Колеги. Дойде време и аз да вляза боя. Искам да изградя открита камина с водна риза на вилата която закупих съвсем скоро. Идеята ми е следната. На първия етаж е кухня-холчето, което е около 48 кв.м. Над него са три стаи с по около 25 кв.м. всяка. Разполагам с радиатори, както и с вътрешни тела от климатици. Едните или другите искам да монтирам към водната риза. Не съм наясно кое ще е по удачно. Комина ще се изгражда тепърва, като може да се варира с всякакво сечение на отвора и ще е с дължина около 9м. Моля за всякакви съвети от препатили за сечение на отвора на комина, отвора на огнището и начина на изпълнение на камината и водната риза. Къщата е в района на Рибарица. Наясно съм че е възможно да не се топля само с такова изпълнение. Но се надявам и все пак да има някаква полза от него, при условие че е направена вътрешна изолация с гипсокартон по стени и тавани, както и е монтирана PVC дограма. Подовете са с 4см. XPS и ламинат. Търсих в други теми, но такова изпълнение не намерих. Благодаря.
- 1
- 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
tiramisu
- помощник
18 мнения в "Открита камина с водна риза"
ArturDent
- Почти Безобиден
За комина - както казва мечо Пух, колкото повече, толкова повече.
Така или иначе трябва да сложиш клапа. Големия комин, можеш да го направиш да дърпа и малко (с клапата) и много, когато е отворен.
Малкия... само малко.
Вдигни комина 50 см над билото. Може и да и по-малко, с раните там изчисления на ъгли и т.н. ама това е сигурно че ще дърпа.
Моя е 25х25 и ми пре-достатъчен. Когато разпалвам отварям клапата на 100%, докато се стопли комина и после намалявам.
С камера за вграждане съм. Димоотвода ми е 20 см диаметър.
Така или иначе трябва да сложиш клапа. Големия комин, можеш да го направиш да дърпа и малко (с клапата) и много, когато е отворен.
Малкия... само малко.
Вдигни комина 50 см над билото. Може и да и по-малко, с раните там изчисления на ъгли и т.н. ама това е сигурно че ще дърпа.
Моя е 25х25 и ми пре-достатъчен. Когато разпалвам отварям клапата на 100%, докато се стопли комина и после намалявам.
С камера за вграждане съм. Димоотвода ми е 20 см диаметър.
crez
- майстор
Всичко е въпрос на сметки. Колко е мощна камината
колко е мощността на радиаторите
ще е много или ще е малко
По обема на отопляемите помещения определяш нужната ти мощност,чак тогава решаваш колко и какви радиатори да сложиш. Комина според диаметъра на изхода на камината, но Ф160 мм. е минимума.

kartechar
- специалист
Според мен вариантът не е много добър. КПД - то ще е много малко. Ще топлиш посочената квадратура, но с цената на много голям разход на дърва. Аз бих заложил на котле за отопление и топла вода, а откритата камина - за кеф и печене на мръвки. Другият вариант е камина с водна риза, но със затворена камера. Нека специалистите се произнесат, но удоволствието и прагматичността трудно се съвместяват.
crez
- майстор
kartechar написа:Според мен вариантът не е много добър. КПД - то ще е много малко. Ще топлиш посочената квадратура, но с цената на много голям разход на дърва. Аз бих заложил на котле за отопление и топла вода, а откритата камина - за кеф и печене на мръвки. Другият вариант е камина с водна риза, но със затворена камера. Нека специалистите се произнесат, но удоволствието и прагматичността трудно се съвместяват.+1, и на мен ми стана чудно че, се е спрял на отворен вариант "КПД - то ще е много малко", но въпрос на вкус

tiramisu
- помощник
Спрял съм се на открита камина. Разхода на дърва не ме притеснява. Вилата ще се ползва само събота и неделя. Живея в град, и ми се иска като отида там и да сложа нещо да ври в гърнето, скара и..т.н. Преди 5-6 години виждах подобно нещо в ресторант към хотел, но не мога да се сетя къде беше. А и тогава не съм обръщал внимание на подобни творения.
При условие че имам радиатори и климатични тела за които казват че са с високо топлоотдаване дори и при температура на водата от 35 градуса, имам и помпа, че и повечето тръби, си мисля защо пък да не сложа и водна риза. Може би темата трябва да се премести от админите в правилния раздел за да могат да я виждат повече знаещи хора.

- 1
- 2
Тема "Открита камина с водна риза" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература