Преди няколко години /5/ си направих къща от една 30г сграда правена на четири части.Последно бе кръчма след което беше изоставена на произвола и разграбена. За съжаление парите от два заема не стигнаха за подновяване на покрива и мина само с козметика и боядисване. Понеже половината беше с ламарини, а останалото с марсилски керемиди, но изпочупени и напукани, та ги изхвърлих и го довърших с нови ламарини. Конструкцията обаче не е много надеждна. Ребрата са от обли дървета, мертеци им викаме тук и са заковани по две дъски за да се държи ламарината.Общо взето аз съм 86кг и като ходя по ламарината покрива поддава, т.е. ламарината се огъва вероятно щото няма плътно заковани дъски отдолу. От снимките се вижда че е с два различни наклона, правени по различно време. Вече втори път се налага като падна големия сняг да се качвам и да го свалям от покрива, защото се страхувам да не пропадне от тежестта. Понеже не ми се качва на покрива и да рина при всеки голям сняг /нещо взеха да зачестяват/, ми се ще да го обновя с нова конструкция или да подсиля поне старата. Естествено бюджета пак е зле, та ще се търси евтин вариант. Въпросите са - кой вариант да избера като по надежден във времето, да изкара поне още 40г. Само да уточня че съм добър с железата и имам инструменти за това, но с дървении не съм боравил и съответно нямам инструменти.
И така, покрива е едноскатен, южен към 100м2 /без лявата част с новата ламарина, това ми е навес и мазе/. По ниската част е с много малък наклон.Северния скат е на съседа.
1. Вариант да пусна по съществуващите ребра метални при запазване на наклоните, за да укрепя конструкцията и отгоре пак да си сложа ламарините.Това ще е най евтиния вариант.
2. Да направя нова метална конструкция с нов общ наклон от билото до края на ската и отгоре да наредя термопанели.
Това са моите по евтини и възможни варианти. Дайте още възможности, като покрива трябва да е лек заради плитките основи на сградата.
Единствения покрив, който съм правил е на навеса и мазето, но той е на метална конструкция с монтирани гредички отгоре, след което наковах плътно дъски и сложих ламарините.
И така, покрива е едноскатен, южен към 100м2 /без лявата част с новата ламарина, това ми е навес и мазе/. По ниската част е с много малък наклон.Северния скат е на съседа.
1. Вариант да пусна по съществуващите ребра метални при запазване на наклоните, за да укрепя конструкцията и отгоре пак да си сложа ламарините.Това ще е най евтиния вариант.
2. Да направя нова метална конструкция с нов общ наклон от билото до края на ската и отгоре да наредя термопанели.
Това са моите по евтини и възможни варианти. Дайте още възможности, като покрива трябва да е лек заради плитките основи на сградата.
Единствения покрив, който съм правил е на навеса и мазето, но той е на метална конструкция с монтирани гредички отгоре, след което наковах плътно дъски и сложих ламарините.