Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
междин - напреднал
Здравейте колеги,

Скоро смятам да заменя старите поцинковани улуци в къщата с нови, понеже са корозирали на определени места и капят. Мислих да ги заменя с ПВЦ, но аз съм малко консервативен и пак ще ги заменя с поцинковани.Мога ли да ползвам силикон за "запояване" на снадките или трябва да ползвам услугите на специалист "РОМ" да ги калайдиса? Има ли някаква тънкост при монтажа им? Как се следи за наклона?Каква трябва да бъде дебелината на ламарината? Във връзка с това искам да монтирам и подпрозоречен перваз от поцинкована ламирина. Каква е технологията? Мерси за отговорите.
genkogenev - специалист
Относно захващането на улуците един към друг - направи го със силикон и един попнит в горната част / малко под фулца . Вече се продават улуци с дължина до 6 метра . Сглобяват се на земята или на скелето .При калайдисването се получава един проблем - кисилината с която се обработва "събаря" цинка от ламарината и корозията е на лице. Забележи , че всички стари улуци са пробити малко след или преди снадката . Наклона се дава със скобите/ канап и нивелир/ и после се донаглася .Обикновено трябва да ги правят от 0,63 мм но съм виждал и по-тънки . Има и такива от поцинкована ламарина с ПВЦ покритие.
crez - майстор
Аз го правя така: изрязвам от стара вътрешна автогума ивици 2-3см., залепвам ги с гумено лепило за ламарината. Препокривам с другия, по посока движението на водата, дупча и праскам 4 поп нита. 10 години стари олуци така ремонтирани не са мръднали.
kuuuuuul - майстор
Улуците се закопчават един за друг и няма нужда от запояване,един път като го видиш после е лесно,при ъглите е по трудно но тях /ако имаш такива/ можеш да си ги поръчаш готови.
tetomaster - специалист
genkogenev написа:
Относно захващането на улуците един към друг - направи го със силикон и един попнит в горната част / малко под фулца . Вече се продават улуци с дължина до 6 метра . Сглобяват се на земята или на скелето .При калайдисването се получава един проблем - кисилината с която се обработва "събаря" цинка от ламарината и корозията е на лице. Забележи , че всички стари улуци са пробити малко след или преди снадката . Наклона се дава със скобите/ канап и нивелир/ и после се донаглася .Обикновено трябва да ги правят от 0,63 мм но съм виждал и по-тънки . Има и такива от поцинкована ламарина с ПВЦ покритие.
Улука може и да е 20м стига да има начин да се качи на покрива. При тези улуци наклона може да е минимален.Дебелината на ламарината е 0,5мм.
междин - напреднал
Mерси за съветите. Днес видях 3 метрови улуци на много прилична цена ( 9,80 лева) с дебелина 0,5 мм в един хипермаркет във Варна ( Алати ) . Мисля да ги ползвам,където е възможно. Мерси още веднъж на всички.
genkogenev - специалист
tetomaster написа:
genkogenev написа:
Улука може и да е 20м стига да има начин да се качи на покрива. При тези улуци наклона може да е минимален.Дебелината на ламарината е 0,5мм.
И какво повече от това, което съм написал каза ?
PCL82 - майстор
Сегашните улуци масово са от о,5мм ламарина. Ако е поцинкована и влезнат семенца и листа в улука се задържа влага и улуците се пробиват за 5 години!. Ако са с ПВЦ покритие ще изкарат повече. Има силокон специално за метали и външни условия-ползвал съм на церезит около 9,50лева е флакона. После по един нит от всяка страна, горе под ръба.

Старите улуци от соц. време бяха от 0,7мм и можеше да са още на покрива ако не се бяха пробили заради грешни наклони и некадърен монтаж.
toniikoko - напреднал
Здравейте на всички.Първо няма такъв стандарт на поцинкована ламарина 0.63 .вервайте ми. Второ , поцинкованата ламарина се измерва и по клас на покритие тоест грам на гвадратен метър. И трето пвц покритието е само някакви микрони и при най малкото надраскване заминава.Поздрави.
Panzer - специалист
toniikoko написа:
Здравейте на всички.Първо няма такъв стандарт на поцинкована ламарина 0.63 .вервайте ми. Второ , поцинкованата ламарина се измерва и по клас на покритие тоест грам на гвадратен метър. И трето пвц покритието е само някакви микрони и при най малкото надраскване заминава.Поздрави.
За стандарт поцинкована ламарина 0.63 не ти вервам.... има и такава. Като надраскаш пвц покритието отдолу освен грунд има и цинково покритие. Поздрави и на тебе :)

Тема "Подмяна на улуци" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: