• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
aetius - напреднал
Здравейте

Знам че в Северна Америка, голяма част от дървените къщи, трейлъри и т.н са разположени директно върху нещо като дървен декинг

Изображение

та идеята ми е на какв параметри трябва да отговаря декинг-а , и също до какъв размер , тип къща може да се построи върху него.Примерно за малко дървена къщичка, предполагам няма да е проблем, обаче ако е от сандвич панели ? Декинг-а ще бъде евентуално повдигнат на едни 50см-1 метър от земята.
Също ако е директно поставен върху тревата каква му е трайноста, защита от влага, гнилостни процеси етц.Знам че стана малко дълго, но ако някой има опит , или е виждал нещо подобно ще съм благодарен
BLUEPUPIL - майстор
Дървените греди пак трябва да стъпят на основи- каменни, бетонни или ст. бетонни! Ето типични Американски основи за дървена къща:
Прикачен файл:
1.jpg
Прикачен файл:
2.jpg
Нагоре всичко е дърво, като успешно се елеминира въпроса с термомостта и влагата.
toni_g79 - специалист
Не е баш така.Могат да си стъпят къщите на дървени греди 30х30 см забити в земята.Друг е въпроса кой и как ще ги набива тук в бг,как ще е обработено дървото и ,кой ще изчислява броя разположението и т.н ..... все сложни неща за нашите ширини....
BLUEPUPIL - майстор
Говориш за дървени пилоти:
Прикачен файл:
1.jpg
Прикачен файл:
2.jpg
Прикачен файл:
3.jpg
Прикачен файл:
4.jpg
BLUEPUPIL - майстор
И се получава нещо такова:
Прикачен файл:
5.jpg
Прикачен файл:
6.jpg
Прикачен файл:
7.jpg
Прикачен файл:
8.jpg
toni_g79 - специалист
Да,това имах предвит .....Развиваш болтовете и местиш къщата :lol:
aetius - напреднал
да точно това имах предвид, каква е цената на такава основа в българия, също ако има информация за спецификите на поставянето им, примерно на каква дълбочина се бият , има ли специална подложка или подготовка за дупките (пясък, и т.н), дали трябва да се вземат първо проби от почвата да се види дали няма да потънат с времето
Tsilkov - майстор
Почти няма информация и опит на тази тема на български - http://fhart.files.wordpress.com/2009/04/fe-03pile.pdf - виж страница 16,17 и 18.
Ако си мераклия да четеш http://www.timberpilingcouncil.org/manu ... manual.pdf
Иначе изглеждат доста "леки" от към технология и бюджет - освен единствената неизвестна - машината за набиване.
toni_g79 - специалист
Мога да споделя какво съм виждал без някакви точни цифри.Пилоните са грубо 30х30см набиват се през около 2м под цялата площ на къщата,дълбочината също е около 2-3м.Самото дърво е обработено с нещо зелено,което не се вижда много ,но при боядисване задължително избива(за тях е нормално),независимо какви блокери и грундове се ползват.Знам ,че през няколко години всички болтове се подменят.Знам,че информацията ми за нищо не става,но поне за придобиване на някаква представа,върши работа :lol:
BLUEPUPIL - майстор
aetius написа:
да точно това имах предвид, каква е цената на такава основа в българия, също ако има информация за спецификите на поставянето им, примерно на каква дълбочина се бият , има ли специална подложка или подготовка за дупките (пясък, и т.н), дали трябва да се вземат първо проби от почвата да се види дали няма да потънат с времето
1..Пилоти (особено дървени) се набиват в сравнително меки почви с ниска носимоспособност на кв. см. непозволяваща плоско фундиране...2..В Б-я няма (доколкото знам) машини за набиване на дървени пилоти, затова ти предлагам, като най-евтин вариат следното: Дървени греди- кръгли с диаметър мин. 25см или квадратни със сечение мин. 20x20см- с дължина 1.5м се поставят така че: Над земята стърчат около 1м. и под земята 0.5м., като частта под земята е вбетонирана в скромен единичен фундамент с дълбочина 70см и обща височина 80см- т.е. 10см над земята. Фундамента се състои от две стъпки, долна с височина 30 см и горна -в която е вбетонирана дървената греда- с височина 50 см.
  • 1
  • 2

Тема "Дървен декинг вместо основа за малка къща/вила" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: