Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Didaki - помощник
Здравейте,имам следният проблем и ще съм много благодарен на запознатите със законовите положения да ми помогнат със съвет:От дълги години отглеждам и колекционирам редки и екзотични цветя в оранжерия която сам съм си строил на село но вече ми е непосилно да пътувам всяка седмица на 100 км да се грижа за тях затова реших да ги преместя при мен в града.Имам малка едноетажна къща-гредоред в центъра но проблема е че почти нямам двор-по 2-3 метра около къщата та идеята ми и следната:Оранжерията да е върху къщата.Най лесният начин е да махна керемидите и да монтирам поликарбонатни плоскости но тавана е прекалено нисък и ще е страшно неудобно да се грижа за цветята.По закон оранжерии до 200м? не се нуждаят от проект,разрешителни и тн-единственото изискване е 3 метра отстояние от съседите доколкото знам но никъде не е казано къде може и къде не може да се построи.Та въпросът ми е:Мога ли да си махна покрива,да го хидроизолирам и върху къщата да си монтирам оранжерия?По професия съм монтажник на конструкции така че ще си я проектирам и правя сам...Благодаря предварително за отговорите
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Не, без документация проект и одобрение не може
miroton - майстор
Незаконно може ама дали няма да ти падне на главата както си гледаш телевизора.
Tsilkov - майстор
Извадка от ЗУТ:
Чл. 147. (1) (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за:
3. оранжерии с площ до 200 кв.м;

По надолу в чл.2 пише че за твоя случей (оанжерия) се иска и конструктивно становище.

Демек изкарваш си скица, виза и носиш конструктивно становище за да ти издадат разрешение за строеж. Не ти е нужен пълен инвестиционен проект и псоле актуване и надзор по време на строителство.
Didaki - помощник
Миротон,при условие че махам 4-5 тона керемиди и монтирам 500кг конструкция как да ми падне на главата???Тсилков,при условие че съм хлебар защо трябва друг хлебар да ми разреши да си правя хляб и да ми каже как се прави???Относно одобрение от инженер и конструктивно решение....
ivouz - специалист
То затова повечето хлябове не стават за ядене!
Питаш ,пък после се сърдиш че,са ти отговорили!
От къде да знаем ние че,оранжерията ти тежи само 500 кг.,човека мисли за твоята безопасност.
Становище и разрешение ще ти трябват,( най малко заради съседите ти)Законите трябва да се спазват дори и във БГ.
Tsilkov - майстор
Didaki написа:
Тсилков,при условие че съм хлебар защо трябва друг хлебар да ми разреши да си правя хляб и да ми каже как се прави???Относно одобрение от инженер и конструктивно решение....
ЗУТ е закон писан от МРРБ (Министерство на регионалното развитие и благоустройството). Ето им контактите - http://www.mrrb.government.bg/?controll ... y&catid=40 . Можеш да ги питаш защо така мислят - аз не съм им говорител.
Интересно ми е като си хлебар - нямаш ли лиценз от общината, РЗИ не ти ли идват на инспекция.....
Освен това никои не ти е насочил автомат към теб и зорлем да те кара да си узаконяваш оранжерията - построики и пристроики без РС с лопата да ги ринеш. Ако я направиш както трябва (а не като колиба от Факултето или Бангладеш на 1 метър от комшията) и не накърняваш интересите на съседите няма кои да ти пуска жалби и съответно да ти трябват документи.
Didaki - помощник
Еее,пошегувах се а вие се палите :) Не се сърдя просто се възмущавам на стриктните закони в които няма изключения и човещина освен за тия с много пари.Ако погледнем от човешка гледна точка а не законова-искам да си превърна покрива на къщата в оранжерия която е по лека,няма да пречи на никого-отстои на 3 метра от съседите,няма да надвишава сегашното било на покрива,завършил съм строителният техникум точно по тая специалност....Няма никакъв проблем общината да ми даде карт бланш без никакви книжа,разходи на пари и ходене по инстанции нали?И цялата работа е не че се правя на тарикат а просто едвам връзвам двата края,даже трудно ще събера парите за поликарбоната който е ужасно скъп а камоли да плащам на бюрократи....Наистина отглеждам уникални цветя много от които са единствени по рода си в България и нали се сещате че ако направя оранжерията върху къщата всеки който минава ще може да ги разглежда безплатно а не вярвам общината да е против това...Но тук опираме до човещина а нея едва ли я има,предполагам че още на втроият ден ако започна да правя нещо ще ме попилеят поне две инстанции...Ето и линк към снимки на част от колекцията ми от кактуси и оранжерията на село която съм си я правил абсолютно самичак,само с двете си ръце! :) http://didaci.snimka.bg/hobby/dido-cactus-2007.215888 Изображение http://didaci.snimka.bg/hobby/dido-cact ... 88.5083963 Тсилков(извинявай не знам точно как ти се произнася фамилията) точно бюрократщината ме принуждава да я направя селяндурски,като факултето-най ми е лесно да махна керемидите и да накова новите плоскости върху старите недодялани 50 годишни греди....тогава никой и гък не може да ми каже,но защо да не е като хората,красива,стилна,подобаваща на един европейски град?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Евала за кактусите!
Помисли да наемеш двор по-наблизо
Didaki - помощник
Благодаря,не,не,решил съм да ги сложа над главата си и ще го направя дори и ако трябва само да заменя керемидите с поликарбонат....аз съм голям инат...Има още един вариант ако не ми позволят да е чисто оранжерия върху къщата но ще е адски трудоемко-да смъкна всичкия гредоред с 50 см надолу така че стаите ми от 2,80 да станат 2,30 а тавана приемлив за помещение....

Тема "Мога ли да си направя оранжерия върху къщата?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: