Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
prascho - майстор
привет,

Съседът ни се е активизирал и най-вероятно се гласи да направи гараж на границата. Може ли да ми кажете според ЗУТ дали това е допустимо и в кой член е тълкуването /не успях да се ориентирам/? Нямам идея дали ще го прави с тухли и бетон или с ламарини, но въпросът е дали е допустимо. Макар, че с него брахме преди години ядове тъй като на същото място бе издигнал един "гараж" от ламарини с височина 4м и жалбите към институциите не дадоха ефект /община, ДНСК/. Чудя се какво може да се направи, макар, че сме обезверени относно спазването на закона и справедливостта в България.

Благодаря.
EDI - майстор
Задължително е твое съгласие.
prascho - майстор
Но и без моето съгласие ще го направи. Към адвокат ли да се обърна не знам...и след това как да не избяга човек от тази неадекватна държава...

П.П. Определено съм отчаян защото преди години имаше жалби срещу този съсед, като институциите нищо не направиха. В последствие го бе отдал част от имота под наем на тенекеджия и той си работи незаконно и отново институциите не са адекватни в действията. Сега и да подам жалба не виждам смисъл...само нерви и разправии пък съседът си прави каквото си иска. Единственото нещо, което ми хрумва е да започна дело срещу общината и ДНСК за неприлагане на закона и липсата на защиита на законовите права на гражданин на България. Но не знам дали има резон в подобно начинание и реален успех.
Последна промяна от prascho на пон фев 10, 2014 10:55 am, променено общо 1 път.
dadko - майстор
Ако е паянта- с ламарини и дъски- може да направи някакъв навес, ама тръгнал ли е да налива бетон и да зида с тухли- на граница не може без твое съгласие. Трябва да е на 3м. Дори и да струпа нещо солидно на границата- като пуснеш жалба ще го накарат да го развали
Tsilkov - майстор
Гаража е законово допустим на това място - чети глава 7 от ЗУТ - допълващо застрояване. Дали обаче той наистина го е направил с документи и по закон е съвсем друга бира. Като за начало пусни жалба до кмета и изисквай писмено да ти бъде дадена информация кога е издаена и обявена визата за гаража и кога е издаено и обявено разрешението за строеж за самия гараж. Ще ти рпатят някъв глупав отговр - пак жалба на него и искане на още информация. После на база предходните псима жалба до РДНСК и евентуално жалба срещу общината. И така ще минат една две годинки писане ама накрая съседа ще си бутне курника и повече няма да смее да рпави тъпотии - все пак само глобата е 5000 лева. Подаването на жалби не е щрак с пръсти и идват магьосниците от общината и бутат - все пак отсрещната страна е невинна до доказване на противното, но с повече усилия успеха е гарантиран (ако си прав естествено де).
dadko - майстор
Никой не казва, че ще стане бързо. На село комшията тръгна да гради нещо на 2 метра от оградата. Не дойде да говори с нас- ако беше дошъл - сигурно и на граница щеше да се съгласи бабата. Ама се подразни. Минаха се сигурно 2-3 години, докато комшията си събори зида, ама го събори. Е, плочата си остана, ама тя сянка не прави.
Та- в закона си е казано 3 м. идват- мерят и това е. Че има бюрокращина- има.
Още отсега си му кажи на комшията- да не се престарава много с цимента, че ще събаря после. Да си знае.
Tsilkov - майстор
Чл. 41 от ЗУТ
(2) Когато допълващо застрояване не е предвидено с действащия подробен устройствен план, то се допуска от главния архитект на общината с виза за проучване и проектиране по чл. 140, ако постройките се застрояват свободно или допрени до сгради на основното застрояване в урегулирания поземлен имот или свързано с постройки на допълващо застрояване само между два урегулирани поземлени имота. Допуснатото застрояване се отразява служебно в действащия подробен устройствен план.

Не знам защо реши че трябва да е на 3 метра а не може свързано на имтона граница? Да не говорим че по надолу в членовете има и други опции на имотна граница.
toni_g79 - специалист
Аз това заяждане го приемам ,като излишна злоба.Ако няма някаква РЕАЛНА вреда,никога не бих тръгнал да се занимавам с глупости.Радвайте се,че имате комшии ,държавата се обезлюди вие за едни гаражи се цупите.......(лично мнение,без да искам да обидя никой) :partyman:
Tsilkov - майстор
Също лично мнение - държавата се обезлюди защото с подобни самоволия я превърнахме в циганско гето. Всеки нормален човек бяга на Запад защото там до имота ти комшията не се изявява с ламаринени бараки и пристроики от скрап с които да ти скапва сутрешното кафе и да ти намаля цената на имота всяка година (пък мен някакси второто много ми бърка в здравето). Той (съседат) ако си беше направил гаража както трябва едва ли prascho щеше да му се занимава да се кара с него и да търка химикалки по общинските листове.
prascho - майстор
Виза и разрешително няма как да има защото първо трябва да подаде документи за промяна на регулацията, която за да мине трябда да сме съгласни. Мястото пред нас е 148 м2 поделено на трима собственици и е обявено за гаражи, но всичко направено на тази площ е без докумнети и незаконно.

П.П. И аз щях да Ви питам ако на 4 метра под прозореца Ви от една тенекиена барака денонощно пръскат химикали от боядисване и изчукване на автомобили. Улицата е заета с коли, кал до ушите. Разбира се човекът си има разрешително за ремонт на автомобили, постройката муи е законна, плаща си патентния данък и издава касови бележки за да му удържа държавата данък и да е ползотворен за нейното благо а???

А пък този до него направо си е говедо. Не пожелавам на никого такъв съсед!

Тема "гараж на имотната граница?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: