Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Marinchi - напреднал
Здравейте, съвсем скоро ми предстои да започна със строителството на къщата ни и съм пред голяма дилема.
Интересува ме кой е по-добрия начин за изграждането на грубия строеж:
1. С изграждане на стените с тухли и след това изливане на кулоните и плочите, като тухления зид остава в кофража;
2. Изграждане и изливане на кулони и плочи, а в последствие изграждане на стените с тухли.

Моля давайте всякакви мнения.
Andri01 - майстор
Първото-първо стените-кофража-колоните.
Salvador - специалист
Правилото за еднородната дейност-на една площадка, по едно и също време, се прави само едно нещо. Започваш бетонови работи, завършваш ги, разчистваш, сортираш си там кофражи кое е отпадък, кое ще се ползва за покрива или за другаде...и тогава се започва следващата работа-примерно зидове.
crez - майстор
Andri01 написа:
Първото-първо стените-кофража-колоните.
Защо :? Обясни колега, според мен пък и старата добра практика е зидария , след това изливане на колони и плочи. По тази нова практика (бързо и евтино строителство) за масово леене на колони и плочи и след това се зидат стени, накрая до плочата се прави пълнеж от пяна (по-лошо от вестниците в дупките в панелките). Ака се засиля малко повече така изидана стена ще рухне(къде е спойката м/у бетон и тухли) :?
Andri01 - майстор
Това имах и аз в предвид: издигат се стените,прави се кофража на колоните и тогава се изливат колоните! Мисля ,че съм го написал правилно?:)
VLADO66 - майстор
Има антисеизмични изисквания,зидарията да е отделена от плочата с фуга поне 2 см. и запъната с полиуретанова пяна.
Andri01 - майстор
Виж това не го знаех. Аз гледах преди 2-3 месеца съседа как му направиха вилата .
radius - майстор
Както казва Владо, първо е бетона, после зидарията. Така е по новите изисквания и се цели точно обратното - да няма твърда връзка колони/плочи - зидария.
На майсторите им е по-лесно да ползват зида за кофраж и затова го правят.
crez - майстор
VLADO66 написа:
Има антисеизмични изисквания,зидарията да е отделена от плочата с фуга поне 2 см. и запъната с полиуретанова пяна.
Явно, аз не виждам никаква логика в такъв (картонен т.е дом от пяна свързащо).Макар и малка но, все пак тухлите(за итонга въобще не говоря) имат някаква носимост в сградата. Да не би в бъдеще да се окаже че инжинера сбъркал с една"0" сметките :? нещо като историята със спанака :lol:
EDI - майстор
В Гърция така бичат - отлеят скелета - плочи и колони и после редят блокчета, тухли и други такива.Пакетоповдигането не беше ли така преди, сещам се че вдигаха плочи и колони и после пълнеха вътре.

Тема "Груб строеж с оставяне на тухлите от зида в кофража." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: