Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
bisermonov - специалист
Имам идея за къщичка и тръгнах да питам колко ще ми излезе грубия строеж приблизително 100кв.м. на един етаж. Намерих един архитект иска 20лв.на кв.м. проектиране, на въпроса колко би ми струвало грубия строеж съответно и показвам едно чертежче ме прати при строителна фирма, те пък искат проект. Което ми беше ясно че ще искат няма как без проект да се направи точна сметка. Отидох при друг архитект също не получих отговор. Аз исках да ми се обясни дълбочина на основи арматура, къде и колко колони ще има и арматура, плоча колко арматура за да мога приблизителна сметка да си направя. Отидох при трети проектант точно този който отговаря за района и дава визи и разрешение за строеж поне разбрах документите че ще ми струват около3500лв. е все е нещо, но пак не получих конкретен отговор за грубия строеж, явно съм искал проект за без пори. Та питам кой би ми казал колко би ми струвало приблизително само материалите или колко арматура ходи в основите на линеен метър и за 1кв.м. плоча.
Tsilkov - майстор
Еми ти си им искал "идеен проект" или поне "инвестиционно проучване" - нещо като да отидеш да си поговориш/консултираш с адвокат за 4-8 часа за без пари :-D
Понеже туке е форум за "взаимоинформация" ето малко цифри от разни едноетажни проекти (цифрите за двуетажни са други - елко падат на квадратен метър) които съм правил:
-Бетонова конструкция (щото една плоча не е конструкция-иска основи, греди, пояси........) - 0,5 м3 за метър квадратен. Понеже има и технологични фири ги брои 0,6 м3 на квадратен метър от къщата.
-Армировка - 35 - 45 кг/м2
-Фирмите на малки обекти ти взимат на квадрат за поставяне на армировка, зидане, кофраж на квадратен метър. Ама основите ти ги броят веднъж - приемрно по 25 лева на квадрат, етаж с зидане 35 лева на квадрат, покрив 25 лв на квадрат................

Плочите се армират с 10-14 кг желязо на метър квадратен ама то това нищо не те грее щото да стане цяла конструкция виж как скачат килцата :wink: Същото нещо се отнася и за самата къща - грубия строеж е 20-45% от стоността на целия обект. В общи линии ако няма да имаш налични едни 80 000 - 100 000 лв. в близките 2-3 години изобщо не се захващаи. Иначе ще работиш като вол 10-20 години по тая къща, а децата ти после ще се чудят как да я разкарат за да не се карат за нея.
bisermonov - специалист
Благодаря за отговора. И от написаното разбирам че приблизително за основите ще ми трябва при къща 100 кв.м. или имаме 4страни по 10 метра дълбоки около 1 метър и широки около 40см. или за да се напълни това с бетон около 32кубика и арматура 40кг . за кв.м. или 1600кг. И за плочата 1500кг. армировка и 12кубика бетон за 100кв. Разбира се че ще има пояси колони и ред други работи.
muhtarov - специалист
човече, ти искаш цена за колата без да знаеш каква е колата :/

Ако си си хванал да правиш нещо наистина, приготви се за едни 400евро за м.кв.

направи си проектите, пусни ги за съгласуване и т.н.
а дай dwg копия на строителна фирма да ти изчисли конкретно вече по заданието.

Трасировка на УПИто, тахиметрична снимка
Архитектура
Конструкции
ВиК
ЕЛ
Енергийна ефективност
Оценка на енергийна ефективност
Озеленяване
ПБЗ
ПБ
а може и да искат ПБЗ на ВиК
Трасировъчен план на ВиК отклонение (ако нямаш вода и ще ти си пускаш сега.
bisermonov - специалист
Да без план никой не може да ми каже цена съгласен съм благодаря за одговорите.
x_klk - помощник
И аз си правех едни сметки за строеж, ама не всичко се получава и то най-вече от към бюрокрация - само лайнари са там :supz:
аз имам идеен проект строеж 8*10 метра с 4 стаи коридор и в дъното на коридара санитарен възел и този край с ВиК и канализация с височина на стените 2,5 метра като основите съм ги смятал да са вкопани на 50 см в земята и 50 см отгоре с колони и трегер и 2 плочи към 32 кубика бетон (в Сливен е около 80-100лв/куб.м. с доставката и изсипването) да речем 3200лв.
тухли в зависимост от ефирността на просорците и вратите и дали вътрешните стени ще са тънки 3900 до 4500бр. ( става въпрос за четворки които миналата година купувах един палет в него имаше 250 бр по 0,60лв/бр.
покрив ^образен около 1700 керемиди има цени за нови по 0,90лв/бр
хоросан за измазване и лепене на тухлите не съм смятал но може да иде 5 куб.м. по 250-300лв
дървения материал за покрива и арматурата не съм смятал не е много трудно и цената му е около 350-450лв/куб.м., а за арматурата зависи от цените на желязото преди бях купувал малко по 0,70лв./кг.
така до тук какво се получава
бетон - 32*10=3200лв
тухли - 4500*0.6=2700лв
керемиди - 1700*0.9=1530лв
хоросан - 5*350=1750
до колкото ми е известно в сливен взимат около 45лв/кв.м. за изграждане на покрив (цена с работа и материали) така че за 80кв.м. площ на къщата може да има 120кв.м. покрив, така че 120*45=5400лв
можем само за строежа да трябват 13050лв излиза за цените в червено
вече за ВиК и ел.инсталация според желания и възможности да не говорим за работата на хора които ще помагат или ще работят, но най-големия проблем са институциите
bisermonov - специалист
Ми и аз се изненадах като един ат архитектите ми каза че проекта влизат 9 точки muhtarov мисля че ги е написал и то за всяка точка се правели по три папки и с тези 27 папки отиваш в съответната община за да ти дадат разрешително за откриване на строителна площадка което би ми струвало около 600лв.
IvanR - специалист
x_klk написа:
И аз си правех едни сметки за строеж, ама не всичко се получава и то най-вече от към бюрокрация - само лайнари са там :supz:
аз имам идеен проект строеж 8*10 метра с 4 стаи коридор и в дъното на коридара санитарен възел и този край с ВиК и канализация с височина на стените 2,5 метра като основите съм ги смятал да са вкопани на 50 см в земята и 50 см отгоре с колони и трегер и 2 плочи към 32 кубика бетон (в Сливен е около 80-100лв/куб.м. с доставката и изсипването) да речем 3200лв.
тухли в зависимост от ефирността на просорците и вратите и дали вътрешните стени ще са тънки 3900 до 4500бр. ( става въпрос за четворки които миналата година купувах един палет в него имаше 250 бр по 0,60лв/бр.
хоросан за измазване и лепене на тухлите не съм смятал но може да иде 5 куб.м. по 250-300лв
дървения материал за покрива и арматурата не съм смятал не е много трудно и цената му е около 350-450лв/куб.м., а за арматурата зависи от цените на желязото преди бях купувал малко по 0,70лв./кг.
бетон - 32*10=3200лв
тухли - 4500*0.6=2700лв
хоросан - 5*350=1750
до колкото ми е известно в сливен взимат около 45лв/кв.м. за изграждане на покрив (цена с работа и материали) така че за 80кв.м. площ на къщата може да има 120кв.м. покрив, така че 120*45=5400лв
вече за ВиК и ел.инсталация според желания и възможности да не говорим за работата на хора които ще помагат или ще работят, но най-големия проблем са институциите
Бетона- за основи, подова настилка, шайби, колони и плоча са малко
Тухлите не ги коментирам
Хоросан по- скъп от бетона няма
Армировка липсва
Транспорт липсва
Труд липсва
Изкоп липсва, обр. насип също
Наем кофраж липсва
В 45лв/м2 труд и м-ли за покрива няма как да се включиш
Това са едрите пера без да задълбаваме. Без проектиране, съгласуване и разрешителни
x_klk - помощник
IvanR написа:
x_klk написа:
бетон - 32*10=3200лв
тухли - 4500*0.6=2700лв
хоросан - 5*350=1750
Бетона- за основи, подова настилка, шайби, колони и плоча са малко
Тухлите не ги коментирам
Хоросан по- скъп от бетона няма
Армировка липсва
Транспорт липсва
Труд липсва
Изкоп липсва, обр. насип също
Наем кофраж липсва
В 45лв/м2 труд и м-ли за покрива няма как да се включиш
Това са едрите пера без да задълбаваме. Без проектиране, съгласуване и разрешителни

напълно съм съгласен, но това което съм предвидил е просто един груб проект за къщата на село като ще строя на мястото на старата или с колони(пилони) да строя над нея да вдигна поне още един етаж като тя си остане мазе или гараж
Tsilkov - майстор
bisermonov написа:
в съответната община за да ти дадат разрешително за откриване на строителна площадка което би ми струвало около 600лв.
Дават ти разрешение за строеж а не за площадка - предполагам то е тези към 600 лева - такса на кв.м. + такса за разглеждане в общината. Преди него обаче има скици от кадастъра, виза, геодезическо заснемане, предварителни договори с ел. и ВиК (тука може и проект за СВО да ти искат) към ту едни 500-1000 лв. След строежа и такса мощност например ( към 700 лв за 15kW, над 2000 лв за 25-30kW). И това са каналните суми - ако се разминеш само с тях - правиш "курбан за здраве". Лошото е ако:
- при визата излезне че имаш "неуредени сметки по регулация" или "сервитут"
- във ВиК че водопровода и канал до теб са с "неясен статут" и трябва да дърпаш от еди къде си . Ако се окаже че и това еди къде си минава през изградена улица :rolleyes:
- в електрото кажат че "няма мощност" и се минава на търсене/изграждане на трафопост......

После като си получиш разрешението вече се открива площадката и от там пък се започва "актуването" - като за начало ти трябва технически ръководител на строежа и някои да прави актовете (може и техническия да е). Идва геодезиста да трасира и да замерва достигнатите нива, конструкторът да приема армировки........., после ходиш да искаш подписите на другите проектанти, изкарва се удостоверение от кадастъра, вадиш сертификати за вложените материали и бетон по бетоновия дневник. Ако общината е стриктна ще иска сертификат за измерване на ел. инсталацията включително гръмоотвода и снимки на сградата. Ако е още по стриктна ще те провери. На финала ще получиш "удосотверение за въвеждане в експлоатация".

Тема "Груб строеж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: