Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
dimitrova_k - специалист
Здравейте! Харесахме един парцел /дворно място/ между къщи и се чудим дали да го купуваме. Мястото е 500 кв. лицето е 16 метра на 31 навътре. Притеснява ме, че парцела е по-нисък от пътя с 30-40 см и дали ще има да се наводняваме, когато има много дъждове. На снимката може да видите по бетона, че с толкова е по-ниско от асфалта парцела. Ще ми се да чуя вашите мнения.
Много ми се иска къщата да е едноетажна с 2-3 спални, килер и котелно помещение. Видях проекта на Артур и горе-долу трябва да бъдат същи размерите на къщата. Зная, че когато е с 3 спални, вече няма да остане място за дворче и място за зеленчуковата градина.
Също така да попитам как се прекарва канализация при положение, че в момента няма такава канализация на улицата, а щели да прекарват след време? Прекарали са канализации по другите улици.
На улицата има ел табло и стълб и предполагам, че с тока няма да имам проблем, тъй като мястото е в село и е между къщите. За водата не попитах.

Прикачен файл

Untitled-1.jpg
Untitled-1.jpg (80.53 KиБ) Видяна 1269 пъти
Tsilkov - майстор
dimitrova_k написа:
Притеснява ме, че парцела е по-нисък от пътя с 30-40 см и дали ще има да се наводняваме, когато има много дъждове.
За тази цел първия етаж на сградата се навдига над нивото на улицата с едни 30-45 см (3 стъпала) а изкопаното от основите се ползва за обратен насип и насипване на терена около къщата :wink: . Вярно отиват 10-ина кубика бетон в повече което с армировката и кофража ще направи към 2000 лева отгоре ама виждаш напоследък с промените в климата какво става.
dimitrova_k написа:
Зная, че когато е с 3 спални, вече няма да остане място за дворче и място за зеленчуковата градина.
Не е много голям парцела ама една спланя е 12-15 квадрата с коридорите и стените 20 - на дали точно тя ще "изяде" градината. Сигурна ли си обаче, че на фона на тия "мастодонти" на кошиите искаш да си на един етаж?
dimitrova_k написа:
Също така да попитам как се прекарва канализация при положение, че в момента няма такава канализация на улицата, а щели да прекарват след време? Прекарали са канализации по другите улици.
Тука много неща могат да се изпишат (за задълженията на държавата, за манталитета ни и т.н.), но практиката показва в такива случей , че се прави "изгребна яма" за пред общината и след Акт16 се вързва незаконно канала към другата улица (ако се съгласи комшията де).
dimitrova_k написа:
На улицата има ел табло и стълб и предполагам, че с тока няма да имам проблем, тъй като мястото е в село и е между къщите. За водата не попитах.
Докато от електрото и ВиК-то не ти издадат предварителните договори - гаранция няма. Това че има стълб обаче е добър знак де.
nikolson - майстор
На мене парцела ми харесва (така на снимка). Не е нужно да е много голям, все пак човек си мери според възможностите. Един имот не е само да го придобиеш, ами и да го поддържаш сетне. За високите сгради-зависи как е ориентиран парцела, а и се вижда само към едните съседи, от другата страна не се вижда как е. Повече етажи, ами долният пак ще е тъмен, ако се засенчва от някъде.
Все пак, по-хубав е от първото питане преди време (по спомен).
П.П. Хубаво преценете финансите.

Тема "съвет за парцел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: