• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
StanZ - специалист
Здравейте колеги.

И аз като повечето хора стигнах до момента в който трябва да си осигуря дом и реших да си построя къща. Избора беше между апартамент, стара къща+ремонт или нова. Труден избор предвид факта, че съм средностатистически българин бачкатор, но взех това решение защото имам имот (дворно място 800кв). За това реших да не е повече от 110кв, само необходимите помещения и без мазе - хол+кухня и трапезария, 2 спални, баня с WC и килер. Понеже много държах покрива да е двускатен стана така, че билото трябваше да го вдигна над 3 метра. И както обикновено първите идеи се попромениха малко и с архитекта решихме да усвоим приблизително 1/3 от подпокривното пространство. За целта обаче трябваше да разширим малко за стълби към 2ет и така 1ет стана 115кв + 50кв на 2ет= общо 170кв. с тераса. Вече имам всички документи и чакам разрешителното за строежа ( до няколко дни ще е готово) и може да започна. Положението ми е изключително "бюджетно" и именно заради това ще търся помощ в движение. Да спомена само че съм строителен работник и познанията ми са предимно конструкция (кофраж+ арматура) и зидария разбира се. Може би има хора които разбират от всичко ... аз не съм от тях и точно такава помощ ще търся в тази тема.

Малко инфо за количествата: ~95 m3 бетон, арматура 6 тона.
Ето какво ме интересува на този етап:

1. Бетон Б20 или Б25. В проекта ми е зададен Б25 в основите, общо 55 м3. Не искам тази точка да се превърне в "как да спестим от материали" и не искам да ме разберете грешно. До сега като изпълнител винаги съм правил каквото е дал конструктор ... но толкова години в бранша и хиляди кубици бетон, е малко множко ми се вижда. Строили сме на много по нестабилни места 5-6 етажа сгради с Б20 в основите ... забравих да спомена че двора ми е на равно и се намира между водна и ТВ кула. Ох и още нещо забравих, предишните собственици от които взех мястото имаха проект (на няколко години), който е къща 130кв + мазе и подземен гараж, общо 180кв. Тези планове са в мен и там основите са с Б20. Това е първия ми въпрос и въпреки че знам отговора: "слагай каквото пише", все пак ако може някой който е учил да сподели мнение. Да не говорим че още има и ги виждам да наливат бетонова конструкция с бетонобъркачки ... как се оправят с документите не знам :? А в моя случай и транспорт 55 км. За арматурата е ясно, къщата е моя и няма да спестя и 1 кг.

2. Хидроизолация на основите. Тук вече почти нищо не разбирам. На всички строежи винаги след нас идва фирма и изолира основите. Не съм и предполагал, че някой ден ще ми се наложи и заради тов никога не съм се интересувал много. Инфо: Основите са 180см, Кота 0 е на 80см над терена. Всяка помощ ме ми е полезна ... вид изолация, височина, цени и т.н.

3. Отопление. Това пак не е по моята специалност. Знам малко е рано, но питам защото не съм решил още какво да е. Отделил съм помещение за котелно, но се чудя с радиатори или подово. Ако е подово трябва ли да вграждам тръби в настилката на Кота 0, трябва ли да подлагам термо ПОД настилката и т.н. Просто искам съвет и някакви варианти докато има още време.

4. Съвет за архитектурата. Първо за терасата (ще сложа снимки). Вече бях одобрил идейни и повечето подробности с архитекта. После се наложи да доуточняваме някои неща, но бях в движение и доста зает и предимно по телефона. В крайна сметка така и не реших за себе си къде да бъде терасата. По проект е на североизток, но мога да я преместя на югозапад. И двете имат плюсове и минуси. Второ прозореца който е на северозапад (задната спалня) мога да го преместя на Югозапад. Мога ли да направя тези промени ... все пак не изменям конструкцията.

5. Цени на актуването до Акт 15. Ще има авторски надзор, имам и технически с който ще подпиша договор. Какви други такси ще ми се наложи да плащам до Акт15, за да съм подготвен ... приблизително.

За сега това се сещам, ако имам въпроси ще питам тук в темата. Нито искам да се хваля какво правя, нито искам да превръщам темата в нещо като 'Блог'. Искам да събера максимално инфо за нещата които са ми важни и да си направя точни сметки. Въпросите ми са за различни теми, но не исках да се разпилявам.

Ето и няколко снимки за колегите които могат да помогнат:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Не съм спец в 3D моделирането, тези сам си ги направих с една програма, но спазих размерите както са в проекта.
Благодаря предварително!

Станимир
prascho - майстор
Първо погледнах снимките и след това диагонално текста :). Не знам дали на последната снимка ориентирането на къщата е точно.

1. Предполагам си се съобразявал с границите на имота и си разположил по него къщата. Проектът изглежда симпатичен. /аз лично бих обърнал къщето да е с изцяло южно изложение. В момента съм с такова и не е лошо/
2. Двете неща, които ми направиха впечатление си ги хванал. Прозорецът на спалнята на първия етаж. По-добре да не е на север. Терасата на втория етаж /отново същото/. С прозорецът ядове няма да имаш, но с преместването на терасата ще трябва да променяш проекта след време за да го узакониш.
3. Аз лично бих избрал радиатори и бих сложил 10 см фибран на пода на партера...
4. Освен двата комина за котел и камина, сложи два отдушника - в банята и в кухнята. Може да е само единично бетонно тяло, но да го има за вентилация.

П.П. Още едно нещо не ми харесва - входът с входния коридор. Не мисля, че входът трябва да бъде отпред /юг/. Аз бих го преместил от север в близост до стълбището. По този начин коридорът, който заема голяма част от южното изложение ще се присъедини към спалнята. Помисли над това. Това, че входът ще ти е отзад /север/ няма да загрози фасадата, а има две три изключителни предимства. /спестяваш място за коридор, вход близо до стълбището; голяма и просторна стая с южно изложение/

Идеята ми е входът с коридорът да ти дойде на мястото на банята. Банята я измести в северозападната част на спалнята до входния коридор. Едната спалня я направи с югоизточно изложение /правоъгълна/, втората с югозападно изложение /г- образна/. От входния коридор /на мястото на банята/ направи врата към котелното. Махни северната врата на котелното към фасадата.

Вариантът е идеен.... :). Тези вътрешни промени може да ги направиш от рас, като запазиш разположението на колоните. Единствено стените межди двете спални и тази с коридорът реално няма да ги изграждаш на тези позиции.

Все пак ти си знаеш... За мен е практично сервизното помещение, входния коридор и стълбището да са на север. Стаите, в които ще прекарваш повече време е необходимо да са с повече светлина и да са на юг /по възможност/.

Успех в начинанието - нова къща е най-правилният избор :). А пък ти си строител ще се справиш
Последна промяна от prascho на нед фев 23, 2014 11:02 pm, променено общо 1 път.
StanZ - специалист
Благодаря да идеите prascho. Проекта е окончателен и не че съм старомоден, но по естетично ми се струва входа да си е отпред, а и там зад къщата ще има склад за дърва. За това исках да е с отделен вход ... иначе идеята ти не е лишена от логика. Прозореца значи е лесен, а за терасата имам време но и с ваша помощ ще и намеря точното място :)
prascho - майстор
При положение, че имаш вход отзад /една врата/, не виждам смисъл главния вход да е отпред. Губиш 8 м2 в коридор. За сравнение - моята спалня е 9 м2 с южно изложение :). Повярвай ми естетиката ти се върти в главата сега, прагматичността идва след време. Минал съм по-твоите стъпки и съветът е от опит :). Но ти си решваш.

Последно: направил си независимо котелно /супер/, но ако се отопляваш на въглища и дърва това означава, че ще трябва през 1-2 часа да излизаш до котелното и да наблюдаваш горивния процес. Да, но през зимата това ще рече обиколки на къщата в сняг :). Ще си правиш физзарядка. Ако пък минеш на автомачно отопление ще е хубаво ....
Последна промяна от prascho на нед фев 23, 2014 11:19 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Ако това е проекта в мащаб според мен трябва малко да увеличиш стрехите и за продължиш покрива така че да покрие горната тераса.Такъв тип тераси са проблемни за течове.И още нещо по отношение на терасата-ако плочата и е на едно ниво с останалата част на етажа ще е на около 20 см по-високо при готов под.Не разбирам смисъла на това стузио торе :? Емпоре ли е,кабинет ли е :?Ето такива стрехи ми харесват http://proektinakashti.com/proekti/goto ... %9316.html
Последна промяна от VLADO66 на нед фев 23, 2014 11:49 pm, променено общо 2 пъти.
prascho - майстор
Подозирам, че основната идея на къщата реално е един мезонет :). Първи етаж стандартен, вътрешно стълбище, таванско с голяма тераса. Владо е прав с изолацията на терасата. Реално тя е вътрешна за сградата и се явява таван на твоя хол. Ако не искаш да ти бяга топлото през нея, то ще трябва да сложиш поне 10 см ХПС, замазка с армирана мрежа 5 см, хидроизолация и гранитогрес. Всичко 20 см :).
StanZ - специалист
Наистина ли котела трябва да се зарежда на 1-2 часа ако е на твърдо? Иначе не съм решил на твърдо гориво или с пелети, ще изчакам помощ от "параджиите" във форума ... мощности и т.н. Обема на отопляваната площ е бруто 460 м3, нето 440 м3. Тук-там прочетох из нета и пресметнах, че ще ми трябва мощност около 22kw ... с лека застраховка (разбира се предвиждам ПВЦ дограма + външна изолация). Първата ми идея беше пелети + подово, но това сериозно ще надхвърли заложения бюджет ... може би пелети и радиатори. Ако е второто просто няяма смисъл да го мисля от сега, защото няма да ми се наложи да влагам тръби. Това с контрола на котела и обикалянето на къщата също го мислих предварително. Ако наистина ми се наложи имам възможност да 'отворя' врата под стълбите (там е предвидено за малък килер), а в котелното има място да складирам 'гориво' за 1-2 дни.

Владо, стрехата не е начертана правилно, защото ме домързя да променя размера. там където е терасата трябва да е 100см, аз я пуснах правя цялата на 70см. Ако 'преместя' терасата на югозапад тогава наистина ще ми се наложи да правя стреха поне 120 ... заради слънцето. Именно слънцето беше единия минус на юг-запад изложението. Има голяма разлика дали е юг или югозапад. На юг-з пече безмилостно до самия залез, в смисъл ако седна вечер към 7-8 часа ще дам преразход на бирата :partyman: Идеалния вариант е чисто южна позиция, но при мен е невъзможно. Както е в момента на с-изток ще имам слънце до обяд лятото, а вечер ще е прохладно ... зимата пък едва ли на някой му пука на къде е терасата. Все пак не съм отхвърлил варианта да я преместя, ще затворя целия скат с покрив (там където в момента е терасата), но ще затворя големия прозорец на стълбището :?
Относно разликата в нивата на стаята с терасата мисля реално ще е 13-14см. 7см XPS, хидро и гранитогрес, вътре също ще има изравнителна замазка и покритие което да компенсира малко. Въпреки това, да, разлика има и не е за пренебрегване. Виждал съм на доста места този проблем решен с едно стъпало отвътре ... дали ще изглежда добре?! Има и трети вариант, просто затварям и двата ската симетрично от двете страни на втория етаж ... и без тераса, но това в краен случай ако видя че ще имам проблеми. С ваша помощ мисля че до третия вариант няма да се стигне.

Питате за предназначението на горните помещения. Архитекта ми предложи да усвоим малко пространство от подпокрива, което щеше да остане необитаемо. Загубих няколко квадрата от 1ви етаж, но 'превзех' чисто още 40кв на горния етаж. Тогава пък и сега си мисля, че не сгреших ... може и да не съм прав. Не съм го замислял нито като мансарда, студио или друго конкретно ... просто още една стая която най вероятно ще бъде спалня и малка баня. Отделно че сега ще имам и сервизно помещение - пералня, сушилня, бойлер, разширителя на парното и други неща които обикновено се чудим къде да ги наврем.
kalin72 - майстор
Наистина ли котела трябва да се зарежда на 1-2 часа ако е на твърдо?
Не. Моя котел се зарежда на 5-6-7 часа, гори само дърва, системата си я преправях с помощта на форума, имам и тема в раздел Отопление. В къщи е топло, 23-25-26 градуса. Нямам външна изолация, само частична вътрешна и PVC. 2 етажа по 66 m2.
Това с контрола на котела и обикалянето на къщата
Контрола е лесен, виж ми темата, сложил съм термометри за котела и бойлера в кухнята, и така наблюдаваме как работи котела и дали има достатъчно топла вода в бойлера за къпане ;) обикаляне и при мен има - за зареждане с дърва, не е голяма болка, никак даже, малко раздвиждава е нужно :) Отворил съм си прозорче към котелното, и си зареждам за 1-2-3 дни с дърва.
StanZ - специалист
IvanR написа:
Относно класа бетон
https://www.google.bg/search?client=ope ... D1%81+2012

чети Чл.59(3)
Благодаря за насоката. От това което разбрах:
Класът на бетона по якост на натиск за стоманобетонни конструкции, които поемат сеизмичните сили, е не по-нисък от В25 (С20/25). Допуска се за строежи с клас на значимост І да се използва бетон с клас В20 (С16/20)
Къщите са V категория и по закон се водят строежи с клас на значимост І. Ако бъркам ме поправете. А и това мисля да е само за основите, като цялата конструкция нагоре (колони, греди и плочи) ще ги направя с Б25.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 10

Тема "Започвам нова къща, имам нужда от съвет" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: