Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Dzver - специалист
Здравейте
нужен ли ми е улук на червените линии?
на зелената ще си остане улука..
керемидите са бетонни, ако има значение
къщатата е с винилна облицовка
Прикачен файл:
123123.jpg
123123.jpg (87.95 KиБ) Видяна 2456 пъти
Вадим Владимиров - специалист
Да. Най-малкото да не пръска по стените когато вали, се топи сняг.
Dzver - специалист
с винилна облицовка е къщата.. пръските не ме притесняват..
друг минус при тези обстоятелства има ли?
prascho - майстор
Карай без улук и по зелената....нямаш никакви ядове с винила. Тези материали не знам защо въобще ги произвеждат.
Dzver - специалист
не съм питал дали винила става за нещо..
интересува ме само това което съм попитал при това положение на къщата.
schuldiner - майстор
По принцип трябва да има улук, не е голям разход. За да не сложиш, трябва да си абсолютно сигурен в калканните поли/улами и хидроизолацията под керемидите и да имаш поли с откапващ ръб над челната дъска.
muhtarov - специалист
количеството вода което се стига по покривът не е малко, а когато водата се концентрира в една линия (по ската), първо ще ти зеленясва пътеката, разбива бетона или друга настилка която имаш, водата ще облива фасадата, водата ще пръска фасадата и други, други проблеми.
Ако не ти се дават пари за улуци, поне си направи надулучни поли дори от поцинкована ламарина, за да е сигурно ще водата нямат да подлизва по керемидата и да се стига по или зад челната дъска. Снегодържачи се препоръчват спрямо региона където е имота, за да не падат големи буци сняг през деня, когато слънцето го напече и се размекне.
Ползата от улука е нямат да имаш по горе изброените проблеми, и ако искаш може да събираш дъждовната вода в буре(или друг съд) и да я ползваш за поливане.

Поздрави
kozl - майстор
Това, че винилната облицовка не поема влага и съответно не се разрушава при замръзване е така. Но все пак м-у ламелите има фуги, което не я прави хидроизолация. Отразената капка атакува вертикалната повърхност в обратна на дъжда посока. Дали обратната посока на отразените капки ще позволи проникване на вода зад винила?
muhtarov - специалист
kozl написа:
Това, че винилната облицовка не поема влага и съответно не се разрушава при замръзване е така. Но все пак м-у ламелите има фуги, което не я прави хидроизолация. Отразената капка атакува вертикалната повърхност в обратна на дъжда посока. Дали обратната посока на отразените капки ще позволи проникване на вода зад винила?
Съгласен съм. ако се сложи и пародифузно фолио ще стане бомба. Давам общи примери, колкото се може повече. След като няма да се притесняваме за оливане на фасадата и стичане на мръсотията от покривът, остават човек да си прецени дали иска да гледа плесенясали и разбити от водата пътеки.
Или да си закопае някоя друга тръба в земята, да опаше къщата с Ф160 и да си отведе дъждовната вода в канала :)

Тема "Нужен ли ми е улук?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: