Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте
От седмица чакам одобрение на регистрацията ми тук за да мога да задам първите си въпроси.
Не знам дали е правилния раздел но ми се стори най-подходящ.

Искаме да си направим пристройка към къща на село като присторйката е с размери 10 м Х 4 м, така че да има опция за втори етаж ако някой ден се стигне до там.
Всякакви мнения чухме но все още с баш майстори не сме говорили и ми се иска тук да чуя някой компетентен.
Чувам думи като темели стъпки шайби и т.н. което се отнася за основите.

Като цяло някой може ли да нахвърля какво би било правилно да се направи за подобна постройка.
На каква дълбочина трябва да се изкопаят темелите, колоните на каква дълбочина, какви трябва да са размерите на колоната под земята, колко трябва да бъде дебела плочата на земаята, трябва ли да се застила с чакъл и пясък, каква е последователността или може директно да се излизва върху пръста.
Колко колони трябва да има по дължината от 10 м трябва ли да има трегер на 5я метър. Трябва ли да има колона по средата от към къщата (общата стена на къщата и пристройката)
Колко стъпки (шайби) не знам как е правилно да се каже но това са по-дълбоки участъци за стабилност на постройката, каква дълбочина трябва да имат ширина дължина. Трябва ли да са под колоните.
Тавана колко дебел трябва да бъде.

За тухли препоръчват двойни тухли четворки не знам дали нямат по специално име.

Общо взето грубия строеж... :)
Благодаря предварително :)
Svetoslavoff1 - майстор
Здравей и добре дошъл!
Аз преди да почна ремонта на покрива си лани 10-ина дена само четох тук и на други места да се поограмотя и да зная какво да питам и като ми отговорят да разбера за какво иде реч. Та ти препоръчвам търсачката и яко четене на първо време, има доста подобни теми - хем ще се ограмотиш, хем ще уважиш труда на писалите там.
И много е препоръчително да сложиш я снимчици, я чертежче или скица. Тук има много отзивчиви и печени съфорумци и сигурно ще ти помогнат ако и ти им помогнеш поне с горното.
Успех!
8180 - майстор
Добре дошъл!
Не съм специалист, но съм наблюдавал проблеми с такива мероприятия по села и вили.
Най - добре конструктор да те ориентира, като предварително се осведомиш за практиката в това село. По норматив си е задължителна Документация в съответния обем - някъде го оформят като ремонт, ама...
Иначе - "на пръсти":
- Основите на старата постройка най-вероятно не са предвидени за евентуално допълнително натоварване;
- Конструктивните изисквания се промениха доста и новата постройка ще се получи различна и съвместната работа със старата крие рискове;
- Прилежащите нови основи могат да повредят старите такива;
- Не на последно място - читав законен статут на новото (пък и старото) би бил полезен при бъдещи сделки с имота (твои и след теб), както и за ВиК и Електрото.
Не те плаша - споделям. :)
Успех,
Christo - майстор
Да споделя и аз малко личен опит по темата....1985 година с баща ми бутнахме бащината му къща, която беше пред падане и построихме вила по някакъв псевдо проект от една "архитектка". В него конструктивната част беше само загатната. Но пък е била евтина..... Аз бях малък и неопитен, не съм се и месил много. Наблягах на лопатата и количката... Достроявахме и доправяхме до последния момент. Сега май пак сме на етапа бутане и наново. Къщата не е салфетка за еднократна употреба! Като се проспи момента с кадърен архитект, конструктор, ел. част, ВиК, и много още други такива неща, после се питаме дали сме бедни щото сме глупави, или сме глупави, щото сме бедни.... Никого ни искам да обидя ни най-малко! За питането питай колкото щеш, но проектът на къща не е работа за "на коляно" и "направи сам"

Поздрави и успех!
tysonlkr - специалист
Каква е тая пристройка 10х4 м :shock: Това са 40 кв.м. Колко е голяма в момента къщата ако не е тайна :? Да не се окаже пристройката по голяма от къщата.
Най добре се посъветвайте с хора занимаващи се със това. 40 кв.м не са шега работа, това си е цяла къща, а искате след това и втори етаж :wink:

Тема "Пристройка към къща с опция за 2ри етаж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: