• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ivouz - специалист
Здравейте, на всички от форума.
От скоро попаднах тук ,и съм прочел почти една трета но продължавам с голям интерес да следя някои от темите.
Няколко думи за себе си:Вадя си хляба с рисуване на картини главно морски пейзажи и възрожденска архитектура която се превърна в моя страст.Обходил съм почти цяла България да
снимам старите къщи и последствие да ги превръщам в картини.Преди две години ми хрумна идеята че и аз мога да си построя сам подобна реплика на стара българска къща.Понеже не мога да отделя средства за нова реших да купя стара и евтина в някое красиво село из Добруджа. Работих и работя на принципа "направи си сам" съботите и неделите.
Въпросите са ми :
1.Каква тротоарна настилка би вървяла на такава къща?
2.Ако направя ограда с три реда бет.блокчета измазана и боядисана в бяло с дървени тараби ще се върже ли с останалото според вас?
3.Какви шапки да измисля на комините?
4.Някаква идея за парапети?
Ето и няколко снимки:(при интерес ще пусна още)

Прикачен файл

167.jpg Есен

Прикачен файл

142.jpg Началото на лятото

Прикачен файл

115.jpg Тази година зимата

Прикачен файл

93.jpg По нататък

Прикачен файл

72.jpg В началото
8180 - майстор
ivouz написа:
... и възрожденска архитектура която се превърна в моя страст.Обходил съм почти цяла България да снимам старите къщи и последствие да ги превръщам в картини.
Добре дошъл!
Съжалявам, че веднга ще започна с критика, но въпросите ти са по-скоро естетически, а би трябвало да си разгледаш сам снимките.
Имам чувството, че си започнал добре "репликата", но после нещо е попречило да продължиш подобаващо.
ЧУПЯТ МИ ОЧИТЕ червените. Сори, ама ти питаш в тази насока.
Мога и да се поясня, но би могъл сам да го видиш в снимките и картините си и да потърсиш начин да "маскираш" съвременните виждания и функционалности. Мое мнение.
Прикачен файл:
Graphic1.jpg
Има няколко теми във Форума!
Изображение

Успех!
Последна промяна от 8180 на съб яну 10, 2015 1:41 pm, променено общо 1 път.
ivouz - специалист
Благодаря за мнението и компетентните критики.Да, посочените неща не са пристойни за 100 годишни къщи, и някои от тях дразнят и самия мен но ,ще се опитам да ги оправя.
Още една снимка:

Прикачен файл

S5300850.jpg
8180 - майстор
Позволих си да допълня предишното си мнение - вярвам полезно.
Погледни, моля. Меракът ти ми импонира.
Последна промяна от 8180 на съб яну 10, 2015 1:46 pm, променено общо 1 път.
ivouz - специалист
Разбира се работата продължава, това не е края но сега там -16 градуса ,като се стопли първо ще махна сат. чиния
ivouz - специалист
Прикачен файл:
005050385.jpg
005050385.jpg (48.4 KиБ) Видяна 5916 пъти
Повечето неща ги имах готови като дограми , стари керемиди ,тухли.
А парапета исках да изглежда така:
8180 - майстор
Показаната къща на Колегата Аргонафт е по-друга. Не им разбирам много, но в средния Балкан съм гледал такива с чардаци. Предполагам се каниш да сложиш някакъв "парапет" над бялото там. Не го прави, според мен.
(П.П. Изпреварил си ме със снимката - не е лошо и пак да кажа - не ги разбирам стиловете, по усет пиша. То и при Аргонафта го има)
Поне визуално вдигни/спусни (върху бялото) нещо подходящо дървено.
Пещта (барбекюто) маскирай подходящо - не е на место. Стените или поне ъглите, както и долната колона декорирай също с дърво - то е било конструктивният елемент навремето.
Хубаво е че стената до оградата е станала вече бяла - едно време са ги варосвали или нещо на база глина (+слама, лайна) по-жълтеникаво/бежево.
Въпросният Колега Аргонафт (архитект от Бургаско) май не се мярка тук, но ако си мераклия имам някъде координатите му, ако още е в БГ.

Ясно е, че си ограничен от старата къща и вероятно бюджет - живот и здраве ще коментираме другите неща.

- за комина разгледай снимките си. Този на Аргонафта май е в др. стил регион. По Балкана често са плоча (тикла май) отгоре.
- оградата, ако има средства както е при портичката най-добре. Има едни кухи пенобетонни блокчета - май са най-бюджетни. Дървените тараби не съм ги виждал никъде. За шапка потърси "турски керемиди" втора ръка.
- за плочника, на първо време реши конструктивните неща - дренаж, водоотвеждане (гледам нямаш олуци) и така е било навремето. Крайното покритие - според възможностите, пък и най-не се вижда/възприема. Иначе е бил с плочи от местна порода или калдаръм. :partyman:

П.П. http://www.ka6tata.com/search?search=%D ... B0&where=1
ivouz - специалист
Повечето неща бяха опити и после останаха така.Това бялото на парапета е ютонг лесно ще го разкарам и ще си направя дър.парапет. Долната колона беше замислена дървена но набързо я сложихме понеже се уплаших да не натежи дървената конструкция отгоре.
Улуци няма да има първо заради бюджета,второ не ми харесват предпочитам да сменям челните дъски често.
Стената около портата е каменна и не смятам да я правя в някакъв цвят,въпроса ми беше за продължението след ореха.
пътеките сега са бетон ,какво отгоре че да не вдига много нивото?
А колегата ти Аргонафт , Стефан2000 и др.са хората които ме подтикнаха да се захвана с това начинание.
Що се касае до стила на къщата (страшно съм ограничен от старата постройка)мисля че наподобява родопските къщи като разбира се долния етаж на родопските къщи е много много по висок
8180 - майстор
ivouz написа:
А колегата ти Аргонафт ,
Опа, Колега по Форум само - да не стане грешка. Аз съм любител - мечтател и мненията ми такЪви. :)
ivouz - специалист
Да де колега по форума.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "От стара къща "стара къща"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: