• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kireto1 - специалист
Здравейте на всички
Искам да направя една малка постройка с размери 4х2.5м.
Висока 2.5м с едноскатен покрив с керемиди.Направил съм си и един проект за основите.
Интересува ме достатъчно широки и дълбоки ли са.
Прикачен файл:
sauna osnovi.jpg
Върху него ще има плоча 15 см.
Прикачен файл:
sauna plo`a.jpg
sauna plo`a.jpg (23.14 KиБ) Видяна 4886 пъти
Ще се зида с тухли 12х25х50 със зъб.Отгоре няма да има плоча а дървена конструкция,дъски и керемиди
kireto1 - специалист
Така ще изглежда за сега на 3Д проект

Прикачен файл

gotowa sauna.jpg

Прикачен файл

sauna koloni.jpg
stenmark - специалист
Не,а и като гледам независимо че е малко то основите са си еднакви като при другите.Копаеш поне 70см и широко 40см.Не се разбира над земята колко ще е високо,но там си го направи колкото ти е тухлата.Нямаш колони,а трябват.Арматура за фусове ф12/14 и после отгоре трябва да отлееш греда да свържеш колоните,все пак и там ще си хванеш дървената конструкция за покрива.За настилката готова заварена мрежа може ф6 или ф8.
kireto1 - специалист
Постройката ще е 265 см. от едната страна и 230 см от другата
Ето ги колоните,но ми се струват доста тесни - 12х12х265
Или да ги направя 40х12х265 , и дали да иззидам и после да излея колоните или обратно.
Как е правилно да се прави,защото аз съм виждал и двата варианта.
Прикачен файл:
osnovi.jpg
Прикачен файл:
koloni.jpg
или така
Прикачен файл:
koloni 40sm.jpg
stenmark - специалист
Не се обиждай ама страшни бисери майсториш.Какви са тия колони 40/12.Вярваш ли че колона 12см ще вържи някаква работа.Явно мислиш и зидарията да ти е паянтова и затова да нямаш там никаква основа .По добре смени си плана и направи цялата постройка метална конструкция и си го облечи с фазер.Бързо и лесно.
kireto1 - специалист
Не колега не се обиждам изобщо.Аз не разбирам и затова питам.По добре да питам сега ,от колкото да ми се смеят после.
Има едни тухли с размер 12 х 25 х 50. и смятам да го зидам с тях.Тази постройка ще се ползва предимно лятото.
Ще има и външна изолация с 5 см стиропор , и затова смятам че 12 см. зид ще е достатъчен ( първо идеята ми беше с 8 см. тухли :-D :-D :-D )
StanZ - специалист
Не е проблем и така да си го направиш, но с 12-13 см колони е малко по специфично. Стъпките които си чертал са излишни. Направи си основите ивични 50см дълбоки, 25см широки, колоните и пояс горе 13х25. Така ще стане един монолит още ниско долу и ще избегнеш евентуални пукнатини по стените след време. Настилка 10см е напълно достатъчна, не я вдигай 15 както си чертал. В основите 6N10 със бигли 22х40 ф6.5. колони 4N10 с бигли 10х22 ф6.5. Понеже мислиш да го правиш паянта е препоръчително да изправиш зидовете и след това да излееш колоните с пояса заедно, като през цялото време имай предвид че зидовете трябва да са укрепени до изливането на бетона. Колоните- средните ги постави по дължина на сградата, ъгловите ги обърни перпендикулярно ... ще държи напреженията в двете посоки.

Материали:
Бетон - 3,4 м3

Арматура:
основа и пояс - 20 N10 по 4м и 20 N10 по 2,5м
Колони - 24 N10 по ~3m (насаждаш ги още като заливаш ивиците)
Бигли за всичко през 20 см ... в основата на всяка колона 4-5 през 10см

Тухли:
Щом ще е паянтов зид смяташ си площта по 100бр (ако са единични) + хоросана

Дано да съм бил полезен.

Прикачен файл

s.jpg
s.jpg (96.35 KиБ) Видяна 4681 пъти
stenmark - специалист
Всеки сам си решава как да го направи.Аз не бих.Имам една единствена стена в моята къща паянтова която е дълга 3м,обаче на два пъти и правих пояс.Представям си тези стени как ще ги укрепваш преди да излееш бетона.И това с ф10армататура с бигли и разстояние да остане острани за бетон.Ами те почти ще се съберат. :?
kireto1 - специалист
И аз първо ще трябва да излея този целият монолит и тогава да почвам да зидам ли ???
Или първо да излея основите и колоните ,после зидарията ,и само пояса да оставя за накрая :?
Плочата мисля да е 15 см защото от долу е мека почвата ( обработвана градина )
ivanj - специалист
StanZ ти го е написал чети.
  • 1
  • 2

Тема "Малка постройка-основи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: