Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
schuldiner - майстор
Здравейте, колеги.
Доживях да ми се случи случка - рекламация на покрив.
Случаят е следният: Панелка, външно оттичане без борд, двойна покривна плоча. Има следи от теч по тавана и стената в северозападната стая (спалня), която е на последния етаж и на калкан. Само там. По думите на собственика появява се влага при всеки дъжд, т.е. уж не е конденз, а теч. Изолацията е двупластова битумна, правена преди 4 години - прегледах я подробно и не намерих никакви кусури. Между двете плочи над стаята не мога да видя какво се случва, защото има трегер, който прегражда подпокривното и няма достъп.
Обитателят на жилището се държа леко агресивно и доста нелюбезно, но това не ме притеснява и не е повод да поема или откажа някакво съдействие. Чисто професионално се чувствам длъжен да помогна с каквото мога. Обаче нещо не намирам причината за проблема... Въпросният жентълмен отказа водната проба като доказателство, остава да се търси някакъв по-научен вариант, примерно термокамера, цветни течности или нещо подобно. Какво точно ще Ви моля да ми подскажете...

ПП От немай-къде се навих утре да отворя видимо здравата изолация на няколко места, за да проверя дали има влага между нея и покривната плоча. То резултатът отсега ми е ясен, затова питам за следващата стъпка. Как да открием източника на вадичките по тавана и стените? Ама да е убедително и за господаря.
Вадим Владимиров - специалист
А каква е причината да откаже водна проба? Стената външната огледа ли я? Казваш, че е калкан, а обшивка няма ли? Ако не иска да се полива, изчакай дъждовните дни и го покрий с някакво покривало(найлон, брезент, винил).
schuldiner - майстор
За водната проба - ако протече, няма да се установи откъде, а ако не протече, пак няма да е наясно с причината за влажните петна (след като не е от покрива, просто не приема друг вариант). Аз ще настоявам за водна проба ако не открия дефект в покривната изолация - да си се оправя с конденза, теча или каквото е там. Но поне ще опитам да помогна в ориентирането...
На калканната стена има обшивка - 3 метра бордче с нови шапки и хидрото под тях качено на борда, вертикалите не са снаждани, видимо никакви забележки. Продължението на калкана е фуга със съседният блок, но си е обработено надлежно и точно там няма проблеми. Стената на калкана (запад) е с топлоизолация до горе. С топлоизолация е и северната стена, като са закрити вентилационните отвори на подпокривното (двойната плоча с т.нар. гълъбарник).
Най ме доядя, че се заяде що на фалцовете на шапките не съм бил слагал силикон. А фалцът е двоен... Като тръгна да ровя, точно шапките ще махна първо, ще сцепя вертикалите и на две-три места около комини. Ако намеря влага, ще я проследя и ще поправям. Ако няма - кръпки и довиждане.
Наясно съм, че кондензът като количество влага/вода е сравним със силен теч, но нямам как да го докажа като причина. А и по думите на човека "при дъжд" означава теч.
LazarGanev - "Велик майстор"
За какъв конденз през август става дума - от климатик ли?
schuldiner - майстор
Намерих някакво решение, надявам се с първите дъждове да се потвърди, че е правилно, а дотогава не бързам да се успокоявам... Но въпросът с диагностиката остава. Досега винаги съм търсил физически (с разкриване) по логиката от просто към сложно и от евтино към скъпо. Обаче това си има недостатъци - първо, не всички клиенти мислят логично; второ, отнема време, ресурс, на няколко пъти се търси решението, а това си е разход; трето, изпълнимите варианти са ограничени като брой, дори понякога погрешно отхвърлям като невероятни съвсем реални причини и т.н.
Питането за по-надеждно и обективно доказателство остава. Хората вярват повече на показанията на машинки, не на думи (нищо че минавам за компетентен).

ПП За конденза съм се зарекъл да се изказвам крайно предпазливо... след като на пето ходене при подобен проблем разбих покрива, влязох в каратавана и установих, че баните на пет етажа не са изведени с отдушник над покрива, а до тавана на спалнята на мезонета (ново строителство, добре че беше шперплат скатът, а не бетон). Това съм го виждал после и в панелки с двойна плоча - като затворят с топлоизолация вентилираното пространство между плочите, влагата от отдушниците си остава по тавана на последния етаж. И роси, нищо че е август.
LazarGanev - "Велик майстор"
Предполагам става дума за вентилацията на канализацията, а не за вентилацията на баните? Това съм го срещал често, дори съм отказвал на предприемач да го изпълнявам така. Е, вярно, че и това е конденз, но той идва от неспазването на проекта и своеволията на строителя/изпълнителя. Дори и да няма конденз, то самото изпълнение си е за :axe:

Тема "как се доказва покривен теч" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: