Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Мавруда К. Мерловска
Здравейте,

имам една чугунена печка пльосната в нищото и един комин зад нея. Искам да махна и двете, но не зная как. Мислех си когато дойдат момчетата с къртачите да разбиват подпорната стена http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 42#p654542 да махнат и част от комина, но се уплаших, че може да се срути целия.

Ето подробно описание на проблема:

Двуетажна къща, като от пода на първия етаж започва комин, минава някак си през плочата към втория етаж, после нагоре през каратавана и покрива. Някъде към 8 метра е. Ще правя ремонт на стаята на 1 етаж, където е комина и искам да се махнат всички коминни блокчета чак до над тавана. Как е закрепен към горната плоча и като се махат долните блокчета какво трябва да се направи, така че комина да си остане закрепен във втори етаж.
vsterev - специалист
По принцип комин се събаря от горе на долу.
ralev - специалист
С голям чук и каска :-D
Мавруда К. Мерловска
Е толкова ли никой не знае как е закрепен комина към плоча, през която минава!
crez - майстор
Кърти спокойно, няма да ти падне на главата. Ако е с коминни тела, в плочата е оставен отвор и следващите тела лежат на горната плоча, с тухлите е същото.
gogyto - специалист
crez написа:
Кърти спокойно, няма да ти падне на главата. Ако е с коминни тела, в плочата е оставен отвор и следващите тела лежат на горната плоча, с тухлите е същото.

:!: По принцип така се прави , но дали е направено, не е сигурно!
Имах случай в който покрай коминните тела беше запълнено с цимент(а не лежаха на плочата) и щеше да стане беля.
шоп - майстор
С чук и секач махаш една-две тухли от най-горният ред на комина на първият етаж. Махаш хубаво остатъците от хоросана за да имаш видимост и ще видиш дали комина на вторият етаж лежи върху плочата ( 99% вероятност)
ако обаче няма плоча, а между плочата и комина има весници или чувалчета от цимент няма да стане бутането по този начин.
Тогава нещата стават по-сложни и ще имаш нужда от укрепване.
Успехи
vsterev - специалист
Не е гаранция, може да е така, но може и да не е - гаранция няма Съвременните технологии на коминни системи за пример Schiedel са с елементи от кота нула до покрив, без застъпване на плочата.
schuldiner - майстор
Според мен първо трябва да се укрепи, после да се кърти за проверка. Дори коминът да стъпва на плочата, укрепването няма да е излишно (поне превръзка в зида да се направи).

То на мене каква изненада ми бяха забъркали... Имаме една градска къща с камина на първия етаж и от булото тръгва непрекъснат комин до покрива над втори етаж. Като застроиха съседния парцел на калкан, строителят решил да ми вдигне комина до неговото било... Общо седем етажа тухлен комин без никакви превръзки се държаха на няколкото тухли с отстъп на зиданата камина - направо ми се обърнаха червата като видях. Ама не падна за седмицата, в която просъществува това строително чудо.
Мавруда К. Мерловска
С бетонни коминни тела е. 26 х 26 см габарити. Горе в тавана е прикрепен с винкели към гредите. Ако мога да се размина без да се събаря целият ще е добре. Иначе трябва да се развалят и две стаи на втория етаж... И да се ремонтира и покрив...
Благодаря ви за съветите. Ще погледнем дали отвора в плочата е по-малък от 26см и това ще докаже дали е свободно стоящ или подпрян.

Весели празници!

Тема "Как се премахва комин от долу на горе?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: