Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
reevil - специалист
С какъв материал е по-добре да се направи нов покрив с керемиди, 4-ри скатен.
Масово сега се строи с мокра дървесина, но освен че складовете нямат време и възможност за сушене, срещам и мнения, че така не се измята материала и ставал по-лесно и по-изпънат покрива, после си изсъхват гредите на място. Това изключва и обработката на дървото преди да се накове, а след това е почти невъзможно.
Да кажем че имам възможност да взема чамов материал за покрив да изсъхне 6-7месеца под навесче. След това да си го импрегнирам.
Единствено неприятно нещо ми се струва евентуално измятане докато съхнат ребрата и гредите.
Дайте съвет как е по-удачно и съвети за правилно нареждане на материала-затискане, стягане за да не се измята.
10х
ralev - специалист
Винаги сухия материал е за предпочитане!
schuldiner - майстор
Бе аз съм за мокрия, ама и то с мярка, щото една 4-метрова десет на десет може и сто кила да тежи и върви го премятай това по покривите... Пък обработката... май само шлайфането е по-лесно при сухия - доста по-малко се хаби ножа и подскача по чеповете като е мокро дървото. Самото импрегниране в стил "направи сам" си е загуба на време и пари, така че и там не виждам предимство за сухия.
Напоследък толкова е ниско качеството на чама, че въобще няма смисъл да се говори за правилно-неправилно. Сефте ми се случи това лято сух калиброван материал да ми се изметне за трите часа между доставката и монтажа. Ама кво да избирам- от 5-6 кубика пачка да е имало десетина бройки без сърцевина. Набичили някакави нещастни борчета, пък ний сетне да им баем да не се изметнат...
igt - специалист
Ако ти трябват 10х10 вземаш с два-три сантметра по-дебели. Между материали се слагат тънки летвички - до 1 см., майката му е често обръщане на гредите, поливане с вода, след което, преди да ги ползваш ги правиш горната велечине. Гаранция някое от тях ще се е усукало, съобразено с допълнителното бичене, по-високата цена и пр. ти сам си направи сметката. Друг е въпроса за 6-7 месеца колко ще изсъхнат.
Успех в решаването на дилемата и с покрива.
Tsilkov - майстор
schuldiner написа:
Бе аз съм за мокрия
Аз не съм много вещ в темата ,ама нали дървесината като изсъхва до "въздушно суха" се деформира :? .Предполагам разчитате на това ,че материала като е в конструкция ще се деформира по-малко защото е укрепен ,но тогава се получава "вътрешно напрежение" в сглобките и материала.Вярно е ,че напрегнатите конструкции понякога са по здрави,ама при такава сложност като покрива не се знае "от де ще избие" ,а и напрегнатостта е до време. На мен ми звучи като "хазарт с покриви".Може и да съм в дълбока заблуда - надявам се някой да обясни :?
torbalan - Дървен философ
Масово ги коват преди да са изсъхнали...

До сега не съм чул някъде да е избило или посукало :)
Tsilkov - майстор
Няма как да се посучат (или поне очевадно) защото останалата конструкция ги държи на място.Проблемът е ,че дървото реално си съхне и тези деформации се превръщат във "вътрешни напрежения" и те избиват след време (5-10 години) в умора и напукване на самия материал,разместване на сглобките на отделните елементи и натоварване върху пироните и скобите които се ползват.Предполагам ,че ако само ребрата са така няма какво толкова да им се случи а и са хванати здраво от обшивката/покривните летви ,но ако се ползва мокър материал за основната носеща конструкция долу (примерно ферми,подпори....) [-X
VLADO66 - майстор
Челните дъски задължително сухи,за да не измятат впоследствие и да се импрегнират по-качествено,несухата ламперия може да се накове на ребрата с такива пирони http://markita.net/pironi-viti-28-h-50.html Ако се ползва мокър материал за ребра и столици има възможност за огъване на конструкцията.
svetoslavoff - специалист
А с Бохемит може ли да се маже влажна дървесина? Нали уж не запечатва. Хем да съхне, хем да не го яде дребния добитък.
Или греша?
VLADO66 - майстор
svetoslavoff написа:
А с Бохемит може ли да се маже влажна дървесина? Нали уж не запечатва. Хем да съхне, хем да не го яде дребния добитък.
Или греша?
Не пише http://www.impregnirane.com/kak-da-nadh ... reditelite

Тема "Сух или мокър чам за покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: