Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
blue_g - специалист
Здравейте,
разполагам с парцел в регулация и бих искал да построя нещо.
Водата вкарах. За тока пуснах молба в ЧЕЗ за стандартната процедура за проучване...и сега чакам. След месец ще ме викнат да подпишем договор но сигурно ще ми искат и проект. Местният архитект от общината ми нанесе минималните отстоянията от съседите върху скицата и имам виза за проектиране. Както и да е, оразмерих някаква част от около 40-50м2. Но ще ми е необходим проект за къща за да мога да подпиша договор с енергото в последствие, а и чисто документално всички документи за къщата да са наред.
Та, питането ми е, може ли да се използва някакъв друг типов проект на къща за моите нужди? Бих искал да напасна проекта към моя парцел. Да рискувам ли да лея плочата почна строежа пък после да се прави проекта на парче? Търся финансово най изгодния вариант и най-безболезнения от гледна точка на тичане по общини, институции и т.н.
Къщичката ще е 2 малки спални, дневна с кухненски бокс и баня с тоалетна.

Благодаря предаврително за мненията
VLADO66 - майстор
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=47&t=35631 типовия проект няма да ти излезе по-евтино.Може да искаш захранване за преместваема къща като тези http://sglobiaemikashti.stokibg.com/ind ... kibg=45359 или контейнерни къщъщи като тези http://io9.com/the-greatest-homes-made- ... -453393451 Не започвай нищо да стоиш без проект,най-малкото заради инсталациите,освен че е незаконно.
ArturDent - Почти Безобиден
Скоро минах през една такава процедура, към Енерго-Про (бившо ЕОН), но процедурата и сроковете са еднакви доколкото знам и за другите. Поне сроковете можеш да провериш на сайта на ЧЕЗ.

1. Проучване - 30 дена.
2. Предварителен договор.
3. Проект (част Архитектура и част Ел.) с нанесено това което имаш по предварителен договор. Срок - от тебе зависи.
4. Съгласуване на проекта - 30 дена.
5. Окончателен договор (след разрешително за строеж) за временно и постоянно захранване - 30 дена.
6. Изпълнение от ЧЕЗ на съоръженията по окончателния договор (бушон, 2 метра кабел и електромер) - 60 дена.
7. Откриване на партида (7 дена). - пускане на тока.

За временно захранване ти трябват съгласуван проект и разрешително за строеж.
За постоянно захранване - разрешение за ползване (акт 16).
blue_g - специалист
За момента ще ми трябва временно захранване.
Но от енергото ми казаха, че като им излезе резултата от проечването ще ми искат някакъв проект а после и разрешително.
Какъв е най лесният начин да ги осигуря?
Tsilkov - майстор
Не само че искат някакъв проект ами обикновенно го искат със строително разрешение и подпечатан от общината. Ако искаш да минеш "тънко" просто трябва да ги питаш дали няма начин да си захраниш парцела с ток за земеделски нужди или нещо от сорта. Кажеш ли че е за строеж те "вкарват в коловоза".
blue_g - специалист
Версията ми пред тях бе, че ми трябва ток за временно ползване за да си обслужвам градината и кося тревата. Таблото ще е в бараката за инструменти (незаконно вдигната, разбира се)
Но в последствие, след година, ще почна да строя. Тази година ми се искаше само плочата да излея. Но за да я излея предполагам трябва да се водя по някакъв проект, който след време ще ми помогне да узаконя постройката.
kolcho - специалист
blue_g написа:
Но за да я излея предполагам трябва да се водя по някакъв проект, който след време ще ми помогне да узаконя постройката.
След като възнамеряваш да строиш, направи си проектиране, узакони го и после лей. Другото може да то донесе излишни разправии!
blue_g - специалист
Какво имаш в предвид под проектиране?
Имам свалени от нета скици как бих искал да ми изглежда къщата (стаи, квадратура, общ поглед...). Имам някакви идеи как и от къде ще влязък водата и тока в къщата, но все пак трябва да стъпя на някаква нормативна база. Само това едва ли ще е достатъчно. :|
LazarGanev - "Велик майстор"
Отдавна няма такова понятие "узаконяване на постройка"
VLADO66 - майстор
По рисунките от нета требе да има некой и друг печат ,питай Цилков на лични където може да се развие дискусията оттук нататък.

Тема "Типов проект на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: