• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
prascho - майстор
здравейте,

Коминът изграден на таванския етаж е от тухли единички, но за жалост при изграждането му е ползван кюнец с отвор ф110. Тъй като имаме проблеми с тягата искам да разваля комина и да го изградя наново с по-голям отвор. Между етажите сме ползвали коминни тела с товор 20х25. Височина на комина е около 4 м.

Отново да използвам тухли единички или има на пазара подходящи коминни тела? Притеснявам се от липса на достатъчна стабилност при коминните тела. Тухлите също така е хубаво да бъдат с по-добри огнеупорни показатели и да предпазват от запалване. Варов разтвор или нещо по специално?

Благодаря.
EDI - майстор
Аз да ти кажа, бих си го изкарал с тухли единички, лепени с хоросан и цимент и вътре шпакловани с флексово лепило за плочки.Поне аз така виждам нещата.Има и циментови разтвори за зидане с тухли, ама не съм работил с тях и нямам представа как се държат.
prascho - майстор
От бяната и тоалетната на тавана ми остана 1 торба флекс на Баумит, но как ги виждаш нещата с измазването отвътре? При положение, че отворът е 20/20 или 20/25 ще трябва да мажа на части изграждайки по няколко реда :).
LazarGanev - "Велик майстор"
Най-добрия вариант е да вградиш неръждаем кюнец ф200 :)
PCL82 - майстор
За обикновенните коминни тела знам, че не са подходящи за самостоятелно изграждане на комини в подпокривната и надпокривна част. Първо поради стабилност и второ поради противопожарни изисквания. Щом долу е с коминни тела караш с такива и нагоре до върха на комина, но от таванската плоча нагоре обзиждаш телата с тухли единички. Важно е да имаш еднакво сечение навсякъде, без бмстаци, чупки и много грапавини. Разтворът, който излиза от фугите отвътре трябва да се оформя, а на да се оставя да стърчи.
ArturDent - Почти Безобиден
prascho написа:
От бяната и тоалетната на тавана ми остана 1 торба флекс на Баумит, но как ги виждаш нещата с измазването отвътре? При положение, че отворът е 20/20 или 20/25 ще трябва да мажа на части изграждайки по няколко реда :).
Така или иначе ще трябва да го изграждаш по няколко реда. В зависимост от височината може да отиде и седмица. :shock:
Слагаш няколко реда, мажеш отвътре и като стегне добре хоросана, продължаваш нагоре.
Ако се напънеш да стане бързо, ще го правиш два пъти. Просто ще се килне на една страна. Кулата в Пиза ще ти изглежда като абсолютно вертикална.
prascho - майстор
привет,

За един ден няма как да изградя 4м комин. Най-вероятно ще работя от порядъка на 3 дни. Допълнително до ската, коминът се явява в ъгъла между две стени. Искам вместо мазилка да залепя каменна вата /2-3 см/ и да шпакловам отгоре. По този начин ще се загрява по-бързо и ще намаля евентуален конденз. Въпроса е как да захвана каменната вата? Трябва дюбелите да са къси и метални. Задължително ще взема лепилото на Баумит за топлоизолация с каменна вата. Ще трябва да се взима отпуска. Развалянето на комина също не е лека задача, която ще коства време.

П.С Имаме тухли единички от старата къща. Има ли на пазара тухли предназначени специално за комини с по-добри пожароустойчиви качества или стандартните единички ще свършат работа?

Поздрави.
шоп - майстор
Всички видове единични тухли ще ти свършат работа. Плътни, решетъчни за фугирана зидария, обикновенни всичко е подходящо.

Преди години съм облицовал комин с каменна вата, метална мрежа рабица и тел. Отгоре мазилка и за 15 ина години не е избило нито ръжда, нито конденз нито има паднала мазилка.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "подмяна на комин - технология и материали?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: