Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
suntsu - помощник
Здравейте майстори,
Ще строя нова къща в с.Герман до София. След дългогодишни мъки го докарах до етапа да подавам документи за разрешително за строеж (т.е имам виза за проектиране). Целта е да започна някъде февруари-март в зависимост от времето. Преди няколко дни получих идеен проект от архитекта и бих искал съвет за няколко детайла по които имаме спорове с него.
(Offtopic: Регистрацията в този форум си е като кандидатстване в комсомола или за кредит - чакаш толкова време, че накрая почти се отказваш да пишеш. /End rant)
Прикачен файл:
Razrez2.jpg
Прикачен файл:
razrez1.jpg
1. Свързването на външните пътеки с плочата - там се съгласи да ги раздели с XPS.

2. Парапета на покрива - така направен според мен играе ролята на радиатор, който компрометира цялата термоизолация. Но така било по "немските книги" и отказа да го промени. Ако не ми харесва - да съм правел, каквото искам. Освен това се слага изолация,
която нищо не изолира, а това са си изхвърлени пари.

3. Подовите покрития - нявсякъде има 7-8 см армирана замазка, над вътрешна изолация. Това според мен е напълно излишно, прави термомост към стената и изолацията под замазката не върши никаква работа. Греша ли? Освен това само като погледна колко неща трябва да наслагам, ме заболява главата (джоба по-точно). Кое от всички тези неща е наистина необходимо.

4. Подово покритие на покрива. Аз смятам да го правя с естествена трева, но това ще стане по-късно, по финансови съображения. Докъде в целия този куп от материали мога да спра?

5. Горе-долу 3/4 от фасадата е покрита с каменна облицовка, която стига до 6м височина на места. Това като направих груби сметки и ми се зави свят - сигурно ще стигне 200лв/м2 стена - тухли, изолация, камък. Та се замислих защо са ми тези тухли. Поразрових интернета и гледам, че масово се позват панели от EPS/PU с различна облицовка(SIP - Structural insulating Panel) - OSB,фибростъкло,метал и т.н. Какво мислите за варианта да се "зида" директно 30см EPS, залепен гипскартон отвътре и нещо (какво?/направо камъка?) отвън? Какви са нормативните изисквания към стени на къща? В петък имам среща с конструктора по този въпрос, но се притиснявам, че ще получа отговор от типа "бе то така се прави"
Tsilkov - майстор
1. Задължително отделяй плочниците и терасите иначе са термомост. Ако гаража ти е отделно тяло се отнася същото.
2. Термомост е така и то доста брутален поради това че има голяма дължина по целия пермиетър.
3. На приземния етаж има смисъл и то ако махнеш изолацията долу + прекъсване термомоста на зида към основите. Иначе сега имаш 16 см изолация към земята където топлопредаването е около двоино по-малко , а на фасадата 10 см което е глупост на квадрат :lol: . Относно Гермнаия така го правят заради шумоизолация, ама там цената на готова строителна продукция гони 1000 евро на квадрат пък и на еднофамилна къща не ми е ясно на кои ще шумиш.
4. Вместо плочки слагаш баластра. Мен ако иташ си го прави с тревата - защо мислиш че е толкова по-скъпо? Те скъпите неща са ти преди това.
5. Каменната облицовка е въпрос на архитектурна визия - накарай го да ти направи 3Д-та с по-малко камък и виж кое ти харесва. Относно стените - ти се сети кога да се замислиш. Има го тоя вариант където казваш ама проекта е "съвсем друга бира". Не че и на тоя не можеш да ги сложиш ама става "от двата стола на земята".

Още няколко неща които ми бият на очи:
- 20 см. плочи на еднофамилна къща - не че си първия ама като видя такова нещо и ми "призлява"
- изолацията ти е колкото формално да покрие норматива, а релано дори не го покрива (защото никои не проверява термомостове, вид на материалите и т.н.). Това автоматично ще те доведе до главоблсъканицата с какво да се отопляваш и ще получиш оферти за отоплителни системи от които ще ти се завие свят. После за цената на смата енергия смятам знаеш.............

P.S. За да не станат само негативи - проекта поне чертежно-технически изглежда издържан, че като се сетя какви чертежи съм виждал от колеги и ми се изправят косите :vom: .
suntsu - помощник
Tsilkov написа:
1. Задължително отделяй плочниците и терасите иначе са термомост. Ако гаража ти е отделно тяло се отнася същото.
2. Термомост е така и то доста брутален поради това че има голяма дължина по целия пермиетър.
А някакво предложение как да го изпълня?
3. На приземния етаж има смисъл и то ако махнеш изолацията долу + прекъсване термомоста на зида към основите. Иначе сега имаш 16 см изолация към земята където топлопредаването е около двоино по-малко , а на фасадата 10 см което е глупост на квадрат :lol: . Относно Гермнаия така го правят заради шумоизолация, ама там цената на готова строителна продукция гони 1000 евро на квадрат пък и на еднофамилна къща не ми е ясно на кои ще шумиш.
Същото като по-горе: някакво предложение как да го изпълня?

4. Вместо плочки слагаш баластра. Мен ако иташ си го прави с тревата - защо мислиш че е толкова по-скъпо? Те скъпите неща са ти преди това.
ОК, само да има ресурс

5. Каменната облицовка е въпрос на архитектурна визия - накарай го да ти направи 3Д-та с по-малко камък и виж кое ти харесва. Относно стените - ти се сети кога да се замислиш. Има го тоя вариант където казваш ама проекта е "съвсем друга бира". Не че и на тоя не можеш да ги сложиш ама става "от двата стола на земята".
Ами ще се напъвам за 2 стола...и ще се надявам да не падна... аз или стената.Отново: приемам всякакви идеи за изграждане на подобни стени - гипскартон отвътре, EPS основа, до камък/замазка отвън.
Още няколко неща които ми бият на очи:
- 20 см. плочи на еднофамилна къща - не че си първия ама като видя такова нещо и ми "призлява"
Уф, и аз така казах, но архитекта едвам се нави да преговаря с конструктора за намаляване на таванската плоча с 2см. Плочите премоствали големи разстояния...

- изолацията ти е колкото формално да покрие норматива, а релано дори не го покрива (защото никои не проверява термомостове, вид на материалите и т.н.). Това автоматично ще те доведе до главоблсъканицата с какво да се отопляваш и ще получиш оферти за отоплителни системи от които ще ти се завие свят. После за цената на смата енергия смятам знаеш.............
Още една причина да искам да "зидам" с 30 см EPS...

P.S. За да не станат само негативи - проекта поне чертежно-технически изглежда издържан, че като се сетя какви чертежи съм виждал от колеги и ми се изправят косите :vom: .
suntsu - помощник
Tsilkov, предлагаш ли някакъв вид професионална консултация по тези въпроси? Не мога да пиша лични съобщения, та затова питам тук?
Christo - майстор
Дано не прозвучи грубо, но аз бих сменил архитекта веднага. Проектът има важни грешки, според Цилков. Проектът трябва да е резултат от непрекъснати разговори между инвеститора и проектанта. Кви са тия работи? "Това е проектът, като не ти харесва, оправяй се както можеш!" Проектът трябва да ти харесва и после само да го изпълняваш. Ако почнеш още от самото начало да го променяш "на коляно", голяма каша може да се забърка. Защо ще му плащаш, ако ще ходиш по форумите да му оправяш грешките?
Tsilkov - майстор
suntsu отговарям на отговрите ти под номера:
2. Отгоре слагаш 5-10-15 см. фибран и лепиш камък с армировъчна мрежа в лепилото (както на фасада). Честно казано нищо извънземно. Самия парапет по-добре на вътрешената вертикална стена да го сложиш за да не вали в "пролуката" или направо по-висок борд да ти е парапета.

3.Махаш изолацията под първата плоча, увеличаваш над нея на 8-10-12 см. и махаш изолацията и пароидиотщините на втората плоча.

5. Варианти бол: полистиролбетон http://www.tivit-bg.com/, фасадни гипсокартонни стени http://knauf.bg/knauf/home.nsf/W333_BG.pdf, дървено-скелетни стени окачени на стоманобетона, зидове само от единична тухла....... При средна цена на тухлен зид (труд+материали) от 30 лв./м2 не очаквай големи спестявания. Тия технологии имат някакъв смисъл ако смениш конструкцията, но тогава вече ходи на съвсем "друга бира".

плочи - няма как да знам проекта в детайли, но ти не си първата къща с дневна над 60 квадрата и без колони - как другите са станали с 14-16 см плочи не знам :lol:
изолация - то не е само до фасада - има покрив, термомостове, дограма, баланс, пари......
suntsu написа:
Tsilkov, предлагаш ли някакъв вид професионална консултация по тези въпроси?
Не - опитът ми сочи че не се получава - това е проект и рецепти няма. В този раздел и в раздел "Нискоенергийни сгради" съм писал аз и дооста други хора - в свободното време четеш, отсяваш спама и глупостите, информираш се....Има много поелзна информация а благодарение на бавната регистрация спама е в "санитарните норми" (не като анпример в imtoi.net) - за съжаление иска търсене, но мсиля че не чак такъв проблем (даже има доста теми подобни на твоята).
Пуснал си и тема - като имаш конкретни въпроси все някои ще отговори доколкото може по нета. Проекта обаче си иска разглеждане на варианти, сравняване, вземане на решения и т.н. Тук нещата са в твоите ръце и на проектанта ти.
Мога да ти предложа да ти преработя/изготвя наново проекта, но това означава още веднъж да минеш през процеса а едва ли ще ти се иска.
Christo написа:
Проектът има важни грешки, според Цилков.
Грешки е силно казано - това не е изпит - проекта поне на първо четене няма грешки. Нормално е оабче когато човек поръчва продукт специално направен за него (проекта) да очаква всичко да е съобразено с изискванията и да е оптимизирано на максимална степен. Особенно като се има предвид че краиния продукт ще струва да речем 200 000+ лева. Освен това по подразбирена в идейна фаза трябва да се разгледат варианти и възможности за оптимизация. То това е първичния смисъл на самото проектиране - да се направи виртуален модел/модели на бъдещата сграда които да се оптимизра и рационализира. Целта на проекта не е да се изкара хартииката наречена "разрешение за строителство" и псоле да се "проектира на коляно" и да се учим от грешките си в мащаб 1:1.
suntsu - помощник
Christo написа:
Дано не прозвучи грубо, но аз бих сменил архитекта веднага. Проектът има важни грешки, според Цилков. Проектът трябва да е резултат от непрекъснати разговори между инвеститора и проектанта. Кви са тия работи? "Това е проектът, като не ти харесва, оправяй се както можеш!" Проектът трябва да ти харесва и после само да го изпълняваш. Ако почнеш още от самото начало да го променяш "на коляно", голяма каша може да се забърка. Защо ще му плащаш, ако ще ходиш по форумите да му оправяш грешките?
Ако не ми беше дошло до главата, сигурно и аз щях да дам такъв съвет. Реалността обаче е съвсем друга. Първо, намиране на свестен архитект е почти като търсене на йети. Имам 5 приятели строили къщи в последните 7-8 години (все различни архитекти) и при абсолютно всички има архитектурни проблеми. От малки но много дразнещи, до грандиозни оцапвания.
Най-голямото е двоен гараж, в който не може да влезне никаква кола. То се виждаше веднага с просто око, но приятелчето викаше до последно - "той архитекта го е сметнал".
А това със смяната, вече съм го играл няколко пъти, занимавам се с тази клика от 7 години.
Регулацията стана от 4-ти опит, при положение, че няма АБСОЛЮТНО никакви административни спънки. Това е 2-ри архитект за къщата. Да обяснявам ли колко пари ми е струвало всичко това?
Системата е направена така, че инвеститора се счита за дойна крава, а архитекта и екипа му са доячите. И всичко това е облечено със съответните закони. Все пак архитект е много уважавана професия, а инвеститора,щом има пари за къща, значи е обкновен крадец.
Примера с дебелината на плочата е много добър. Казват ти - аз се подписвам за тази сграда, затова ще се презапася колкото аз реша. Това дали е нужно и колко ще ти струва - изобщо не е наш проблем.
За 50 години в България има сигурно 2 паднали балкона, но след всеки такъв случай се приемат още по-драконовски мерки по строителството, които разбира се ги плаща "инвеститора-печалбар". "Инвеститор", хахаха. Просто искам да живея пак в къща.

ПС. Да ме извиняват пишещите тук архитекти, нищо лично, просто такава е реалността. Надявам се те да са изключенията.
IvanR - специалист
При отделяне на външните плочници и гаражи от основната к-ция на сградата ще се дублират фунд. стени и фундаментите, или те ще бъдат по-широки, което отново оскъпява нулевия цикъл. Дебелината на плочата зависи от доста фактори- местоположение на полето/ крайно, средно, наличие на конзоли/, натоварване/ може да има зид/. Плочите се изчисляват и на деформации/ пукнатини и провисване/, така че не прибързвайте с констатациите си.
Фитилчо - майстор
Изчисляват = доста работа...
Масовият сучай е да се презапасяват , базирайки се на опита за да си спестят голяма част от изчисленията.
Ха познай, кой плаща повечето матрЯл.
IvanR - специалист
Да базират се на опита си , но не за да спестят труд, а защото предварително е ясен резултата. Тънки плочи, малко армировка, инвеститора се кефи, матрЯла е малко- значи евтино. Нанася се той в новото жилище, слага скъп гранитогрес, обзавежда се луксозно, но не щеш ли плочата провисва, настилката се пропуква и т.н. Това му се казва скъп на ............

Тема "Нова двуетажна къща - въпроси разни и разнообразни" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: