Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Mag1 - напреднал
Здравейте!
Реших да направя темата малко по-обща, отколкото ми е необходима, пък може тя да бъде полезна и на някой друг във времето.

Все пак с 2 думи за моя проект - в момента ще използвам полимерни (много важно - само полимерни) фибри за изливанe на един бетонен пояс над каменна зидария, представляваща основи на къщата ми. Поясът стъпва частично в/у зидарията (частично, защото тя е по-широка) и ще бъде с широчина към 25-30 см и височина средно към 35 см. Основната му функция е изравняване.

На конкретния въпрос за полимерните фибри, които човек може да намери у нас. Да, знам че се използват предимно за армиране на настилки, но въпросът си стои. След 10 дневно проучване стигнах до извода, че "най-добрите" (знам, всичко е относително) полимерни фибри са на компанията Forta и именно модела Forta-Ferro. Който му е интересно може да прочете за другите модели на Forta тук: [www.vigo22.com], а за Ferro - тук: [www.fbsltd.co.nz]

Оказа се обаче, че Виго 22 не ги внасят в момента и друг вносител за БГ няма. Ще ги поръчвам отвън. Вероятно от UK.

Питането ми относно фибрите е дали Forta наистина са най-добрия избор сред полимерните фибри? Основният им конкурент е фирма Propex с фибрите си Fibermesh 300 (микрофибри с разклонена структура) и Enduro 600 (макрофибри, аналог на металните). Има ли някой много навътре с фибрите и може ли да каже дали комбинация от Fibermesh 300 и Enduro 600 например няма да даде същия ефект като Forta-Ferro? Последните също съдържат комбинация от микро и макро фибри в пакета, но имат малко по-различна механична структура един спрямо друг - усукани двойки, ала-бала.
Tsilkov - майстор
Сори за тъпия въпрос, но какво толкова специално има в тоя пояс, че ще му вземаш и фибри от чужбина :?
Иначе можеш да погледнеш и тези http://vestaind.com/en/products/polypropylene-fiber
Mag1 - напреднал
Благодаря за линка. Иначе на въпроса ти - в/у пояса ще легнат подложни греди, а в/у тях ще се захваща носещата ми дървена конструкция. Та всичко опира до застраховка. Т.е. като съм решил да използвам само полимерни фибри то нека поне да сложа най-добрите :)

А междувременно попаднах и на това:
This is a listing of approved Macro-Synthetic Fiber manufacturers prepared in accordance with the оffice of Materials and Testing Standard Operating Policy 17 (SOP-17) entitled, “Acceptance of
Miscellaneous Construction Items”. Please refer to section 941 of the GDOT Standard Specifications for material requirements.

ABC Polymer Industries, LLC
BASF Corporation
Elasto Plastic Concrete
Euclid Chemical Company
Forta Corporation
Propex Operating Co., LLC
W.R. Grace & Co. – Conn.
kam34 - специалист
И що не щеш да слагаш арматура. Пояс без арматура малко странно ми звучи.

Колкото до фибрите съм ползвал на Izomat и Sika, основно 12мм за замазки и мазилки. Интересно последния пакет на Sika бяха няколко размера, от много малки до мого големи над 20мм. Наистина става здраво и не се пука но за бетонен пояс да разчиташ само на това не ми се вижда разумно.
Mag1 - напреднал
Както казах, да оставим моя случай, защото (най-вероятно) ще разводним излишно темата, (съдейки по досегашните резултати) с ненужни коментарчета, тънки до дебели иронийки и пр.

Относно фибрите - не знаех, че и Sika правят, но съдейки по горния списък предполагам, че не са на челна позиция като производител и при фибрите.

Все пак още крепя надежда, че все повече хора ще се интересуват от макро или комбинацията макро и микро фибри при изливане на настилките си, при подпорни стени, при торкет бетони и какво ли още не. Предимствата пред желязна арматура са поне 10...
Остава и да се надявам, че (явно) малцината, които са го правили ще видят темата в скоро време.

Поздрави!
Tsilkov - майстор
Mapei също предлагат. Въбоще фирми бол - фибрите работят на принципа на проста механика - не знам защо си мислиш че този списък които си постнал е меродавен. Информация за това кето си решил на дали ще намериш много - аз лично съм виждал фибри само в замазка и при репарации на бетон.
Mag1 - напреднал
А не, не съдя само по списъка. Просто като цяло, след 10 дни ровене по UK и US форуми и сайтове стесних избора до Propex и Forta. После взех да чета ER-и (Engineering Report) и тестове на различните им модели фибри. А списъка го намерих впоследствие в един от документите, които свалих след като пуснах темата.

Но разбира се най-ценното винаги е практическият опит.
ebahti - майстор
Въпроса - "Кой е най добрия лак за нокти " има по голям смисъл от тоя за фибрите ! :-D
Фитилчо - майстор
ebahti написа:
Въпроса - "Кой е най добрия лак за нокти " има по голям смисъл от тоя за фибрите ! :-D
OPI :-D
Вадим Владимиров - специалист
Само да попитам за обща култура. А проектанта или конструктора как реагират на тази идея. Те как ще се застраховат? Или го правим в духа на форума?

Тема "Най-добрите полимерни фибри в БГ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: