• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
estorm - специалист
Може ли да се направи стена по следния начин? Кофраж дълъг 5м и висок примерно 1,3м. Сипвам слой бетон/ или разтвор за замазка/ и пускам отгоре слой сравнително едри камъни останали от стара постройка. И така на слоеве до 2.5м височина. Без арматура. Широчината на кофража ще е колкото да влизат камъните. Може би едни 30-35см.
Камък върху камък няма да има ще гледам слоя бетон/замазка да е достатъчно дебел за да ги обгръща. Камъните са доста груби ако бяха дялани бих се спрял на зидане, но сега търся вариант просто да ги оползотворя.
chapara - майстор
Каква е тази стена? Ако е ограда-няма проблем, ако е подпорна също, ако е...... ТЦЪ :-D
VLADO66 - майстор
Надявам се че не се гледате с руския строго :-D http://u-dachniki.ru/lentochnyj-butobet ... mi-rukami/
estorm - специалист
chapara написа:
Каква е тази стена? Ако е ограда-няма проблем, ако е подпорна също, ако е...... ТЦЪ :-D
Ами не е точно подпорна по скоро ще се яви склад 4х5м който не искам да е тухлен. Отгоре няма да е плоча. Лека вероятно метално/дървена конструкция с леки керемиди. Гледам в руския сайт са правили това в земята. Аз също ще сложа фундамент по техния способ и ако трябва ще пусна през 2м по една армирана колона. Как да се направят стените вкарвайки в употреба камъните?
tretre - специалист
Стройте си с Шапара, аз се предавам.
Той пък даже подпорна стена ще прави...
И какво ще подпира тая стена?
Земна механика и фундиране е доста сложна материя, но явно тука нямате проблем с това!
Владо е дал линк за използване на бутобетон и аз лично не зная да има друго приложение.
А пък пича даже иска да слага бетон или разтвор за замазка...
Е изненада- с разтвора за замазки не се прави дори бутобетон.
Успех!
estorm - специалист
Така де затова питам дали някой е правил подобно упражнение или поне да поумуваме дали може да стане. Споменах замазка защото ми се стори, че в слой от нея по лесно ще потъне камъка до половината - както е идеята. Естествено щеше да е в по силни от нормалната пропорции. Като не става нека да е по рядък бетон тогава. Това което искам да се получи е камък върху камък всеки плътно обгърнат от долната си и съответно горната си част от разтвора.
Кои са слабите места на една стена изградена така?
tretre - специалист
Можеш да направиш основи с бутобетон, или ограда суха зидария, друго не се сещам за тия камъни.
Основата трябва да е с бетон и да не е много рядък, защото се намалява якостта му.
chapara - майстор
tretre написа:
Стройте си с Чапара, аз се предавам.
Той пък даже подпорна стена ще прави...

Успех!
Построено е преди 34 години и си седи , без дори изгледи за спукване или падане.
Човека може да иска да направи нещо такова :wink:

Изображение

Изображение

Изображение

Разбира се арматура, колони и др..филцбетон и добро вибриране. Камъните се редят внимателно покрай арматурите и е желателно изцяло да са в бетонната маса. За твоята цел ще стане. Ако горните условия са невъзможни , няма да употребиш всичките камъни, а колкото позволява случая. А пък нека да видя тогава колко камъка е по слаб от отлятия бетон :lol: :-D :-D :-D

Подпорни стенички като за вила-вертикална планировка. Не четете първия пост и започвате да градите каменнонасипни язовири. Въпроса аз го разбирам така-Имам излишни камъни, как да ги използвам вместо да хамалувам и да ги изхвърлям :wink:
tretre - специалист
Напротив, прочетох първия пост и отговора ми беше "тцъ".
Ако автора обясни защо му е тази стена 5 на 2,5 и 35 санта дебела, и да не е от тухли може и да помогнем.
Иначе както обикновенно продължаваме с глупостите.
А и сори за името Чопара.
  • 1
  • 2

Тема "Камъни и бетон/замазка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: