• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Marinchi - напреднал
Здравейте, предстои ни построяването на еднофамилна къща и сме изправени пред голямата дилема с какво покритие да реализираме скатния покрив.
Продължавам да изчитам десетки статии за керамични, биумни, бетонени, железни и други видове керемиди.
Ще помоля всички компетентни по темата да изразят мнение :)
За сега известните са че скатния покрив ще е от дървена конструкция проектиран за натоварване с керамични керемиди.
Аз клоня към битумни керемиди заради следните неща (ниска фира, по-ниска цена, по-лесно изпълнение).
Това е моето мнение получено от изчитане на статии, Ще се радвам някой, който е изпълнявал различни видове покривни кострукции да даде мнение, цени и т.н.
EDI - майстор
Керемиди ТОНДАХ препоръчвам аз.За вила бива битумни материали, ама ти си правиш къща, в която ще живееш и ти и поколенията и няма да ти се ремонтира основно след 15-20 години.
шоп - майстор
Еди, знаеш ли колко от посочените от теб керемиди оцеляха след миналогодишната жестока градушка над София?
Тондах е красива, лека и евтина керемида, но здравината и не е положително качество. Брамака е по-скъпа, по-тежка и по-здрава керемида. Битумните са леки, евтини, здрави с относително дълъг живот ( 15 год за канадските), но изключително пожароопасни.

Вкъщи имам и брамак и битумни и керамични стралджа и фабрика лъв произведени преди 40-50 год и всички имат + и-

В момента избора е труден, но лично бих заложил на металните керемиди.
Christo - специалист
Имам покрив с Брамак и с Тондах Македо. Твърдо съм за Тондаха!
Фитилчо - майстор
Аз също ще заложа на металните. Според мен освен звукапри дъжд(не съм го чувал, представям си) и изолационните им качества(в моят случай, ще са черни, но ще имам 10 см въздупна камера) , всичко друго е само в +
Цена
Лекота
Издържливост на външни фактори
Монтаж

Ако можех да си позволя, да ми сгънат метални керемиди от Медна ламарина ... ехееее :wink:
koveslav - майстор
Моят покрив е с керамични български керемиди и е на 40 години.До сега веднъж сме сменяли улуци и два пъти обшивки на комините и крайната обшивка към калкана.Чак сега може да се каже,че вече ще плануваме основна подмяна на всички керемиди и капаци.Т.е.-до сега проблемите са все в металните детайли.Ако трябва да отложа ремонта по някаква причина,пак мога да пусна майсторите пак да го претърсят и да закърпя положението за още няколко години.
В строителството баща ми и дядо ми са ме научили че истината е в местната традиция.Нещата се правят така,както местния климат го налага и са изпитани от времето-трябва да имаме стрехи на покривите,трябва да имаме стабилни мазилки,трябва покрива да е с негоримо покритие и по възможност керамичен.....
Наблюдавам ремонти на новопостроени сгради на по 5,10,15 години и все "майсторите са виновни".На мен ми се струва,че проблемите винаги са в неподходящите за нашия климат(имаме много големи температурни амплитуди) материали и нови моди в строителството.
Ако я има старата българска керемида,аз пак бих заложил на нея и със сигурност следващия ремонт щеше да е след мен.Но сега сме пред същата дилема като автора на темата,защото на пазара е само модерното,но недоказано още във времето.......
Marinchi - напреднал
Здравейте съфорумци :) Вчера се поинтересувах малко от мталните керемиди. Четяйки тук там виждам, че им дават поне двоен живот от този на битумните керемиди. Но определено са по леки дори и от битумните. Ценово попаднах на такива, които са около 10-12 лв/кв.м.
Като дриги плюсове им дават:
-лесен и бърз монтаж;
-не променящи се цветове във времето;
-гаранция против корозия 30г.
-негорими.

Ама как да се реши човек да сложи такива "керемиди" като ги има отскоро и не са се доказали във времето?!
theagent - специалист
koveslav написа:
... В строителството баща ми и дядо ми са ме научили че истината е в местната традиция.Нещата се правят така,както местния климат го налага и са изпитани от времето ...
Т.е. да строим само с камъни, кирпич, измазан с кал плет, а на покривите - тикли? :mrgreen:
Marinchi написа:
Здравейте съфорумци :) Вчера се поинтересувах малко от мталните керемиди. Четяйки тук там виждам, че им дават поне двоен живот от този на битумните керемиди. Но определено са по леки дори и от битумните. ...
При избор между битумни и метални бих гласувал за металните.

Иначе, тъй като в близко време ми предстои същия избор, късият ми списък е сведен до бетонни и метални, може би с леко предимство на металните. В крайна сметка определящо ще е като стигна до покрива коя оферта ще дойде по-изгодна.
LazarGanev - "Велик майстор"
Тая негоримост ми се струва заигравка :wink: . Някой очаква покривът му да се запали отгоре ли, да падне парче от горяща летяща чиния? Досега винаги съм смятал, че покривите се палят отдолу, откъм гредите, и в такъм случай няма никакво значение дали горят керемидите :) . Метални не съм ползвал, но с керамични (Стралджа) и бетонни (Брамак) съм имал допир и всяка година съм сменял по няколко. На новата къща от 8 години съм с битумни и не са мръднали, така че моят глас е за тях.
шоп - майстор
Никак не е за подценяване увеличеното горивно натоваване на покрива.

Удар от мълния е външен източник, умишленият палеж също.

Най-често покривната конструкция се запалва в следствие на късо съединение или от запаил се комин. Имам преки наблюдения при пожарогасене и знам, че има много спасени покриви от пожарникарите ако те са с метални керемиди или керемиди( бетон, керамика ) и почти 0% спасени покриви с битумни шиндли.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 11

Тема "Скатен покрив избор на покритие (видове керемиди)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: