвърчат пари от джоба ти #-o
При всяко недовършено нещо пък слагаш само половината пари, ама те пък почват да "отлежават" с десетилетия и накрая излиза че са безвъзвратно изгубени. Така че щом си притеснен с бюджета свивай обема /квадратурата(разбира се без "ексцесии") до това което наистина ти трябва-строиш по-малко, топлиш по-малко, чистиш по-малко.... В противен случей резултатите можеш да ги видиш във всички населени места - големи неизмазани къщи с обитатели (над средната възраст) живеещи в една-две стаи в приземния етаж..... :sad:
Всъщност това, което е като идея е функционална къща, неголяма, но за всеки кътче. Надявам се, че тази гледка с неизмазаната къща , в която се ползват две стаи няма да е в нашия двор :yawinkle: .
dobcho_vn написа:
Не съм запознат, просто предложение, не може ли да се маневрира по следния начин:
В проекта всичко да е заложено като за двуетажна сграда, а на практика да си е едноетажна сграда?
И след време, като поиска да вдига и друг етаж, да е спокоен, че няма да налива нови пари за нов проект и прочие, а само не знам как е, мнение да речем от конструктор, че сградата може да издържи втори етаж без проблеми и да си извади ново разрешително за строеж.
Всъщност това ми беше и въпроса. Явно не можах да го задам както трябва, но за сметка на това научих някои неща. =D>
И пак благодаря :yawinkle:

Тема "Проект двуетажна къща, но строим само един..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: