• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Привет,

чета форума и винаги намирам полезни неща, виждам че има и хора с опит,
на базата на който могат да дадат ценен съвет.

Въпросите са следните, търси се по-евтиния варинат от гледна точка инвестиция, без с това да се правят компропмиси с качеството!:
- при такъв геоложки доклад( прикачен ) , какви основи и на каква дълбочина, би било добре да се направят.
- Да има ли дренажи и хидроизолзция за основите

Не държа да има изба(мазе), дори напротив, предпочитам да няма.

Основното е изложено горе, тук ще понахвърлям нещата които съм чувал, за да стане ясно защо питам.
Чувам мнения, че ще трябва да се фундира на дълбочина от 280см. Оттам, и като с има предвид че основите са скъпо начинание има и съвети че е
по-добре да се направи и мазе(изба). Това цялото го подлагам на съменение, затова и първия въпрос по-горе.

Чувам също, че ивични фундаменти се работят по трудно, особено на голяма дълбочина, в такъв случай не е ли по-добре ( евтино ) да се премине към
фундаментна плоча на по-плитко, ако наистина трябва да се фундира много дълбоко с ивичните фунадаменти.
Освен това, за хидроизолация, кое е по-лесно да се работи, ивични фундаменти или с фундаментна плоча, оттам връзката с цената и качеството?
Дренажите, ако няма канал, където да се отича водата, има ли смисъл от дренажи или не?

каквото още се сетите и мислите, че е добре д споделите - моля.

Благодаря на отзовалите се, ще се радвам на подробни обяснения, тъй като не съм вещ в областта, но се опитвам да си съставя мнение по въпроса, за да знам какво евентулано да предприема в бъдеще.

Прикачен файл

geo.png
geo.png (82.27 KиБ) Видяна 3623 пъти
Andri01 - майстор
На базата на този доклад,аз бих направил дренаж на 2,50-3,00м.! почвата ти е глинесто-песъчлива,а това е предпоставка за увеличаване на подземните води при един по-голям дъжд. Тези ,дето са го правили доклада на какво мнение са? Но най-добре покажи този доклад в някоя фирма,занимаваща се с строителство.
@Andri01, дренаж или основи?

Ще го покажа и във фирма, която се занимава със строителство, просто искам да си изградя някакво менение предварително и да чуя повече съвети от различни хора с опит.
Andri01 - майстор
Дренаж. При мене е на 2,80м. дренажа Избата е на около 2,0м.И въпреки че е свлачищна зона тука и има доста вода,избата е абсолютно суха.
IvanR - специалист
Ивични фундаменти с уширения под шайбите /ако к-цията не е рамкова/. Фундирането в 4 слой с масов изкоп. Изба или обратен насип.
@IvanR,

а да се фундира по плитко, в слой 2?
Защо трябва да е в 4?

Относно "Изба или обратен насип.", при масов изкоп и основи в слой 4, височина за изба ще има, интерсува ме колко би се оскъпило ако се мине на варинат изба вместо обратен насип?
PLD - помощник
Не сте споменали на равно или на склон е парцела и денивелацията, ако е на склон. Принципа е следния: на равно Ви трябват аргументи, защо ЩЕ правите мазе, на склон - защо НЯМА да правите /полувкопано такова/.
Дренаж се право (задължително) ако водите могат да се отведат настрани от къщата, било и с помпа с поплавък, така че да не се връщат обратно. На равно място това не винаги е възможно. Там варианта е т.нар. "вана", но цената, цената :cry: ...

Не мисля, че ще се намери конструктор, който да Ви проектира фундиране с ивични основи в пласт с изчислително натоварване (Ro) по-малко от 0,20 Мпа. При Вас първите два пласта просто ги отписвате, не си заслужава и да им гледате показателите - насип и почвен слой. Говорете с конструктора да Ви нахвърля мнение за следния вариант: отнемане на двата пласта, насипване и трамбоване на трошена скална маса, фундаментна плоча. Разучете разстоянията до най-близките кариери.

Без повече информация за количества, квадратури и прочие трудно може да Ви се даде съвет за избата.
krismarg - специалист
Не съм специалист, но щом не държите на изба защо не разгледата вариянта с фундаментна плоча върху пилони?
kozl - майстор
С гледане не става. Трябва да се проектира и после да се остойностят вариантите. При всички положения, без изба и дренаж, с частична хидроизолация ще е по-икономично.
Не всички конструктори смеят да "пилотират", за това избягват пилотите. И не е наложително в-у пилотите да има фундаментна плоча.
VLADO66 - майстор
PLD написа:
Не сте споменали на равно или на склон е парцела и денивелацията, ако е на склон. Принципа е следния: на равно Ви трябват аргументи, защо ЩЕ правите мазе, на склон - защо НЯМА да правите /полувкопано такова/.
Дренаж се право (задължително) ако водите могат да се отведат настрани от къщата, било и с помпа с поплавък, така че да не се връщат обратно. На равно място това не винаги е възможно. Там варианта е т.нар. "вана", но цената, цената :cry: ...

Не мисля, че ще се намери конструктор, който да Ви проектира фундиране с ивични основи в пласт с изчислително натоварване (Ro) по-малко от 0,20 Мпа. При Вас първите два пласта просто ги отписвате, не си заслужава и да им гледате показателите - насип и почвен слой. Говорете с конструктора да Ви нахвърля мнение за следния вариант: отнемане на двата пласта, насипване и трамбоване на трошена скална маса, фундаментна плоча. Разучете разстоянията до най-близките кариери.

Без повече информация за количества, квадратури и прочие трудно може да Ви се даде съвет за избата.
+1 Не трябва да се стига до слой 4.Ако е наравно-фундаментна плоча и вана,като хидроизолацията трябва да се наблюдава зорко за качеството на изпълнение.
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за бъдещи основи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: