• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 21
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
radius - майстор
Здравейте,
Имам някои чуденки относно дограмите на къщата. Целя максимално добра топлоизолация ( разбира се в определен бюджет). След четене, а и от лични впечатления се чудя за следното:
1. Профил на коя фирма да избера, , цвета ще е тъмен дъб, стъклопакета ще е троен :
1.1. Рехау ( профил Евро 86, за Генео не смея заради липсата на усилващи профили, а и цената ще ме уплаши). В Евро 70 не знам дали се събира троен стъклопакет. Фаворит ми е Рехау заради добро съотношение цена-качество ( според мен).
1.2. Трокал – ценово май е аналогичен на Рехау, като качество май има доволни и недоволни
1.3. Саламандър – това май би трябвало да е най-хубавото, но и най-скъпо ще дойде.
Обкова ще е Мако, Рото или Сигения

2. След избора на профил, трябва да намеря и фирма , извършваща качествен монтаж в района на Варна. Не знам за около 40 кв.м. дали няма да се навие и чуждоградска фирма. Получих препоръки за монтаж на Рехау от фирма Ситикомфорт Варна http://www.citycomfort.bg/ . За Саламандър от Иванекс http://www.ivanex.eu/bg/galeri.html . За Трокал не знам.

3. Стъклопакет – както писах ще е троен (3 по 4мм) , може би с аргон. Обща дебелина не е измислена, но може би ще бъде определена в зависимост от профила. Имам няколко неясноти:
3.1. Не се набляга никъде, но какво е значението на производителя на стъклото, за качествата му. Особено за К и 4 сезона? То и избор май няма, защото всяка фирма си монтира някакво стъкло, без да може да се избира произхода му.

3.2. Много се чудя за вида стъклопакет, особено за южните прозорци. Прикачил съм картинка, за да се види как къщата е леко завъртяна и посоките не са чисто юг, например, а лек югозапад и т.н.
Да поясня, под стъклло 4 сезона (4С), разбирам високоенергийно стъкло, което задържа топлината вътре, но и не дава на слънчевата топлина да топли стаята. Ако гоня печалби зимата, би трябвало да сложа и на юг К стъкло, за да може ниското слънце да ми топли. Лятото ( че дори и в момента) почти не влиза слънце в стаята, защото слънцето се движи високо. Отделно и като се сложи външната изолация, не виждам дори смисъл от някакви сенници. Обаче да не се спари ситуацията с това К стъкло от юг. Доколкото разбирам и 4С задържа топлината, та не знам какъв е правилния избор. Тук е момента да попитам какъв е смисъла от стъклопакет 4С+Б+К, защото го предлагат, а аз не разбирам какви предимства има.
3.2.1. Северни прозорци – слагам Б+Б+К
3.2.2. Източни ( лек югоизток) – Б+Б+К или Б+Б+4С ?
3.2.3. Южни - Б+Б+К, 4С+Б+К или Б+Б+4С ?
3.2.4. Запад – тук лятото много ще напича следобед и ще трябва да е Б+Б+4С или 4С+Б+К
Не искам стопсол и др. тип огледални или затъмняващи стъкла. Чудя се ако в една стая (дневната) има например Б+Б+4С и 4С+Б+К дали си личи много разликата в цвета и светлопропускливостта.

Мерси за вниманието( и търпението #-o ), всякакви съвети за полезни.

Прикачен файл

situacia.JPG
situacia.JPG (48.17 KиБ) Видяна 12941 пъти
5kof - специалист
В София на два пъти ползвах услугите на една варненска фирма. Профил Саламандър, двоен стъклопакет. Ако ми е сега ще сложа троен, защото живеем на оживен булевард. К стъкло. Доволен съм, добра изработка, добър монтаж. Голям ефект. Не пиша името на фирмата, за да не излезе, че е реклама.
radius - майстор
При положение , че питам за препоръки, не знам какво значи реклама, предполагам не ти плащат от фирмата, така че може да кажеш. Даже не искам и да е на лично, защото утре някой друг ще попита.
5kof - специалист
МИГ Билдинг е фирмата. Дограмата ми я правиха във Варна, тук беше монтажа. Поне до лятото на 2010 профилът беше Саламандер. Виждал съм и сертификат. А не Сюлеймандер.
Tsilkov - майстор
radius написа:
за Генео не смея заради липсата на усилващи профили, а и цената ще ме уплаши
Цената е аналогична точно щото няма усилващ профил и операциите по сглобяването са по-малко - това е причината и поради която никоя фирма за монтаж няма да ти препоръча тоя профил :lol: .На мен са ми правили оферти за троен стъклопакет+генео цената идваше на малко над 200 лева квадратния метър.Безпрофилните обаче си има риск защото са нови и фирмите за монтаж не са слагали такива ,а не е ясно дали ще спазят инструкциите на производителя.
Какъвто и профил да сложиш ако отваряемите части не са добре премислени и монтажа е некадърен нито на цена нито на издръжливост ще ти е ОК.Моя съвет е да слагаш по-уедрени прозорци с минимални отваряеми части.Лошото е ,че на вторият етаж няма как да ги миеш отвън и повечкото отваряемост е неизбежна.Също така за проветряване си слагаи отделни части на хоризонтална ос - проветряването на вертикална ос(стандартен прозорец) освен че е неудобно рано ,или късно води до провисване.
radius написа:
3.1. Не се набляга никъде, но какво е значението на производителя на стъклото, за качествата му.
Стъклото си е стъкло.От значение е кой ти рпави самия стъклопакет ,какви дистанционери ползва и как ти слага аргона и дали наистина зима К-стъкло.
radius написа:
Прикачил съм картинка, за да се види как къщата е леко завъртяна и посоките не са чисто юг, например, а лек югозапад и т.н.
Жив юг е тва - тия 5 градуса нямат значение - ако искаш мога да ти пусна слънчева диаграма да видиш как върви слънцето.
radius написа:
Ако гоня печалби зимата, би трябвало да сложа и на юг К стъкло, за да може ниското слънце да ми топли. Лятото ( че дори и в момента) почти не влиза слънце в стаята, защото слънцето се движи високо. Отделно и като се сложи външната изолация, не виждам дори смисъл от някакви сенници.
От южни сенници винаги има смисъл (особенно пък на добре изолирано жилище) защото става сауна.Това не е проблем - една асма никога не е излишна :cool:

P.S.За големите прозорци е добре да помислиш за вградени външни щори.Обкова задължително да е противовзломен защото хваща на три места и дограмата не провисва за разлика от обикновенния.
radius - майстор
5kof мерси за фирмата.
Tsilkov , точно твое мнение съм чел за Генео, че не било на космическа цена, но като сложим това, че е ново и непроверено , както и рисковете по монтажа, май да не се оглеждам за такова. Втория етаж не е проблем за миене със съответния удължител, но така или иначе там нямам неотваряеми прозорци. За хоризонтални оси не съм мислил, не ми се иска като погледна прозореца и да виждам само профили и делители. По принцип ме дразни , че голяма част от отвора е запълнена от профили и делители, затова се питам триосно отваряне не е ли вариант за проветрение? Т.е. без да има чисто хоризонтални оси.
Това дали наистина слагат специално стъкло разбрах , че е проблем, но да се надяваме метода със запалката, мултимера да покажат истината.
Завъртането на къщата е около 15 градуса.
За сенниците съм озадачен, тъй като и сега не влиза слънце, но както казваш една асма може да помага. ВГрадени външни щори ми звучат много затъмняващо и оскъпяващо :lol: .
Това за противовзломния обков е ценен съвет, не знаех, че помага и срещу провисване.
П.С. Не разбрах какви стъкла да слагам на различните посоки или отговора не е еднозначен.
VLADO66 - майстор
Скоро четох една брошурка за неметални дистанционери за стъклопакети.Като разпитваш питай и за тях или ако някой има впечатления за това чудо да сподели.
Tsilkov - майстор
radius написа:
Втория етаж не е проблем за миене със съответния удължител
Тва е само на теория.Направи един полеви експеримент като накараш женати да измие такъв джам с удължител и и кажи ,че праиш такава къща - ако не се разведе с теб начи има нещо нередно :lol:
radius написа:
По принцип ме дразни , че голяма част от отвора е запълнена от профили и делители, затова се питам триосно отваряне не е ли вариант за проветрение? Т.е. без да има чисто хоризонтални оси.
Триосно също става - въпросът е да не проветряваш на смата вертикална ос.За членението не схванах - ако пуснеш чертеж на самите фасади с прозорците ще стане по ясно.
radius написа:
Завъртането на къщата е около 15 градуса.
Пак не е голямо.
radius написа:
ВГрадени външни щори ми звучат много затъмняващо и оскъпяващо :lol: .
Като са вдигнати не са затъмняващи.Цената на хубавите ролетни е висока ,но те затова се слагат само на големите рпозорци.Много са полезни за големите южни прозорци защото лятото при нужда ги псукаш да не прегрява ,а зимата пазят от студът през ноща.
stefandar - помощник
Стъклопакет с 2 стъкла е по-добра топлоизолация от пакет с 3 стъкла при една и съща дебелина, та ако не гониш шумоизолация не ти е нужен значително по-скъп и по-тежък стъклопакет. Защо е по добра топлоизолация пише в учебника за 7-8ми клас по физика и няма да го коментирам.
Tsilkov - майстор
stefandar написа:
Защо е по добра топлоизолация пише в учебника за 7-8ми клас по физика и няма да го коментирам.
Защо няма да го коментираш.Аз явно съм отсъствал точно този час - обясно по подробно.Все пак всички физически показатели сочат точно обратното.

Ето една приемрна извадка на видовете стъкла:
Изображение

Обикновенно троиния стъклопакет сваля от 1,6-1,7 на 0,7-1,0 W/m2K (в тази извадка е от 1,4 на 1)
Ако приемем ,че троиния стъклопакет сваля 0,5 W/m2K то за София би трябвало да се спести - 0,5*24*2900 = 34,8 Kw годишно за всеки квадратен метър стъкло.Освен спестяването имаш по-добър комфорт и повече шумоизолация.За теглото слагаш подходящ обков ,или в краен случей правиш отваряемите с обикновен стъклопакет - както обаче вече писах дограмата може да ти провисне от 100 други неща за съжаление :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 21

Тема "Избор на дограма, монтажник и още нещо" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: