Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
blagoispasov - специалист
Здравейте,
Изграждам бетонна алея от около 100 кв. метра в къщата на родителите ми, и ми предстои същинското бетониране. Алеята е дълга около 30 и широка в по-голямата си част 3 метра. Насипал съм и съм трамбовал около 15 см ситна и средна фракция филц на нужното ниво, мисля дебелината на бетона да е 10 см. Върху готовата алея ще се движат само един или два леки автомобила, но инцидентно може да се наложи да влезе и бус или малък (до 7,5 т.) камион - по-късно това лято предстои ремонт и на покрива.
Понеже проектът се реализира изцяло в духа на форума, имам няколко въпроса към опитните строители и проектанти пишещи тук:

1. Каква марка бетон да използвам - В20 или по-силен, за да не почне да се рони още първата пролет?

2. Попаднах на няколко статии (или по-скоро реклами), в които се твърди, че стоманената арматура може да бъде успешно заменена от полимерни фибри, когато става върос за отливане на алеи. Така ли е?

3. Ако все пак полагането на метална арматура (макар и финансово неприятно) е задължително , достатъчно ли е полагането примерно на 6 мм. армировъчна мрежа?

4. Има ли смисъл да наемам вибромастар за отливането или не?

Ще съм благодарен и за всякакви предложения и съвети и извън посочените въпроси.
egomen66 - майстор
Правено преди 2 дена. Мрежа ф 6 20-20. Бетон - В 20 . Дебелина 10 см. И това за пътека... Ще има ли финишно покритие? :partyman: Цитат на автора на темата - ( Понеже проектът се реализира изцяло в духа на форума, имам няколко въпроса към опитните строители и проектанти пишещи тук: ) АЗ НЕ СЪМ ОТ ТЯХ. :-D

Прикачен файл

20150702_095613.jpg
blagoispasov - специалист
Финишно покритие засега не се предвижда, гол бетон ще е, евентуално оцветен. По алеята ще се минава 2 - 3 пъти в седмицата с кола и ще се паркира за по няколко часа, т.е. няма да има има интензивно натоварване, затова ми се ще да скатая едни 800 лв от арматура.
egomen66 - майстор
За тази 100 кв. , арматурна мрежа Ф 6 , е около 400 лв. #-o
bulhomes2 - майстор
В понеделник си лях към 80 квадрата. С мрежа и пластмасови фибри. И бетон Б25. Но съм записал 130 лв за арматурата :? Мисля, че беше ф5. Ти от ф6 искаш директно да избягаш. Сложи по-тънка и ще имаш компромисния вариант!
PLD - помощник
В20 е добре. Нагоре не бих казал, че си заслужава. Но пък и разликата с В25 е 3-4 лв. По-важните елементи са следните:
1. подготовка на земната основа. Включва щателна инспекция, най-вече за оттичането на водите и не само през летните месеци, и след това грижливо трамбоване, евентуално дренаж.
2. Заварена мрежа 4 или 5 мм не е толкова финансово болезнена, колкото неприятното чувство в гърлото при вида на разширяващи се пукнатини следващата пролет.
3. Вибромастара прави полагането/издърпването (малко) по-лесно. В общи линии зависи от майсторите. (Вместо него) бих препоръчал: Наеми/намери оптичен нивелир и забий шишове от арматурно желязо, примерно N10 през 2-3 метра така че горния им край да е на ниво. Същото важи и за кофража отстрани.
4. В това горещо време бетона със забавител, иначе ще се скапете от умора а и от нерви.
5. от долу полиетиленово фолио - найлон
6. Ако искаш да си перфектен: наеми и вибратор /не е толкоз скъп/ и пердашка, т.нар. хеликоптер, това последното само ако има човек, който е работил с този инструмент. Бетона да е по-гъст, което прави полагането в тия горещини почти невъзможно. Аз бих започнал към 8 вечерта и на лампи.
Ако терена е с наклон нещата се усложняват допълнително.
След полагането/на другия ден - постоянно пръскане с вода, завиване с найлон или каквото се сетиш. Пердашката и грижите след бетонирането са най-вече да се избегнат пукнатините от съсъхване, щото иначе тая алея след първата по-сериозна зима няма да ти се гледа. А да, много важно, след 2-3 дни режеш бетона през 3 метра и фугата пълниш с разтопен битум.

Във форума има няколко доста информативни теми точно за бетонови алеи и прочие.
ivanovbg - майстор
След като ще го реже, какво пречи да го отлива на 3 метрови части, а не наведнъж?
PLD - помощник
Ами приемам, че това количество бетон - по сметки 10 кубика, реално ще излезат 12-13 кубика, ще го поръчва от бетонов възел. Транспортните разходи ако го достави с два курса по 6 кубика са едни, и доста различни, ако го достави на 12 курса по един кубик.

Отделно от тези сметки е и доста по-технологично, в смисъл ефтино, да се съберат няколко другари и да го отлеят за един ден /една вечер, както предложих/. Не само поради подлежащото на изпиване количество бира. Споменах горе и за машинки и инструменти, които може да се наемат. Не е без значение, дали за един ден или за няколко. И съвсем накрая, машинката, която реже фугите също се наема и работи доста бързо. В другия случай трябва да се прави ограничение - кофраж през 3 метра, който пък после да мислиш как да измъкнеш преди да стегне бетона без да го разкъртиш, щото като стегне е много трудно/невъзможно.

Но да, ако на човек му се занимава сам, може и така - да си поръчва бетон по 1 кубик, земновлажен или даже само смес. По-евтино категорично няма да излезе.
шоп - майстор
PLD, +1
много точно написано!!! Който е правил такива бетонни работи разбира за какво иде реч.

Към автора на темата, ако ще влизат камиони по 7.5 тона, подготви МНОГО добре основата. Намкри я хубаво и я остави да сляга 10 ина дни и пак трамбовка. Бетон Б20 или Б 25 с армираша мрежа 6-8мм. За фугите вече е написано :)
ivanovbg - майстор
Май не ме разбрахте. Не да не го излива наведнъж, а просто през 3 метра да слага по една дъска примерно. Би си спестил доста рязане, а не се реже лесно 10см бетон с арматура. Или нещо друго се има в предвид с цялостното отливане? :?

Тема "Бетон - стоманена армировка или фибри?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: