Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kolonal - специалист
Къщата е с акт 14. За документите четох в другата тема, ще ги поискам. Парцелът е около 500 кв.м.1/2 ид. част от 1000 кв.м. такъв. Собствениците твърдят, че за всичко по строежа имат документи и подписи от съсобственика и никакви зависимости от него. Не можел да се раздели, защото цялото лице е 18 м., т.е. сега е с мрежа през средата и девет метра лице на всеки. Другата част е продадена вече на младо семейство и са си построили къща. Какви подводни камъни има, ако има такива, при покупка на такъв имот, щом всеки е дал вече разрешение на другия за строежа? Наистина ли не може да се раздели на два самостоятелни парцела, макар и с по-малки лица? Става дума за София.
VLADO66 - майстор
Може да се раздели чрез тупик който да обслужва твоя бъдещ парцел.
kolonal - специалист
Няма да стане като тупик, поне аз така си мисля. Къщите са изградени като близнаци. Няма как тупика да мина между двете, а имота продължава и след сградите.
PLD - помощник
Това, което е препоръчително да направите се нарича "договор за реално разпределение на ползването на съсобствен имот" или подобно. В съчетание със скица от геодезист, как да бъде това разпределение. Заверява се нотариално. Правил съм го. Познато е на юристи и нотариуси отвсякъде.

Други съображения: При евентуално желание за последваща продажба от ваша страна първо трябва да го предложите на съсобствениците за обявената цена. Нормално не би следвало да има проблеми, освен в случай че искате да изповядате сделката на "данъчна оценка" и със съсобственика не сте вече в най-добри отношения.

Друго - евентуални подобрения по имота следва да се поемат от съсобствениците съобразно тяхната част. Не вярвам да успеят да ви накарат да платите половината от басейн, който ще строят на тяхната половина, ама има неща, които звучат по-резонно. Напр. поправка на ограда, отвеждане на повърхностни води и прочие.

Силно препоръчителна е (платена) консултация с юрист.

Тема "Купуване на къща и парцел 1/2 идеална част" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: