• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте!
Започнах строежа на дървената си къща по начина, по който ги строят в Северна Америка през май тази година. Всичко си направих сам (с помощта на приятели) с изключение на основите, външния комин, дограмата и сайдинга, който предстои да го слага една фирма. На етапа, на който се градеше комина с плътни тухли единички нямах ясна представа как ще се свърже с бъдещата камина (вероятно майстора - още по-малко :? ). Сега, когато затворих навсякъде с ОСБ-то неизбежно дойде момента да се направи връзката между външния комин и вътрешното помещение (хола в случая) преди да се започне поставянето на сайдинга. Зная, че ако на подходящото време бях поставил примерно една 45-градусова утка, сега нямаше да има такава тема във форума (поне от мое име). Но това остана едно от нещата, които не можах достатъчно да обмисля.
Въпроса ми е как е най-подходящо в моя случай да направя този преход?
Прилагам снимки от сегашното положение, както и на една розетка, която намерих и може би е подходяща като решение. За да не пълня предварително с излишна информация, готов съм да я дам при запитване. Снимките са с телефон, защото даже и да имаше фотоапарат, едва ли щеше да се пъхне на това място. Та, единия вариант, който виждам е с тази розетка и след това твърда или мека връзка, а другия е директно с мека връзка. Изолацията с вата, разбира се, е задължителна. На Снимка 1 е мястото отвътре, където трябва да влезе димоотвода. Снимки 3 и 4 са изгледа отвън - отвора на комина и стената. Разбира се, това платно ОСБ ще се свали, за да се направи връзката. Снимка 6 е самият отвор с приблизителен размер Ш 16 х В 13 см. Такава розетка видях да се продава в интернет и предположих, че може да свърши работа. Тя е на последната снимка.
Моля за съвет, защото ситуацията е доста "заседнала" за мен. Идеи имам достатъчно, но нямам увереността, че това ще е съобразено с правилата и няма да си заложа бомба с часовников механизъм.
Предварително благодаря!
Прикачен файл:
Fig1.jpg
Снимка 1
Fig1.jpg (56.46 KиБ) Видяна 4279 пъти
Прикачен файл:
Fig3.jpg
Снимка 3
Fig3.jpg (40.87 KиБ) Видяна 4279 пъти
Прикачен файл:
Fig4.jpg
Снимка 4
Fig4.jpg (42 KиБ) Видяна 4279 пъти
Прикачен файл:
Fig6.jpg
Снимка 6
Fig6.jpg (30.84 KиБ) Видяна 4279 пъти
Прикачен файл:
rozetka1.jpg
Розетка
rozetka1.jpg (7.79 KиБ) Видяна 4279 пъти
ПП А иначе за самата къща и етапите на строеж, ако има интерес мога да отворя нова тема. Досега нямах физическото време затова, защото през цялото това време се преплитаха работата във фирмата и работата на къщата и беше...
VLADO66 - майстор
Утката е подходяща.OSB-то за всеки случай трябва да го смениш с циментборд и гредите да се импрегнират с пожароустойчив импрегнатор и каширана минерална вата http://www.isover.bg/product/Produkti/O ... de/282/.От вътре розов гипсокартон и двуслоен иноксов гъвкав кюнец.
Благодаря за бързия отговор!
Под "утка" може би имаш предвид розетката (защото така я водят), иначе за същинската утка времето изтече, или трябва да съборя около 3 м от комина :roll:
Розетката освен, че ще я захвана в четирите отвора, как мога да я уплътня към зида на комина? Дали да използвам лепило, с което се лепи каменна вата, естествено термоустойчиво? Взел съм едно такова, но не му помня марката. Трябва като отскоча до къщата да го видя, че да не се окаже неподходящо. Или трябва по някакъв друг начин да направя това уплътнение? С циментборда имаш предвид да заменя само листа ОСБ, през който ще мине прехода ли? На снимката той покрива този участък от 60 см и наляво още 60 см като обикаля прозореца. Импрегнирането ще го направя, за което благодаря за съвета! Розовия гипсокартон ще го има задължително. Иноксовия гъвкав кюнец дали е от тези, които имат изолация между двата слоя? Такива като тези на Schiedel, или е нещо друго?
И пак - благодаря!
VLADO66 - майстор
Инокса трябва да се изолира с тръбна изолация като тази http://www.isoline.bg/viewpr.php?w=64 Едно парче от метър ще е достатъчно.Циментборда трябва да обхваща гърба на камината и най малко метър нагоре от преминаването на димоотвода.Гледам сега това за защита http://www.isoline.bg/viewpr.php?w=64 За уплътнение на прехода http://www.gsstroimarket.bg/view/9279.html като трябва да изчукаш мазилката до тухла,анкерираш и отгоре измазваш
Много благодаря за съветите! Така вече нещата ги виждам като решени и една не малка грижа ми падна от гърба! :)
VLADO66 - майстор
Тръбната изолация съм ти я дал само като пример-конкретно за линка максималния диаметър е 100мм. има и други предложения за по-голям.
Да, изолацията ще я търся по необходимия размер. Сега, да преговоря пак цялата система, да видим да не съм разбрал нещо погрешно. Значи, свалям мазилката на комина до тухла и слагам посочената розетка с анкери и уплътнявам с термоустойчив силикон (Ceresit CS 28 в случая). След това измазвам върху плочата на розетката така, че само тръбата й да остане видима. Свързвам розетката с иноксова тръба и всичко това изолирам с минерална вата с фолио. Импрегнирам гредите с пожароустойчив импрегнант (Bochemit Antiflash е такъв, който намирам тук в Пловдив) и затварям стената отвън с циментборд зад камината и поне метър над димоотвода.
В такъв случай трябва ли иноксовата тръба да е гъвкава? Дали не става и с твърда, понеже са и по-евтини, а са и гладки отвътре?
VLADO66 - майстор
Преди да анкерираш слагаш един дебел геврек от силикона между тухлата и прехода.Може и тръбен инокс който също уплътняваш със силикона за прехода.
Благодаря за предложенията!
Не успях да намеря циментборд по магазините и складовете в Пловдив, освен в онлайн магазин от София ...или някъде другаде беше. Но пък успях да намеря едни безазбестови плоскости за високи температури. Ето това е линка http://www.hortechltd.com/cgi-bin/index ... roduct=235
Избрах дебелина 1 см, издържа до 850°. Представляват пресовани керамични (до колкото си спомням) влакна. При дебелини до 4-5 мм могат да се огънат при овлажняване, но тъй като ще ползвам 10 мм мисля, че ще е по-устойчиво на огъване дори при навлажняване. А и то няма да е директно изложено на външни условия, защото ще има каменна вата 8 см, паропропускаща мембрана и винилова облицовка, като всичко това се намира под покрива на верандата. Едно от приложенията на този материал е като гарнитура за горелки на пещи. Същата тази фирма предлага и тръбна изолация. Е, как мислите? Подходящо ли е това решение?
VLADO66 - майстор
Би трябвало да стане.Като го купуваш питай с какво се пълнят фугите и какви видии трябват за монтажа.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос: Комин за дървена сглобяема къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: