• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ibogdanov - специалист
Здравейте,
Предстой ми ремонт на покрива на моята къща и ми е интересно дали някой се е сблъсквал с това чудо - ТЕРМОРУУФ
http://www.jilishta.com/Technocim_12.php
http://www.fibran.bg/frontend/new.php?aid=382&cid=58
http://blog.fibran.bg/?p=660
Така и не намерих предварителна цена, колко струва на квадратен метър.
Надявам се някой да е работил с тези платна и да даде практически насоки в полагането.

Не съм сигурен дали темата е за този раздел, ако модераторите преценят, нека я преместят.
gechev - специалист
Мен тази много, много иновативна македонска система ме притеснява. Първо в македонската ламбда. Второ не знам какво ще е влиянието на ултравиолетовите лъчи и нагряването на бетонната керемида. Трето пожаробезопасност. За миг и покрива изчезва. Едва в третия сайт препоръчват полагане и на негоримата вата. Но като монтираш вата за къв чеп са фибраните и стиропорите? Четвърто ме притеснява паропроницаемоста на системата. Фибрана въобще няма такава и значи, че си правиш гъбарник. Това е мое мнение и не ангажирам никого.
prascho - майстор
Напълно споделям мнението. Фибран на покрив под керемиди няма място. Паропропускливостта клони към нула. При положение, че изолирате външните си стени със стиропор /голям процент от българите/, то къщата единствено "диша" през покрива.

П.П. Македонката в клипчето не е лоша, иначе не бих се доверил керемидата да се държи на един стиропорен ръб.
Tsilkov - майстор
gechev написа:
Но като монтираш вата за къв чеп са фибраните
Еле пък при цена на фибрана 200 лева на кубик спрямо покривна вата за 60-80 лева на кубик :lol: Интересна система от теоретична гледна точка , ама практически смисъл хич. Строително-физическите недостатъци които споменаваш хич не са за пренебрегване - особенно да ти се запалят 2 кубика стиропор над главата :shock:
ibogdanov - специалист
Няма да слагам фибран под македонското чудо :)
Хареса ми варианта с коването директно за дъските/гредите. Сега така се вентилирам, че топлото от цялата къща изфирясва през покрива въпреки паропропускливото фолио и слоя каменна вата. От гледна точка на пожарната безопасност... знам ли. Наистина е притеснително, но като вземем в предвид, че цялата къща е облицована с 8 см стиропор :) палне ли се от някъде ще изгори като факла.
Нямам намерение да ползвам бетонните керемиди. Както споменах в началото ще реновирам покрива ( остават си старите керамични), искам да ползвам подпокривното пространство и това ми се стори бърза и лесна система. Идеята ми беше да вдигна старите керемиди, да накова винил под керемидите в пространството между гредите има фолио и вата. Ще сложа вентилиращи отвори по ската и предполагам с това ще се режи евентуалния конденз. Под покрива ( от долната страна на гредите) затварям с гипскартон и получавам още едно помещение.
Тъй като сегашния таван ще търпи корекция и ще се "повдигне" на две места, то частта със стиропор под керемидите ще е не повече от 1/3 от цялата площ.
Ако някой е ползвал тази система, нека сподели мнение. На теория нещата са едни, практиката показва друго.
gechev - специалист
За практика с тази система трябва да попиташ в някой македонски форум. В България не знам кой български проектант ще си заложи главата в торбата да проектира сграда с нещо подобно. Все пак Македония не е още в Европа и могат да си слагат каквото им щукне за изолация с най различни дебелини и материали. Запитвал ли си се, защо нашите стиропорни фирми не са се светнали до сега за такава "иновация"? Сигурно са прости.
dolli - специалист
Вариантът, за който хората са установили най-малко недостатъци /не казвам никакви/ по отношение на задържането на конденз в отопляеми подпокривни пространства - сандвича отвътре навън:

- гипсокартон
- вентилируемо пространство мин. 2 см.
- паронепропускливо фолио
- вата между гредите
- ветро и хидро защитна паропропусклива мембрана /пишат я с най-различни термини/
- керемиди

Освен изолация на студа, целта е да не допуснеш набирането на конденз във ватата, тъй като веднъж овлажнена, тя губи изолационните си свойства, почват да се развиват разни зловредни живинки по дървенията и т.н.

Не виждам особен смисъл в това, което искаш да направиш . Една трета стиропор, другите две трети вата :? . Като си почнал с ватата, карай с нея. Тия измислени стиропорени плочи са формовани да се паснат със съответните бет. керемиди. Сигурен ли си, че зъбът на старите ти керемиди ще пасне на отливките от стиропора. И колко надеждно ще държи тоя ръб, като натрупа метър сняг и тръгне да се топи и свлича надолу.
Терморууф - звучи много "фЬешън" и "Хамерикански" да лови клиенти, а кат го погледнеш - обикновени фибран и стиропор, които могат да донесат повече вреда, отколкото полза.
ibogdanov - специалист
gechev написа:
За практика с тази система трябва да попиташ в някой македонски форум. В България не знам кой български проектант ще си заложи главата в торбата да проектира сграда с нещо подобно. Все пак Македония не е още в Европа и могат да си слагат каквото им щукне за изолация с най различни дебелини и материали. Запитвал ли си се, защо нашите стиропорни фирми не са се светнали до сега за такава "иновация"? Сигурно са прости.
В България с тази система е изградено голф игрище Пирин Голф. Значи е узаконено по някакъв начин.
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 557&type=3
ibogdanov - специалист
dolli написа:
Вариантът, за който хората са установили най-малко недостатъци /не казвам никакви/ по отношение на задържането на конденз в отопляеми подпокривни пространства - сандвича отвътре навън:

- гипсокартон
- паронепропускливо фолио
- вата между гредите
- ветро и хидро защитна паропропусклива мембрана /пишат я с най-различни термини/
- керемиди
......................
Така описано е и замисленото от мен преди да видя тези плочи. Съгласен съм с всички посочени минуси на системата.
Вата има така или иначе под целия покрив - 10 см е слоя. Не ми се искаше да махам носещите летвички (на керемидите) над дъските, защото ще се вкарам в приключение. Явно няма да ми се размине. До момента ползвам вата и фолио на Урса и съм доволен.
Не ми е ясно защо над гипскартона фолиото не е паропропускливо? Така влагата няма ли да си я затворя в тавана ???
В тази тема е коментирано точно това. viewtopic.php?t=6453
Според мен на границата топло/студено трябва да има движение на парата в едната посока - на вънка. Ако затворя помещението - непропускливо фолио след гипскартона и остава само да се вентилира ватата, тогава би следвало да задържам влагата в гипскартона и да си мухлясам здраво.

поправете ме ако греша.
gechev - специалист
Като гледам на Пирин голф постройката е навес някакъв. И от моите блокчета са си правили ограда, ама не препоръчвам. По ми е драго като ги продавам на месните хора за курници и обори. :lol:
  • 1
  • 2

Тема "ТЕРМОРУУФ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: