Имам идея за къщичка и тръгнах да питам колко ще ми излезе грубия строеж приблизително 100кв.м. на един етаж. Намерих един архитект иска 20лв.на кв.м. проектиране, на въпроса колко би ми струвало грубия строеж съответно и показвам едно чертежче ме прати при строителна фирма, те пък искат проект. Което ми беше ясно че ще искат няма как без проект да се направи точна сметка. Отидох при друг архитект също не получих отговор. Аз исках да ми се обясни дълбочина на основи арматура, къде и колко колони ще има и арматура, плоча колко арматура за да мога приблизителна сметка да си направя. Отидох при трети проектант точно този който отговаря за района и дава визи и разрешение за строеж поне разбрах документите че ще ми струват около3500лв. е все е нещо, но пак не получих конкретен отговор за грубия строеж, явно съм искал проект за без пори. Та питам кой би ми казал колко би ми струвало приблизително само материалите или колко арматура ходи в основите на линеен метър и за 1кв.м. плоча.

Понеже туке е форум за "взаимоинформация" ето малко цифри от разни едноетажни проекти (цифрите за двуетажни са други - елко падат на квадратен метър) които съм правил:
-Бетонова конструкция (щото една плоча не е конструкция-иска основи, греди, пояси........) - 0,5 м3 за метър квадратен. Понеже има и технологични фири ги брои 0,6 м3 на квадратен метър от къщата.
-Армировка - 35 - 45 кг/м2
-Фирмите на малки обекти ти взимат на квадрат за поставяне на армировка, зидане, кофраж на квадратен метър. Ама основите ти ги броят веднъж - приемрно по 25 лева на квадрат, етаж с зидане 35 лева на квадрат, покрив 25 лв на квадрат................
Плочите се армират с 10-14 кг желязо на метър квадратен ама то това нищо не те грее щото да стане цяла конструкция виж как скачат килцата