Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nobreak - специалист
Здравейте. Предстои ми ремонт на покрива на вилата и реших да го заменя с метални керемиди. Майстори няма да викам от икономически съображения...Не искам да обидя никой занаятчия от форума, но не може да вземеш 2000 лв труд за 3 дена и нито документ, нито гаранция. Уважавам труда на всеки, но в България не е съобразен с доходите. Както и да е....Реших сам да си правя покрива, като имам да сменя 11 греди и 43 м2 керемиди на двускатен покрив. Доста изчетох, но имам и няколко въпроса. Може ли да ми кажете колко трябва да са скатовете по дължина и по ширина? При мен в момента са 50 см по дължина и 40 см по дължина. Мисля да не полагам обшивка, мембрана директно върху гредите, скара и керемидите. Покрива не е обитаем за момента и няма да има топлоизолация.
gnt69 - майстор
пон фев 08, 2021 7:59 pmnobreak написа:
Здравейте. Предстои ми ремонт на покрива на вилата и реших да го заменя с метални керемиди. Майстори няма да викам от икономически съображения...Не искам да обидя никой занаятчия от форума, но не може да вземеш 2000 лв труд за 3 дена и нито документ, нито гаранция. Уважавам труда на всеки, но в България не е съобразен с доходите. Както и да е....Реших сам да си правя покрива, като имам да сменя 11 греди и 43 м2 керемиди на двускатен покрив. Доста изчетох, но имам и няколко въпроса. Може ли да ми кажете колко трябва да са скатовете по дължина и по ширина? При мен в момента са 50 см по дължина и 40 см по дължина. Мисля да не полагам обшивка, мембрана директно върху гредите, скара и керемидите. Покрива не е обитаем за момента и няма да има топлоизолация.
Не разбрах въпроса ама скатовете колкото са сега пак по толкова ги направи.
preslav - майстор
И аз не разбрах въпроса за скатовете, но ще допуснеш поне 2 грешки ако си правиш покрива сам. Първо ще накъсаш мембраната поради липса на обшивка и второ ще загубиш адски много време.
schuldiner - майстор
Скатове = стрехи, 40-50 см са добре. Няма обшивка, ама скарата е през 30-35 см и е добре да е повече от дебелината на обикновена дъска 2,5 см.
Напомням, че ламарината не се реже с шлайф. С ножица се иска голям ентусиазъм, аз не бих се захванал. Правилният инструмент е нагер, примерно такъв https://www.onlinemashini.bg/nager-maki ... -550w-/671
preslav - майстор
вт фев 09, 2021 8:01 amschuldiner написа:
Скатове = стрехи, 40-50 см са добре. Няма обшивка, ама скарата е през 30-35 см и е добре да е повече от дебелината на обикновена дъска 2,5 см.
Напомням, че ламарината не се реже с шлайф. С ножица се иска голям ентусиазъм, аз не бих се захванал. Правилният инструмент е нагер, примерно такъв https://www.onlinemashini.bg/nager-maki ... -550w-/671
Просто не исках да плаша човека с цените на специализираните инструменти, които ще му потрябват. Никъде не се споменава дали ще му дойдат готови под и надулучни поли, фронтони, билни капаци, вентилационни решетки, снегозадържащи елементи и т.н. Специално за мен, дъсчената обшивка не е най-скъпият елемент от една конструкция, може и да не е задължителна, но е силно прпоръчителна - придава допълнителна здравина на конструкцията, създава удобство за работа, в някаква степен удължава живота на мембраната и т.н.
nelina_london - специалист
Има БГ фирми ,при които може да се поръча всичко с готовият размер и да няма никакво рязане.Ние ползвахме Линдаб и пак ни ги сметнаха точно ,без никакъв остатък и рязане.
За да се справите без плътна дъсчена обшивка ,трябва да сте 50 килограмов акробат.
Двойната ни скара е от летви 3×5 и 5×5 .
preslav - майстор
вт фев 09, 2021 1:18 pmnelina_london написа:
Има БГ фирми ,при които може да се поръча всичко с готовият размер и да няма никакво рязане.Ние ползвахме Линдаб и пак ни ги сметнаха точно ,без никакъв остатък и рязане.
За да се справите без плътна дъсчена обшивка ,трябва да сте 50 килограмов акробат.
Двойната ни скара е от летви 3×5 и 5×5 .
Пропуснах да кажа в предишния си пост, че и нашите летви са 3Х5 см. Керемидите също са на Линдаб, но рязане пак се наложи защото стрехата при билото е около 1 м. а при улуците е към 40-50 см. т.е. скатовете не са правоъгълни, а трапецовидни. На всичкото отгоре държахме да запазим комина, а около него е "врътня", която не е за всеки, освен това искахме и самият комин да е облечен, което пък си иска абкант и т.н. Не си мисля, че 2000 лв. е голяма цена за човек, който си знае работата - то на пръв поглед и един зъб се вади за 2-3 мин. а цената на изваждането му е над 60 лв. - някой сам да си вади зъби???
vladtod - специалист
Да попитам само с нагер ли трябва да се режат керемидите или може и с това
https://tashev-galving.com/product/064- ... -mm-gsc-2
valentino_g - специалист
нед фев 14, 2021 9:59 amvladtod написа:
Да попитам само с нагер ли трябва да се режат керемидите или може и с това
https://tashev-galving.com/product/064- ... -mm-gsc-2
Да,това е правилно да използваш.Диск за метал(ламарина)за циркуляр също е възможно.
Без ножици за ламарина няма как да минеш.Има прави,леви и десни.Поне една трябва да имаш.
vladtod - специалист
Покрива е двускатен 24м 3х3 ,предполагам ако се поръча точно няма да има много рязане.

Тема "Въпрос за метален покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: