• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
klambrev - специалист
Здравейте,
След дълго търсене и проучване закупих стара къща с двор, в която има работещ ток с пломбиран електромер. Дори и не ми мина през главата,че може да има нещо нередно щом ток има.
Отидох в център на ЧЕЗ с НА за да прехвърля партидата. Оказа се,че тя не е нито на предишния нито на по-предишния собственик(последните 20 години). Селото няма имена на улици и съответно могат да ми я прехвърлят само по номер на партида или име на стар собственик. Момичето в центъра положи труд да го намери, опитахме и по сериен номер на електромера ни нищо не излезна.
Пуснах молба да бъде направена проверка, кой е моят електромер.
След проверка получавам отговор, че такъв електромер не съществува в тяхната база данни - да си подам докумнти за проучване и прокарване на нов ток. Това не е никак малък разход.

Моля посъветвайте ме как да постъпя.
Благодаря предварително

Константин
Чираче - майстор
Попитай съседите кой инкасатор отчита електромерите. Той ще ти каже всичко.
klambrev - специалист
човека от който купих имота го има от 9 години и не е ходил и не е плащал.
заедно с човека от енергото разпитахме съседи и открихме имената на родителите на по предишните собственици (80-те години) но и по тяхните имена нищо не излезе.

Въпроса ми е най-вече може ли ЧЕЗ да ме накарат да си изкарам нова партида след като в имота има ток?
ivanovbg - майстор
То въпроса е да не те накарат да платиш старата :wink:
nikolson - майстор
Едно е "не е плащал", друго "не е отчитан ток". Как така някой е живял (и ползвал) ток девет години, а не са му идвали сметки?
По принцип, когато се купува имот, се изискват последните платени сметки, за вода, ток, данъци... Че това са си тежести, не е само ипотека, залог и т.н.
Според мен, ЧЕЗ могат да те накарат да си откриеш нова партида. Трябва да има доказателство за наличие на партида, ама да не ти излезе по-скъпо, ако те накарат да платиш ток.
kozl - майстор
klambrev написа:
човека от който купих имота го има от 9 години и не е ходил и не е плащал.
заедно с човека от енергото разпитахме съседи и открихме имената на родителите на по предишните собственици (80-те години) но и по тяхните имена нищо не излезе.

Въпроса ми е най-вече може ли ЧЕЗ да ме накарат да си изкарам нова партида след като в имота има ток?
Да. Като ти откачат жиците и ще се наложи да подаваш заявление за проучване. Така ще е като си разлаял кучетата.
Ти разполагаш ли с някакъв документ, че в имота има законно ел.захранване :?
nikolson - майстор
kozl написа:
Ти разполагаш ли с някакъв документ, че в имота има законно ел.захранване :?
Това е по-лесното да се докаже. :-D Например, данъчната оценка на имота зависи от наличието на инфраструктура. Т.е., когато отидеш да декларираш сделката в НАП, в декларацията има квадратчета, в които се вписват тия неща. Само че, както съм писал, а и Иванов също, може да се окаже по-добре да плати за нова партида, вместо да го накарат да плати по стара(та).
8180 - майстор
Играл съм го този филм - 2006г. София запад.
Електромера изнесен на външен стълб, но ток няма. Партида има и нулеви сметки от години.
Не приемаха никакви молби и жалби, освен за "Проучване". Трябвало старият собственик лично да подаде молбите, ама той умрял. Параграф 22.
Местният техник (може и друг с ключ) отвори таблото, вдигна АП-то и токът потече.
Та, хич не ошо да се огледат нещата и консултират на НИСКО НИВО.
kozl - майстор
От собствен опит. Имота остана необитаем за години. Махнахме главния бушон, но някакси електромера навъртял ток за няколко лева и от ЧЕЗ откачиха жиците, защото не сме си платили. И така години. Потрябва ни имота и подаваме молба за прикачване, а тия от ЧЕЗ казват няма такава партида и да си пуснем молба за проучване. Та така. Само, че не молба, а жалба подадохме с копие от стара фактура и си платихме и сметката и такса за прикачване мисля беше 40 лева.
Та че зачезват партиди, да и аз казвам така е. Интересен е твоя случай klambrev как е зачезнала партидата, а електромера не е разкачен. Или има корупция или от последните тактики на ЧЕЗ да сменят инкасаторите често, на тях не им пука какво се случва, та като няма в списъка партидата и те подминават електромера. Това го казвам пак от личен опит, защото срещам инкасатора да отчита и му казвам да отбележи, че часовника не работи, а той ми вика - подайте сигнал в управлението, аз само отчитам и си замина.
И nikolson не лежи на тая, че ЧЕЗ ще уважат данъчната декларация. Това, че там е отбелязано, че имота има ел. захранване, не означава, че има партида. Познати си купиха имот в ЕС, който беше със свален електромер и закрита партида със съдебно дело. И такива има. Платиха си такса присъединяване и те така получиха ток след няколко месеца мъки и чакане.
Процедурата молба за проучване, становище за присъединяване, проект за електрозахранване, договор, такса присъединяване и на опашката за изграждане.
Вероятно грешката е в ЧЕЗ, но ти klambrev пишеш, че нямаш сламка (стара фактура). И остава само една опция търсене по адрес или по име на собственик (а не знаеш и името на титуляра). Търсенето по адрес не дава резултати, защото в системата няма такъв запис. Или адреса е сбъркан или записа изтрит. И двете се случват. И пак ще се наложи да минеш през проучвателите. Въпросът е по кой път. Ако някъде открият партида ами вероятно ще има и показания и ако електромера е навъртял още кой ще плаща :? Такса присъединяване е към 660 лв. за до 15 кВата. Може да е по-изгодно да платиш таксата.
Последна промяна от kozl на съб сеп 27, 2014 11:04 am, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 2

Тема "Изгубена партида ЧЕЗ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: